A bohóc-lét igazsága – Balsai Móni és Ujj Mészáros Károly is a Kovátsműhely vendége volt

2020 január 28. kedd, 15:43

A Klubrádióban hallható Kovátsműhelyben, Kováts Kriszta műsorában vendégeskedett Balsai Móni színművész, Ujj Mészáros Károly filmrendező, Bakos Éva színész, bohócdoktor és Greifenstein János, a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium bohóctanára.

Fellini és felesége – egyben alkotótársa –, Giulietta Masina elválaszthatatlan páros voltak, közös munkáikból feledhetetlen filmek születtek – az Országútontól a Júlia és a szellemeken át a Cabiria éjszakájáig.

A férjét alig öt hónappal túlélő Giulieta úgy rendelkezett: saját temetésén az Országúton dallamát játssza ugyanaz a trombitás, aki Fellini temetésén is egy Nino Rota szerzeményt adott elő. A Kovátsműhely legutóbbi adásában Kováts Kriszta Országúton – Fellini (szerzők: László Attila-Fábri Péter) című száma volt a beszélgetések apropója és a dal remek választásnak bizonyult.

Kissé talán zavarban volt Balsai Móni színésznő és Ujj Mészáros Károly filmrendező, hiszen nehéz lehetett magukat a fent említett filmes legendákhoz hasonlítani, de házas- és alkotótársakként, közös sikereik fényében, a párhuzam mindenképp indokolt volt.

Kováts Kriszta, Ujj Mészáros Károly, Balsai Móni

A páros első közös filmes munkája, a Liza, a rókatündér zajos sikert aratott. Az egyedi hangulatú mozi főhősnőjének alakját Móni személye ihlette, s noha eleinte nehéz volt elérni, hogy a Liza szerepét egy akkor még ismeretlen győri színésznő játssza el, de egy trailer meggyőzte a kétkedőket. A film sikere mindkettejüknek számtalan elismerést hozott hazai és nemzetközi terepen egyaránt. A munka kezdetétől a film létrejöttéig nyolc év telt el. Ujj Mészáros Károly szerint ez a történet is van annyira érdekes, mint a mozifilm maga.

Az első sikert az X- A rendszerből törölve című, szintén közös filmjük követte, majd egy minisorozat, az Alvilág – és már javában ötletelnek a következő munkán.

Nino Rota az Országúton című filmhez írt zenéje után, két másik vendég érkezett a stúdióba. Bakos Éva színész, bohócdoktor és Greifenstein János, a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium bohóctanára, aki évekig volt a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány vezetője. A téma mi más is lehetett volna, mint a bohócok.

Bakos Éva szerint egy igazi bohócnál nem csak sírás és nevetés, hanem dráma, tragédia és líra is van, hiszen egy bohóc létezése nagyon sokszínű lehet. Érdekes tapasztalat: ha az ember jól működteti a bohócot önmagában, akkor az visszahat a saját életére is, és sok helyzeten átsegítheti.

S kell-e félni a bohóctól? A beszélgetők szerint nem a bohóc a félelmetes, hanem az, amit képvisel: mivel hierarchián kívül áll, ezért több mindent megengedhet magának, mint mások. Sőt: mindig megmondhatja az igazat! – Sokaknak ez már önmagában is elég félelmetes lehet.

A kórházban egy gyereknek mindenki megmondja, mit csináljon: az orvosok, a nővérek, a szülők, a takarítónő. S amikor bedugja a fejét hozzá egy bohócdoktor, a gyerek első alkalommal mondhatja valakinek, hogy nem akarlak, menj innen! S mihez kezdjen ezzel a bohóc..? Ha kimegy, talán sérül az egója. De mit adott ezzel a gyereknek? Egy olyan pillanatot, amikor a gyerek maga dönthette el, hogy valami megtörténjen vele, vagy sem.

Fellini azt mondta feleségéről, Giuliettáról, hogy ő egy bohóc-színész, egy valódi női bohóc, és ez a bohóc-tehetség a legnagyobb adomány, a legarisztokratikusabb adottság a színészmesterségben.

Greifenstein János szerint kár, hogy napjainkban a bohóc mindinkább szitokszóvá vált. Pedig bár minden probléma el tudna intéződni egy torta arcba dobásával..! Csak megtörténne a dolog, majd mindenki menne szépen a maga dolgára.

A műsort ITT tudják meghallgatni.