Jászai Mari Színház / Stuart Mária / Galéria

Az életét tragikusan befejező királynő 1542. december 7-én született. Alig egy hete volt a világon, amikor a skótok királynőjévé választották. A termékeny, gazdag és stratégiai szempontból is jelentékeny skót föld megszerzésén fáradozó angolok VI. Edwardot szerették volna Mária férjéül. A skótok ezt elutasították, és az angolok nagy ellensége, a franciák trónörököse, Ferenc vette nőül Máriát.

A pompás esküvő után nem sokkal Ferenc, aki jó ideje fülfájdalomban szenvedett, váratlanul meghalt, az újdonsült férj halálát agyhártya- vagy középfülgyulladás okozhatta. Mária következő kedvese egyik nem annyira távoli rokona, Lord Darnley lett, a királynő azonban hamar megunta a férfit, és új szeretője, Bothwell grófja segítségével meggyilkolták Darnley-t, aki egyes források szerint egyáltalán nem volt szánalomra méltó, megérdemelte a halált, mert rettenetesen bánt az ország és saját királynőjével.

A történelem fordított a játszmán, a lordok összeesküdtek a királynő ellen, Mária börtönbe került. A csinos és vonzó hölgy egy segítője, Georges Douglas révén megszökött a börtönből, Angliába menekült, ahol ahelyett, hogy segítséget kapott volna, unokatestvére, Erzsébet egyik kastélyába, Fotheringaybe záratta, halálra ítélték és 1587-ben kivégezték. Az már a sors és a történelem fintora, hogy Erzsébetet – lévén nem volt gyermeke és törvényes utódja – Mária fia, I. Jakab követte Anglia trónján.