Láposi Réka kapta a Pro Theatro-díjat

2018 szeptember 27. csütörtök, 14:35
A Vörösmarty Színházban az idei színházi évadot indító premier előtt adta át Cser-Palkovics András polgármester a „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díjat. A Székesfehérvár Önkormányzata által alapított elismerést a Vörösmarty Színházban a kollégákért és a közönségért, valamint a tehetséggondozásban végzett munkájának, a beavató színházi foglalkozások megszervezésének elismeréseként Láposi Réka vehette át.

 A függöny felgördülését ünnepélyes pillanatok előzték meg. Szikora János igazgató köszöntötte a 2018/19-es színházi évad első előadásának, a Chicago musical bemutatójának nézőit. Mint mondta, számukra is nagy öröm, hogy évről évre egyre több, a színházban, a színházért, a kultúráért dolgozó személy kapja a város elismerését. Olyan emberek, akiknek munkája ezerszeresen benne van egy-egy produkcióban, ők maguk azonban láthatatlanok. A köszöntő után került sor a „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díj átadására. Az évad első vastapsát Láposi Réka kapta, aki dr. Cser-Palkovics András polgármestertől vehette át a város közgyűlése által alapított rangos elismerést.

Láposi Réka 2001-ben kezdett el dolgozni rendezőasszisztensként Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban Péterffy Attila igazgatósága idején. Hat évadon keresztül vett részt olyan előadások mint a Jézus tanítványai, a Diótörő és egérkirály, a III.Richárd, a Malom a pokolban, valamint a színház nagyszabású felújítását követően bemutatott Csongor és Tünde létrehozásában. Szurdi Miklós igazgatósága alatt művészeti titkárként, majd Quintus Konrád és dr. Szikora János igazgatósága idején művészeti főtitkárként segítette a Vörösmarty Színház munkáját.

Legfontosabb tevékenységének ugyanakkor a diákszínjátszó csoportok vezetését tartja, ami nagyon hamar élete meghatározó részévé nőtte ki magát, elvégezte a drámapedagógusi képzést is. Elmondása szerint „Egy beavató színházi foglalkozás sokféle lehet. Egy előadáshoz kapcsolódó felkészítő beszélgetés apró jelenetekkel fűszerezve éppúgy, mint egy interakción alapuló nagy közös játék. A közös nevező a színházi formanyelv alkalmazása. Egy ilyen foglalkozás azt kínálja a résztvevőknek, hogy komoly problémákkal, veszélyes élethelyzetekkel „mintha-közegben” találkozzanak, éljék meg, értsék meg és találjanak rájuk jó megoldást. Közösen.”

Komoly szerepet vállalt mint mentor a Székesfehérváron minden évben megrendezésre kerülő diákszínjátszó csoportok nagyszínházi produkciójának elkészítésében, valamint a Fehérvári Versünnep versenyzőinek felkészítésében is. A 2018 áprilisában Székesfehérváron első ízben megrendezett Művészeti Egyetemek Találkozója a munkája nélkül nem jöhetett volna létre. A különböző művészeti ágakban tanuló fiatalok fehérvári találkozója komoly értékévé válhat hosszútávon a város kulturális palettájának.

Forrás: www.szekesfehervar.hu