Mestersége színész – Magyar nyelven is megjelenik Lee Strasberg kötete

2018 május 12. szombat, 7:18

Május 15-én jelenik meg magyar nyelven először Lee Strasberg, a 20. századi színésztechnika megújítójának utolsó, átfogó munkája, a Mestersége színész – A Method acting születése és gyakorlása.

Strasberg a Group Theatre alapító tagja, az Actors Studio direktora volt, neves színészek, rendezők – többek között James Dean, Elia Kazan, Marilyn Monroe és Al Pacino – sajátították el tőle Sztanyiszlavszkij továbbfejlesztett és gyakorlati szintre emelt színészpedagóiai módszerét. Művében megismerhetjük a 20. század egyik legjelentősebb és legbátrabb színházi újítójának küzdelmeit és törekvését egy átlátható és hatékony színészpedagógiai módszer elérésére.

Lee Strasberg

A könyvhöz Sopsits Árpád (A martfűi rém, Torzók, A hetedik kör) Balázs Béla-díjas filmrendező írt ajánlót: „Lee Strasberg a modern színjátszás és színészpedagógia olyan kimagasló alakja és megújítója, aki továbbfejlesztette Sztanyiszlavszkij és Vahtangov módszereit és új alapokra helyezte a színész munkáját, feladatait, etikáját. Sztanyiszlavszkij előtt a színjátszást vagy ösztönös vagy külsőséges alkotásnak tartották. Az orosz színész-rendező volt az első, aki beemelte és hangsúlyozta a tudati kontroll és az elemzés fontosságát egy-egy szerep megalkotásakor. Ezen az úton lépett tovább Strasberg az Actors Studioban végzett munkája során, aki a behaviorizmus, vagyis a viselkedés-pszichológia tapasztalataiból indult ki és a személyiségfejlesztés irányába tágította azt”.

Az A Dream Of Passion először 1987-ben jelent meg az Egyesült Államokban, így a magyar nyelvbe való átültetése a hivatkozási források gondos felkutatásával jöhetett csak létre. Lee Strasberg utolsó könyve nem csupán szakmai olvasmány, de betekintést enged a 20. század néhány színész- és rendezőóriásának mindennapi küzdelmeibe is, olykor humorosan, elbeszélő hangnemben. A könyvben felhasznált versrészleteket Lackfi János fordítása tette újra aktuálissá.

A bemutató helyszíne: Katona József Színház, időpontja: 2018. május 15. 19.00.

Vendégek: Osvárt Andrea színésznő, Váradi Péter, a L’Harmattan Kiadó főszerkesztője, Marosi Viktor fordító. A könyvből Elek Ferenc fog felolvasni.