Prágai Quadriennálé: Felhő installációval képviselnek minket a látványtervező hallgatók

2018 június 28. csütörtök, 9:00

A Kaposvári Egyetem II. éves hallgatói a Képzőművészeti Egyetem látványtervező hallgatóival közösen elnyerték Magyarország képviseletét a Prágai Quadriennálé 2019 Diákszekciójában.

A nyertes pályázati terv: Cseh Petra terve, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar Látványtervező szak II. éves hallgatója

“Nagy lehetőség ez diákjainknak a szakmai fejlődésre , valamint ez a közös installáció megalkotása és bemutatása kiváló alkalom egy nemzetközi megmérettetésre. Hallgatóink az esemény folyamán egy átfogó képet kaphatnak. a világ kortárs színházi vizualitásáról” – áll a Rippl-Rónai Kar Facebook-oldalán.

A kiállításon több, mint 61 ország mutatja be az utóbbi négy év legnagyobb sikereit, képzőművészeti és színpadi látvány megoldásait. A hallgatók számára ez a fajta naprakész tájékozottság nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is megnyitja számukra a pályakezdési lehetőségeket.

A Diákszekció a PQ2019 versenyprogramjának része, amely 2019. június 6-16. között kerül megrendezésre.

Prágai Quadriennálé a szcenográfia nemzetközi kiállítása és versenye, a világ egyik legrangosabb színház-és képzőművészeti eseménye. Nemcsak a professzionális látványtervezők megmérettetése ez a szakmai fórum, hanem a nemzetközi iskoláké is, ahol egyetemi szintű színházi látványtervezői oktatás folyik. Ez a világszerte elismert esemény, kihagyhatatlan lehetőség a profi és a leendő látványtervezők számára, mert a színpadi látvány új, legkorszerűbb alakulását és kortárs képzőművészeti törekvéseit mutatja be a színházi szakmának, valamint a nagyközönségnek. A programban 2015-ben 1300 diák vett aktívan részt a munkáival , díszlet-és jelmeztervek, kiállítási installációk, pavilonok és performance-ok formájában. Magyarország látványtervezői felsőoktatásának diákjai 2019-ben, együttesen szándékoznak indulni az általuk leadott és a nemzetközi szervezők által elfogadott pályamunkával. A közös munka és a szakmai megmérettetésen való részvételük nem csak alkotói egyéniségük jobb kibontakozását segítené, hanem a további oktatásuk színvonalát is emelné. A diákszekcióban az „Arany Medál” a legjobb kiállításért és az „ Arany Medál” a legígéretesebb diáktehetségnek díjak nyerhetők el.

A nyertes pályázati terv: Cseh Petra terve, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar Látványtervező szak II. éves hallgatója

MI VAN A FELHŐBEN?
Koncepció a PQ2019 diákszekciójának magyar kiállításához

A 2019-es PQ diákkiállításainak meghirdetett tematikája a Képzelet (Imagination), az alkotófolyamat kezdete, a meghatározó ötletek, gondolatok megszületésének pillanata.

Az installációnk felhője az önkéntelen képzeletet hivatott demonstrálni. Gondolataink akár a felhő, egy pillanat alatt elmosódhatnak, megváltozhatnak, átalakulhatnak. Ez a fajta változékonyság inspirálta az installáció fő elemét, amely egyszerre kézzelfogható és megfoghatatlan.

A felhő egyfelől játékos költőiséggel megragadott erős térbeli látványosság, másfelől fizikai élmény, amely a kiállítás terébe érkező nézőt éri. A sűrű, extrudált, víztiszta plexi csövek úgy viselkednek, mintha vízben úsznánk és játékos taktilis téri élményt kínálnak az oda látogatónak. Megmunkált felületük, térbeli rendszerük összeolvadása, és a fényekkel való játék eredményeként jön létre a látogató plasztikus térélménye, amely a fizikális jelenléttől azonnal megváltozik épp úgy, ahogy a képzeletünk is egy állandóan mozgó, átalakuló folyamatot jár be.