“Meg kellett tanítani a szobrot beszélni” – Kulisszavideó a Halál Thébában című előadásról

2018 június 13. szerda, 10:48

A POSZT TV meglátogatta a Vörösmarty Színház csapatát a Halál Thébában című előadás próbáján, ahol Horváth Csaba rendezővel, valamint Kádas József színésszel beszélgettek.

Horváth Csaba elmondta: “Részem volt abban a munkában, amikor ez a trilógia elkészült Oslóban: Szász jános volt a rendező, én pedig az előadás koreográfusa. Jon Fosse kortárs drámaíró készítette ezt az adaptációt, ami az egész Oidipusz-trilógiát átöleli. Meglehetősen sűrített verzió, amely szikár nyelven írodott” – nyilatkozta.

Kádas József elárulta: “Minden pillanatát élveztemennek a próbafolyamatnak: óriási nehézség volt, de Csabának (Horváth Csaba – a szerk.) köszönhetően, aki kívülről irányította ezt az egészet, mégis olyan egyszerűnek és evidensnek tűnt. A nehézsége még az is, hogy a szövegkönyvben nincsenek írásjelek: egy mondatot fel lehet tenni kérdésként, vagy egy sort külön lehet választani egy másiktól, így nem volt egyszerű ezt megfejteni. Mindenkinek van egy viszonyítási pontja, hogy milyen lehet ez az Oidipusz, nekem is volt egy szoborképem és ezt a szobrot meg kellett tanítani beszélni, meg kellett mozdítani, életet kellett lehelni bele” – mesélte a színész.

Horvát Csaba hangsúlyozta: “Sokféle szempontból meg lehet közelíteni ezt a drámát. Számomra egyrészt a társadalmi kérdései, de annál sokkal inkább a családi vonatkozásai voltak számomra nagyon izgalmasak. Úgy érzem, ennek az adaptáviónak egyik legnagyobb erénye, hogy egy világot rajzol, rendkívül univerzális nyelven szólal meg, mindemellett pedig mégiscsak egy intim családi történet” – mondta.

Az előadás június 12-én szerepelt a POSZT-on.