POSZT – Kulisszavideó A Borisz Davidovics síremléke című előadásról

2018 június 12. kedd, 8:00

A POSZT TV meglátogatta a próbán az Újvidéki Színház csapatát és beszélgetett Elor Eminával és Huszta Dániellel.

Ajánló a darab elé:

A Borisz Davidovics síremléke a jugoszláv irodalom egyik legfontosabb kötetének számít 1976-os megjelenése óta. A furcsán borgesi világot felrajzoló, kusza, tényekből és azok hiányából gazdálkodó címadó novella a biográfia lehetetlenségét teszi meg témájává. Borisz Davidovics forradalmár, de személye megfoghatatlan és megragadhatatlan, elbeszélők és mesemondók, tévhitek és legendák, terrorista cselekmények és dió nagyságú bombák jelölik életrajzának titokzatos és önellentmondásos pontjait.

Aleksandar Popovski steril terű rendezésében a temetés, a tömegsírhoz, a síremlékhez vezető út az, ami szervezőerővé válik. E kaddis mögött a kor nem csupán a forradalom kora: maga a történelem sejlik fel, babkonzervestül, esernyőstül, vörös szőnyegestül. Ironikus oratórium, matrjoska babába bújtatva.

Huszta Dániel elmondta: “Nagyon ritka az olyan próbafolyamat, ahol mindenki, az elejétől a végéig szereti azt amit csinál: szereti az előadást, magát a szöveget, a rendezőt, a jelmezeket – mindent. A rendezőnk, Alekszandar Popovszki makedón származású, anyanyelvi szinten beszél szerbül és mi is beszélünk szerbül, így nem voltak nyelvi nehézségeink. A próbafolyamat számunkra fantasztikus volt, már az első pillanatban megértettük, hogy mit szeretne a rendezőnk, fél mondatokból is tudtuk, mire gondol” – nyilatkozta a színész.

Elor Emina elárulta: “Nincs konkrét íve az általam játszott forradalmárnő személyiségének, éppen ezért érdekes volt a próbafolyamat, a készülés a szerepre, hiszen nem egy összetett, komplex egyénről van szó, hanem egy meglehetősen darabos szerepről. Azt is elmondom a darab során, hogy ez a nő háromszor született meg és háromszor is fog meghalni. Ebből is látszik, hogy egy megfoghatatlan szereplője a drámának, a  történelemnek és az életnek. Ő “A forradalmár”, vagy legalábbis megtesítője valami olyan fogalomnak, ami több mindent jelképezhet.

Huszta Dániel szerint Borisz Davidovics “az előadásunkban az a figura, aki igazság szerint lehet, hogy csak egy név, egy mitikus figura, akit valószínűleg vagy mindenki látott, vagy soha senki nem találkozott vele”.

Az előadás június 10-én szerepelt a POSZT-on.