Valentin-napi meglepetés vár a Thália Színházban

2019 január 06. vasárnap, 9:02

Február 12-én a Premierajándék című darabra invitálják a nézőket, és Valentin-nap közeledtével az előadást követő kulisszajárásra is. Az Oscar Wilde Lady Windermere legyezője című művéből készült produkció díszletét most közelről, a Thália Nagyszínpadáról is szemügyre vehetik. A darab szereplői közül Mr. Dumby – Vida Péter – és az előadás ifjú szerelmespárja: Lady és LordWindermere – Tóth Eszter és Bán Bálint – kalauzolja majd az érdeklődőket.

Thália Színház: Premierajándék / Fotó: Horváth Judit

Thália Színház: Premierajándék / Fotó: Horváth Judit

A Thália Színház meghívója:

Nézzen be a Premierajándék szerelmespárjával a kulisszák mögé! És hogy milyen élménnyel gazdagodik a Premierajándék révén? A Thália Színház Premierajándék című darabja a nézők szeme láttára jut el az asztalra tett példánytól a tapsig. Csak Önöknek, csak ma este: kizárólag a legmulatságosabb pillanatok és a legigazabb érzelmek! A Thália színészei eljátsszák Oscar Wilde Lady Windermere legyezője című vígjátékát. És a teljes próbafolyamatot. És önmagukat. És egymást. Mindent, amin Ön nevet, és amin ők nevetnek – és ami a jelen lévő rendezőt, Csányi Sándort ihleti és bolondítja.

Igen, jól értik. Csányi Sándor a rendező szerepében a színpadon, és Csányi Sándor a produkció rendezőjeként.
Az alapmű, a Lady Windermere legyezője Oscar Wilde első nagy színpadi sikere (1892). Társasági vígjáték a londoni felső tízezer világából, ahol a szellem egyenlő a szellemességgel, és az érzelmek határait is az illemtan jelöli ki. De Wilde, miközben könnyed és virtuóz humorral ezt megmutatja, láttatja azt is, hogy a mindent jelentő látszat mögött igazi emberek vannak…

Szamosi Zsófia, Csányi Sándor / Thália Színház: Premierajándék / Fotó: Horváth Judit

Szamosi Zsófia, Csányi Sándor / Thália Színház: Premierajándék / Fotó: Horváth Judit

A két női főszerepet Szamosi Zsófia és Tóth Eszter alakítja. Mrs. Erlynne (Szamosi Zsófia) elbűvölő nagyvilági hölgy, aki rabul ejti a férfiakat, és a nők irigylik. Fájdalmas sorsot hordoz magában, saját régi, megbocsáthatatlan hibáját. A fiatal Lady Windermere (Tóth Eszter) boldog házasságban él, egy kisgyermek édesanyja. Az elvek, az etikett és saját jólelkűsége helyes úton tartják, az élete hibátlan. De kell valami, és jön valami: kétely, ijedtség, váratlan döntés, vívódás, a másik ember, az ellenség megértése – hogy a szűk, gyermeki tökéletességből felnőtté váljon.

Wilde talán legtöbbet idézett mondása ebben a darabban hangzik el: „Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem”. Mi is így vagyunk azzal, hogy az elejétől végéig lejátszott darab mellett az előadásban a próbafolyamatba is betekintést adunk. A néző kíváncsiságát – ami az előadások mögötti színházi létre irányul, és amit legközelebbről a nyilvános próbák kölcsönös örömén és sikerén érzünk – szeretnénk kielégíteni. Wilde műve nagyon alkalmas erre, frivol, bűbájos, sokféle karaktert felvillantó, inspiráló – és elég rövid.

Szereplők: Tóth Eszter, Bán Bálint, Szamosi Zsófia, Mózes András, Szabó Erika, Tamási Zoltán, Vida Péter, Domokos László és Csányi Sándor. Az előadás rendezője Csányi Sándor.