“Csak a játék erejét éreztem” – Villáminterjú Hirtling Istvánnal a Halál Thébában című előadásról

2018 június 13. szerda, 14:57

A POSZT versenyprogramjában szerepel a székesfehérvári Vörösmarty Színház Halál Thébában című előadása is, melyben Hirtling István alakítja Kreónt. A színésszel a POSZT TV készített interjút.

Arra a kérdésre, hogy más energiák működnek-e a színpadon, ha versenyelőadásban játszik a színész, Hirtling István így felelt: “Nem szeretem a versenyt. A játékot szeretem. Persze egy olyan előadással kimozdulni, ami az elmúlt évadban 27-szer ment a születése helyén, minden szempontból plusz energiát és plusz feszültséget jelent mindenki számára, de engem személy szerint az, hogy versenyzünk vele, nem érdekel. A tegnapi előadáson csak a játék erejét éreztem, a koncentrációt az összes játszótársam részéről, valamint nagy figyelmet és kíváncsiságot a nézőtér részéről” – szögezte le a színész.

Hirtling István elárulta: “Székesfehérváron harmadannyi térben játsszuk a Halál Thébábant, mint itt Pécsett, ezért a próbán eléggé igénybe vett bennünket, hogy ide adaptáljuk az előadást, meg kellett változtatnunk bizonyos funkciókat, de az alkotás az ugyanaz maradt, mint otthon. Mivel nincs két egyforma tér, ha elvisszük valahova az előadást, akkor ez mindig egy plusz feladatot jelent a rendezőnek, a színészeknek, mindenkinek” – mondta.

A színész szerint: “El kell tudni érni új közönségrétegeket, fiatalokat, erre Fehérváron nagy hangsúlyt fektet a színház igazgatósága. A kapcsolattartást a közönséggel nagyon fontosnak tartom, annak ellenére, hogy én magam ebben tevőlegesen nem veszek részt, úgy gondolom, az, hogy van kapcsolatom az elektronikus felüleletekkel, az az én esetemben már elegendő” – nyilatkozta.