Rendhagyó báb-koncert bemutatót tart Szalóki Ágival a Bábszínház

2017 február 05. vasárnap, 8:30

Ellinger Edina rendező és Szalóki Ági énekesnő összefogtak, hogy a minőségi zene és a gyermeki fantázia találkozhasson. 

A Mandiner cikkéből:

A Gingalló című előadást hároméves kortól ajánlják mindazoknak, akik szeretnének részt venni egy olyan különleges zenei utazásban, ahol az énekesnővel együtt járhatnak be csodás helyszíneket, a felhőkön keresztül a tenger mélyéig.

Szalóki Ági és Ellinger Edina / Fotó: Földházi Árpád

Ellinger Edina rendező, a Budapest Bábszínház igazgató-helyettese elmondta, a teátrumnak van egy nagy és stabil közönsége, de céljuk, hogy minél jobban szélesítsék ezt a réteget, hiszen még mindig vannak olyan kisgyermekes családok, akik sosem jártak a náluk, és persze vannak sokan, akik jönnének, de nem tudják megengedni maguknak. “Azt szeretnénk elérni, hogy a Budapest Bábszínház olyan trendi intézmény legyen, hogy például a kecskemétiek – miután színvonalas helyi előadásaikat megnézték – azt mondják, hogy ‘menjünk fel Budapestre, mert hallottuk, hogy ott van egy nagyon jó előadás’. Rengeteg színház készít egyre több ifjúsági előadást, monstre gyermekelőadásokat láthatunk mindenhol, és egyre inkább azt látom, hogy a mi specifikumunk abban van, hogy mi vagyunk az egyetlen professzionális bábszínház Budapesten” – hangsúlyozta Ellinger Edina.

“Ágival ez az első közös munkánk, viszont nekem nem ez az első kísérletezésem. Ez a harmadik rendezésem, de mindkét előző előadás kellett ahhoz, hogy a Gingalló létrejöjjön. Én ugyanis bábszínészként végeztem tizenhárom évvel ezelőtt, és azóta is itt dolgozom a Bábszínházban, viszont az első gyermekem születése után elkezdett érlelődni bennem az a gondolat, hogy szívesen rendeznék egy egészen kicsiknek szóló előadást. Mire pedig megszülettek az ikreim, már nagyon megérett bennem ez az elhatározás. Meggyőződésemmé vált, hogy kisgyermekeknek is lehet izgalmas és színvonalas előadást rendezni, igényes szöveggel, zenével és látványvilággal – olyat, ami nemcsak a gyerekeket szórakoztatja, hanem a vele együtt érkező felnőtteket is” – mondta az előadás rendezője.

“A bábszínház varázslatos dolog. Csodálatos az, amikor 4-5 éves korban előkerülnek a szerepjátékok és a gyerekek belebújnak a legkülönbözőbb szerepekbe, elmesélnek egy történetet. Gyerekként a testvéremmel annyira szerettünk bábozni, hogy az édesapánk ácsolt nekünk egy bábparavánt, piros függönnyel. Ha a két oldalán meghúztuk a madzagot, a függöny szétnyílt. Gyönyörű volt! Nagyon büszke voltam a házi bábszínházunkra, nem sok gyerek kapott ilyen ajándékot! Szóval közel áll a szívemhez ez a világ. (…) Még soha nem dolgoztam sem színházban, sem bábszínházban, de egy ideje már annyira vágytam rá, hogy meg is próbáltam Dés Andrissal, hogy csináljunk egy dramatikusabb jellegű gyerekelőadást. Azonban egy idő után rá kellett jönnöm,hogy ez külön szakma, amihez nem értek. Nem is erőltettem aztán ezt Andrissal. És egyszercsak jött a felkérés a Budapest Bábszínháztól! Hihetetlenül örültem!” – mesélte Szalóki Ági.

A Gingalló premierjét február 11-én tartják a Budapest Bábszínházban. Az előadást 3 éves kortól ajánlják.

A teljes interjú itt olvasható.