Színház kívül-belül – 70 színházi iparművész 150 alkotása a Vigadóban

2018 július 24. kedd, 9:03

Még pár napig, július 29-ig látogatható a “Kulisszatitkok. Színház kívül-belül” című kiállítás.

A kiállítás 70 színházi iparművész 150 alkotását tárja elénk.

Fotó: MMA

Fotó: MMA

A mások mellett a Magyar Művészeti Akadémia több tagozatának és fiatal iparművészek munkáinak bemutatásával készült tárlaton mese- és bábfigurák, plakátok, maszkok, jelmezek, plasztikák, bőr- és üvegműves remekek, textilképek, ékszerek, kellékek, valamint különleges díjak és egyedi látványtervek is helyet kaptak. A nyílt napokon, szakmai programokon, öltözék bemutatókon, illetve könyvkatalógus bemutatón keresztül bárki bepillanthat a színházi iparművészet kulisszatitkaiba.

Drávai Tamás - Vágó Nelly Artworks / Vágó Nelly Rómeó és Júlia baletthez készített diplomamunka rajzaival díszített lámpaernyő

Drávai Tamás – Vágó Nelly Artworks / Vágó Nelly Rómeó és Júlia baletthez készített diplomamunka rajzaival díszített lámpaernyő

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés az MMA, a PIM tagintézménye, az Országos Színháztörténeti Múzeum, a Magyar Belsőépítész Egyesület (MABE), valamint a Szcenográfusok, Színháztechnikusok és Színházépítészek Nemzetközi Szervezetének (OISTAT) magyar központja és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ partnerségével jön létre. A programsorozat számos művészeti ágat és a művészeti tagozatok alkotóit, valamint független iparművészeket is összehoz.

Maszk: Földi Kinga / Fotó: Piti Marcell

Maszk: Földi Kinga / Fotó: Piti Marcell

A Pesti Vigadó kiállításának célja, hogy a szakma és a nagyközönség számára teljes képet nyújtson a hazai színházi iparművészetről és bevonja a fiatal iparművészeket is. Miután a programsorozatban a népművészet és folklór is megjelenik, a látogatók részt vehetnek egy öltözékbemutatón, ahol színészek, zenészek, tehetségkutató rendezvények legutóbbi nyertesei mutatják be az alkotásokat. A tárlat kurátora és a programsorozat vezetője Turnai Tímea színháztörténész, szakíró, a PIM-OSZMI gyűjteményvezetője.