Hamarosan zár az OSZMI Csehov- és Bubik-kiállítása

2019 április 13. szombat, 9:04

A két kiállítás záróeseményének programjait április 14-én (vasárnap) 11 és 18 óra között rendezik meg a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Anton Pavlovics Csehov

Anton Pavlovics Csehov

A magyar színpadra igen hamar eljutottak Csehov darabjai, és az első, nem túl sikeres hazai bemutató óta minden nemzedék színre viszi az orosz drámaíró műveit. Az OSZMI Színházi Adattára 1945-től napjainkig 328 Csehov-előadást tart számon, és ezekbe nem tartoznak bele az adaptációk és átiratok. Jelen kiállítás nem vállalkozhat arra, hogy minden egyes produkciót felidézzünk, ezért arra törekedtünk, hogy egy-egy korszak olyan emblematikus, színháztörténetünk szempontjából „csomópontnak” számító előadásait mutassuk be, amelyek elsősorban jelentős hatással bíró rendezőkhöz kapcsolódnak – állt a Kortársunk Csehov című kiállítás ajánlójában.

“Kortársunk és már tizennégy éve nincs közöttünk. Nemzedékének egyik legkarizmatikusabb alakja volt, a reneszánsz kor emberének kései utódja, tele tűzzel, energiával, szókimondó igazságérzettel és életigenléssel. Nemzedékének egyik legkarizmatikusabb alakja volt, a reneszánsz kor emberének kései utódja, tele tűzzel, energiával, szókimondó igazságérzettel, és életigenléssel. E tragikusan megszakadt művészi életút fontos állomásait idézi meg a tárlat, melyhez a félév során számtalan kísérőprogram társul” – méltatták Bubik Istvánt a Ritka magyar – Bubik 60 kamarakiállítás alkalmából.

Kubik Anna, Bubik István / Advent a Hargitán / Fotó: Ilovszky Béla

Kubik Anna, Bubik István / Advent a Hargitán / Fotó: Ilovszky Béla

FINISSZÁZS – program:

Kortársunk Csehov és a „Ritka a magyar”- Bubik 60 című kiállítások záróeseménye

11:00-13:00 „Kortársunk Csehov”- fiatal tervezők szemével
(Vendég: Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar látványtervező szakos hallgatói)

13:00-15:00 Bubik-kiállításban kurátori tárlatvezetés, filmvetítés (Óriás), majd beszélgetés Szántó Erikával, a film rendezőjével

Az Óriás című filmről:
1945 tavaszán a szétbombázott Budapesten találkozik a hegyekből nemrég érkezett nagy erejű fiú, és egy mindenkijét elvesztett pesti lány. Ifjabb Kovács István – az “Óriás” – és Szandál Juli idillien induló szerelmi története mögött kirajzolódik a háború utáni újrakezdés öröme, és felsejlenek a későbbi súlyos időszakok is. A Déry Tibor művéből készült 1984-ben bemutatott film Bubik István egyik korai nagy sikere, mely Karlovy Varyban díjat is nyert.

15:00 -16:00 Szubjektív tárlatvezetés a Kortársunk Csehov kiállításban Jeles András filmrendezővel

16:00-18:00 Beszélgetés hazai Csehov-előadásokról
Vendég: Papp Éva (színművész)

Az esemény a Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Art Week program része, ezért karszalaggal vagy 1000 Ft-os belépőjeggyel látogatható.