Dajka Margit pályáját bemutató virtuális tárlatot készített az OSZMI

2021 november 01. hétfő, 4:14

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe címmel készített új virtuális kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

Dajka Margit 1907. október 13-án született Nagyváradon és csaknem hetven évet töltött a pályán (1918-1985) – olvasható az OSZMI közleményében. Mint írják, a kiállítás bemutatja Dajka Margit gazdag és fordulatos, országokon átívelő életútját a nagyváradi, majd kolozsvári pályakezdéstől, a miskolci és szegedi működésén át, a budapesti színházakban való sikerein keresztül Bors néni szerepéig.

Forrás: Fortepan

A virtuális kiállítás látogatói bepillantást nyerhetnek Dajka Margit filmszerepeinek sokszínűségébe a második világháború előtti filmgyártás alkotásainak és az 1970-es, majd ’80-as évek filmjeiben való remekeléseinek sorra vételével.

A tárlat megvillantja a művész civil életének néhány momentumát is, illetve röviden kitér arra, hogy milyen örökséget hagyott a következő színészgeneráció számára Dajka Margit. A virtuális tárlat kurátora Papp Kinga Lívia. A kiállítás a https://embed.culturalspot.org/embed/exhibit/mwLSBDWbWbO4LQ linken érhető el.

Mint Dajka Margitról írják, művészetét nem lehet kizárólag egy műfaj keretei közé szorítva jellemezni. Maga sem szerette, és sokáig nem is tűrte el a beskatulyázást, vagy az impulzusok nélküli, egyhangú állandóságot. Tisztasága, szakmai hozzáállása és elhivatottsága töretlen maradt minden korszakban: akkor is, amikor Erdélyből átkerült a Magyarországra, amikor sztárként tekintettek rá, a háború alatti és utáni nehéz években, valamint a színházak államosítása idején és ezt követően is, amikor pályája csúcsára ért Horvai István Madách Színházában – olvasható a kiállítás anyagában.

A tárlatban szereplő képek az OSZMI Fotótárának gyűjteményéből, a plakátok és színlapok az OSZMI Színlap- és Kisnyomtatványtárának gyűjteményéből valók.

(MTI)