Kubik Anna és Varga Klári látássérülteknek készít hangoskönyvet

2020 április 02. csütörtök, 12:26

A Csokonai Színház művészei önkéntes felolvasást vállalnak látássérültek számára készülő hangoskönyvekhez.

“Ahogy a járványügyi helyzet miatt bezárta ajtóit a Csokonai Színház, az első naptól kezdve folyamatos munkában vagyok. Rögtön eszembe jutott kedves régi színészkollégám, Bodor Tibor, aki önkéntes felolvasást szervezett, látássérültek számára készülő hangoskönyvekhez. A hangfelvételeket ki-ki az otthoni számítógépén vagy telefonja segítségével készítheti el, s egy próbafelolvasás után bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez, ha felkeresi a honlapot” – mondta el Kubik Anna. Fehér Béla Lecsó című regényét olvasta fel otthonában, amiből a vágási munkák után, pár hónapon belül készül el a hangoskönyv.

Kubik Anna és Varga Klári Szabó Magda: Az ajtó című darabjában / Fotó: Máthé András, Csokonai Színház

A művésznő emellett csatlakozott a Minden napra egy mese című videósorozathoz, amit Selmeczi Bea dramaturg indított el, ebben a sorozatban egy Benedek Elek-mesét olvas fel. A közelgő költészet napjára is készült, Kiss Benedek egy versének tolmácsolásával. Emellett fontosnak tartotta azt is, hogy részt vállaljon lakóhelye “Maradj otthon!” kampányában.

Varga Klárinak Kubik Anna hívta fel a figyelmét a Legyél te is felolvasó! projektre. „Közel áll a szívemhez minden olyan munka és vállalás, ami a hátrányos helyzetben élő embertársaink esélyegyenlőségét szolgálja, boldog vagyok, hogy az élet összehozott ezzel a lehetőséggel” – mondta el Varga Klári, akiről talán kevesen tudják, hogy jelnyelvet is tanult és alapfokú jelnyelvi tolmács vizsgával is rendelkezik. Az ő tolmácsolásában Oscar Wilde A boldog herceg című műve lesz elérhető hangoskönyv formájában.

A járványügyi intézkedések miatt Az öreg hölgy látogatása című Dürrenmatt-darab próbái szakadtak félbe a két színművész számára a Csokonaiban. “Érzékeny korszakában szakadt félbe a munka, de biztos vagyok benne, hogy a darabnak használni fog az idő, így is érik bennünk, hiszen mi, színészek nem csak a színházban dolgozunk, hanem éjjel-nappal megy át a testünkön, a lelkünkön a darab, amivel dolgozunk. Most más feladataink vannak: a lelki segítségnyújtás, a lelki táplálék nyújtása ugyanolyan fontos ezekben az időkben, mint a fizikai munka felajánlása, hiszen nem csak kenyérrel él az ember. És mi, művészek éppen ehhez értünk” – mondta el Kubik Anna.

Csokonai Színház