Látványtér 2018 címmel nyílik kiállítás a FUGA-ban

2018 december 14. péntek, 12:04

Látvány-, díszlet- és jelmeztervezők munkáiból  nyílik kiállítás a FUGA – Budapesti Építészeti Központban december 14-én.

Az Ügy / Jelmez: Nagy Fruzsina

Az Ügy / Jelmez: Nagy Fruzsina

A magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők reprezentatív szakmai kiállítása gazdag válogatást ad az elmúlt színházi évad alkotásaiból. A tárlat 2019. január 15-ig tekinthető meg.

Az alkotók által nevezett alkotások hiteles képet nyújtanak színházművészetünk elmúlt évadának képző- és iparművészeti aspektusairól. A tárlat színes és gazdag anyaga látvány-, díszlet- és jelmezterveket, maketteket, előadásfotókat, videofelvételeket, elkészült jelmezeket mutat be, emellett filmes jelmeztervek is láthatók.

A pénteken délután 16 óra 30 perckor kezdődő ünnepélyes megnyitón Hegedűs D. Géza színművész, rendező mond beszédet és adja át a tavalyi kiállítás közönségdíjait jelmeztervező és díszlettervező kategóriában. A szervezők az idén is várják a tárlat látogatóinak szavazatait.

Kolibri Színház: Az óriáscsecsemő / Díszlet, jelmez: Orosz Klaudia

Kolibri Színház: Az óriáscsecsemő / Díszlet, jelmez: Orosz Klaudia

Az év díszlettervezője és Az év jelmeztervezője szakmai díjat 2019. január 11-én adják át. Ezeket a díjakat szakmai szavazás alapján ítélik oda: maguk a kiállító tervezők döntik el, hogy melyik alkotást tartják az adott évben a legjobbnak.

Az idei tárlaton Antal Csaba, Bagossy Levente, Balázs Juli, Balla Ildikó, Bobor Ági, Bozóki Mara, Bognár Hajnalka, Cziegler Balázs, Donkó László, Erkel László Kentaur, Fűzér Anni, Horányi Juli, Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Horváth Kata, Ignjatović Krisztina, Bianca Imelda Jeremias, Kálmán Eszter, Kiss Beatrix, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Klimo Péter, Kulumatué, Nagy Fruzsina, Szűcs Edit, Vereckei Rita valamint Bányai Tamás világítástervező munkái láthatók.

A szakmai kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a MALÁT hozta létre, a kiállítás kurátora Balla Ildikó, társszervezője Badacsonyi Brigitta.