Michac Gábor látványtervező: “A gyerekdarabokban sokkal jobban szárnyalhat a fantáziám”

2018 július 09. hétfő, 9:30

Bár bábszínházi előadást csak felnőttként látott, mégis látványtervező lett belőle. Michac Gábort a Ma7 magazin kérdezte.

 

A ma7.sk cikkéből:

“Csupán az esztétikumért tervezni számomra kevésnek bizonyult. Ezért ruhatervezés közben mindig kitaláltam egy-egy történetet, például azt, hogy az élete nagy szerelmét éppen elvesztett hölgynek milyen ruha való. Vizsgamunkaként egy olyan férfi kollekciót terveztem és kiviteleztem, amelyben a magyar népviseletet a hippik ruházatával ötvöztem. Másodikosként öt lány diáktársammal együtt jelentkeztem a Kaposvári Egyetem alkalmazott látványtervezés szakára. Csak nekem sikerült túljutni a felvételi vizsga harmadik körén, és felvételt nyertem a hároméves képzésre” – mesélt diákéveiről Michac Gábor.

Fotó: Takács Renáta, ma7.sk

Fotó: Takács Renáta, ma7.sk

Friss diplomásként nem volt könnyű helyzetben, mert a tehetségen kívül nagyon sok múlik az ismeretségeken is. “Esetünkben igaz a mondás: sok az eszkimó és kevés a fóka. Több nemzedék képviselőinek kell megosztozniuk az adódó munkákon. Nagy szerencsémre találkoztam Tengely Gábor bábszínésszel és rendezővel, aki közel egy évtizede a legkedvesebb alkotótársam. Elhívott a győri Vaskakas Bábszínházba, hogy egy darabban legyek az asszisztense. Magammal vittem az általam készített terveket, amelyek tetszést arattak. A győri társulattól folyamatosan több megrendelést is kaptam, s a Vaskakasnak köszönhetően ismert meg elsősorban a bábos, gyermek- és ifjúsági színházi szakma” – számolt be a látványtervező.

Mivel Tengely Gábor további társulatokhoz, így a Nemzeti Színházhoz is magával vitte, újabb és újabb lehetőségek nyíltak meg előtte. Alföldi Róbert direktor meghívásának eleget téve a Tengely által rendezett Csongor és Tündében is közreműködhetett tervezőként.  “Miskolctól Debrecenen, Pécsen és Szombathelyen át már Magyarország szinte összes bábszínházában dolgoztam. Több megrendelést kaptam a legjelentősebbnek számító Budapest Bábszínháztól és fővárosi független társulatoktól. Olyanoktól is, amelyek gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek szánt produkciókat mutattak be. Mi tagadás, szívesebben tervezem a gyerekdarabok látványvilágát, mert azokban sokkal jobban szárnyalhat a fantáziám. Eddig olyan rendezőkkel dolgoztam együtt, akiktől szabad kezet kaptam. Leginkább olyan előadásokba szoktak meghívni, amelyekben kissé melankólikusabb, furább, félelmetesebb és elvontabb látványvilágra van szükség. A kivételeket is szeretem, mert azok kimozdítanak a megszokott világomból. Nemrég Böhm György rendező számára készítettem egy Evita- musicaldíszletet, ami számomra nagy kihívást jelentett. Nagyon élveztem a közös munkát” – mondta Michac Gábor.

A teljes interjú itt található.