Egy kísérletező magyar, aki megteremtette a francia művészi bábjátékot

2018 május 26. szombat, 11:18

A Bábszínházi világnapon nyílt meg és május 27-ig látogatható…

… a Párizsi Magyar Intézetben a Billentyűk – Blattner Géza bábszínháza az avantgárd Párizsban című, a MODEM, a Vojtina Bábszínház és az OSZMI munkatársainak közreműködésével létrehozott tárlat.

Blattner Géza - Benjo úr és pelikánja – marionettek (1932)

Blattner Géza – Benjo úr és pelikánja – marionettek (1932)

A 20. századi európai avantgárd bábszínház és a hazai modern bábművészet megteremtője, a debreceni születésű Blattner Géza munkásságát, valamint a párizsi kortársak munkáit, az avantgárd művészet nagy korszakát bemutató Billentyűk című tárlat Debrecen után Párizsban is látható volt.

Május 19-én volt Párizsban a Múzeumok Éjszakája, ennek alkalmából ezen a napon kétszer is bemutatta a Vojtina a Blattner-kiállításhoz készült, a Modemben is játszott bábetűdöket.

Blattner Géza 1893-ban született Debrecenben. 1925-től Párizsban élt. Itt alapította meg az Arc-en-Ciel (Szivárvány) Színházat, ami rendkívül változatos, sokszínű társulatával, alkotó közösségével korát megelőző, kísérletező bábszínházzá vált. Művészközösségek katalizátora, vezetője és 40 éven keresztül maga is tevékeny alkotója volt.

Blattner Géza

Blattner Géza

Hollóssy Simon müncheni festőiskolájában indult el a pályája, ám hamar a bábművészet felé fordult. Képzőművészeti, iparművészeti érdeklődésének hatása mindvégig erőteljesen jelen volt színházaiban, előadásaiban. Ennek és a társulat változó összetételének köszönhető, hogy az Arc-en-Ciel a modern európai bábjátszás legfőbb műhelye lett, hatása a francia és a magyar bábjátszásra évtizedek múltán is érezhető volt, jelentősége vitathatatlan. Az 1937-es Párizsi Világkiállításon Madách Imre Az ember tragédiája című művének első francia nyelvű bemutatójával a színházi szekcióban aranyérmet nyert.

Munkatársaival megteremtette az első, minden ízében korszerű, az emberszínház utánzásával szakító, saját műfaji törvényeit érvényesítő, a sokfajta élettelen anyag ezernyi titkát feltáró, humorból, költészetből összegyúrt 20. századi francia avantgárd bábszínházat. Hatására kezdtek a hatvanas évektől Magyarországon vidéken is művészi bábszínházak alakulni.

Forrás: Papageno, Színház.org