„Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” – Fotókiállítás nyílik Törőcsik Mariról a Nemzetiben

2021 november 20. szombat, 4:09

Negyven év képekben – egy felejthetetlen pálya pillanatai, egy pályáé, amelynek hat évtizedéből négy a Nemzeti Színházban telt el.

„Én a Nemzeti Színházba léptem be főiskolásként, és onnan fogok meghalni” – nyilatkozta Törőcsik Mari, aki 1958 és 1979, majd 2002 és 2021 között, haláláig a Nemzeti Színház művésze volt. Büszkén emlegette, hogy a 2002-ben megnyíló új Nemzeti társulatába elsőként őt szerződtette Schwajda György igazgató.

„Szoktam mondani, hogy volt öt-hat estém. Most már, hatvan év színpad után talán hét-nyolc is. Amikor a véletlen, a csillagok állása, a jóisten tudja, mi által elrepül az előadás. Mindig mindent meg kell tenni, hogy ez megtörténjen, de nincs rá garancia, hogy ez az ember életében akár egyetlenegyszer is összejön. Ritka kincs… Nem azt kérdezem, tudom-e úgy, mint más, még további ezer jó színész. Én azt kérdezem, tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom. Tudom-e úgy, hogy ezért érdemes még engem választani, csakis engem. Itt kell a bátorság, sokszor vakmerőség, és itt kell az önkontroll is…”

A hatvan színpadi évből a Nemzetiben töltött negyven esztendő több mint hatvan előadását idézik fotók – mások mellett Keleti Éva, Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt képei. A jelmezek és dokumentumok révén pedig a kulisszák mögé is betekinthetünk.

A kiállítást megnyitja: UDVAROS DOROTTYA színművész és KOLTAI LAJOS operatőr.

MIKOR?
Megnyitó: November 22-én, 17 óra 30 perckor

HOL?
A Nemzeti Színház, I. emeleti előcsarnokában

A kiállítás kurátora: Kornya István // munkatársa: Eöri Szabó Zsolt
Jelmezek, dokumentumok, vitrinek: Flament Krisztina, Kamondy Ágnes, Kováts Karolina // kommunikáció: Vincze Dániel, Dóczi-Tukacs Tekla // műszaki kivitelezés: Harsági Lóránt, Szűcs Kata // installálás: Nagy Zsigmond, Ilyés Viktor

Nyomdai munkák: Pigmenta Art Print Lab // Grafikai tervezés: Leon Creativon – Palásti Kovács András

Együttműködő partnerek: az MTVA fotóarchívuma // Országos Színháztörténti Múzeum és Intézet