“A papír mindent elbír, az olló már nem biztos” – Tordai Hajnal jelmeztervezőt köszöntjük

2018 július 21. szombat, 16:59

1946. július 21-én született a Jászai-díjas, érdemes és kiváló művészi cím birtokosa Tordai Hajnal, a színházművészet kiemelkedő tudású jelmeztervezője.

Tordai Hajnal 1966-1978 között az Operaház tagja volt. 1978-1995 között a győri Kisfaludy Színházban dolgozott. 1993-tól a Nemzeti Színház tagja volt. 2000-től a Pesti Magyar Színház jelmeztervezője. Több mint 500 színdarab, opera, operett és musical jelmeztervét készítette el.

Tordai Hajnal

A Kisalföld egy interjújában a jelmeztervező elmondta, 14 évesen már maga gyártotta saruban járt, gimnazistaként nem volt hajlandó az egyenköpenyt viselni, hasonló sötétkék színű ruhát varrt. “Nem volt ez még tudatos cselekvés azzal együtt, hogy elsősorban a képzőművészet érdekelt, később ebből teljesedett ki bennem nagy tudású mesterek alakításával a jelmeztervezői hivatás” – fogalmazott.

Gazdag pályafutása alatt több mint félezer darabnak alkotta meg a jelmezeit Győrben, illetve a Kisfaludy, majd a Nemzeti Színházban. “Kivételes, egyedülálló pillanata a győri színháznak a díszlet új festékillata, amely a vasfüggöny eltűnésével egy időben hatja át az embert. A mai győri igazgatóval, Forgács Péterrel először 9 éve dolgoztunk együtt, a Made in Hungáriát követte az Evita, A vörös Pimpernel, a Jekyll & Hyde, a Jézus Krisztus szupersztár, a Mágnás Miska és az idei év TAPS-díjas előadása, a Doktor Zsivágó. Utóbbit illetően kicsit féltem a sikerfilm színpadi változatának fogadtatásától, de Forgács Péter rendezői látásmódja mellett Bátonyi György kitűnő díszletei is hozzájárultak a sikeres bemutatóhoz. Azt én is tudtam, hogy a ruhák tervezésénél nem szabad naturális módon másolni a történelmi korszakot, és azt hiszem, színekben, formákban egyaránt sikerült visszaadni a darab viharokkal telített érzelmeit. Sok-sok egyeztetés után születtek meg a tervek, megvalósításukhoz kellett a győri színház varrodája, amely egészen kiváló módon képes ilyen mennyiségben és színvonalon elősegíteni a művészi elképzeléseket” – számolt be a tervező.

“A papír mindent elbír, az olló már nem biztos” – vallja hivatásáról a művésznő, és nemhogy nem hagy fel vele, még tudása továbbadására is vállalkozik. “Pályatársaimról könyvsorozatot írok és óraadóként tanítok a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Oktatásomban jelentős részt képvisel az anyagismeret, amely döntően befolyásolja a megtervezett jelmezek minőségét. Ezért tartom a munkámat alkalmazott művészetnek” – mondta Tordai Hajnal.

 
 

Kapcsolódó anyagok