Faust-előadással nyitott az Interferenciák Fesztivál

2016 november 25. péntek, 11:40

Ünnepélyes megnyitóval és a ljubljanai Nemzeti Színház Faust-előadásával vette kezdetét csütörtökön, november 24-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett 5. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál.

01_interferences_bi-4487

Fotók: Biró István

Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója megnyitó beszédében elmondta, az Interferenciák idei központi témája, az idegenség a paradicsomból való kiűzetés óta foglalkoztatja az emberiséget. A következő tíz napban Kolozsváron látható előadások e téma köré csoportosulva az egyéni és csoportos identitás kérdését is felvetik, mely Kelet-Európa számára különösen aktuális lehet. Az idegenség ugyanakkor, a színházi élménynek köszönhetően az otthonosság érzését is keltheti – ezt az élményt kívánta a fesztivál közönségének az igazgató.

01_interferences_bi-4366

A fesztivál nyitóelőadásaként műsorra tűzött Faust-adaptáció a ljubljanai Szlovén Nemzeti Drámai Színház és a 63. Ljubljanai Fesztivál közreműködésében valósult meg, és sajnálatos módon az utolsó előadása Tomaž Pandur, kiemelkedő szlovén rendező életművének.

01_interferences_bi-4646

A rendező vallomása szerint az előadásban „egy embert követünk nyomon, ég és föld között, aki megpróbálja megtalálni az igazságot és létezésének értelmét. És pontosan ez a színház célja – az emberi lét legsorsdöntőbb ügyeiről beszélni, ezekre rákérdezni. Goethe ki merte jelenteni, hogy a jó és a rossz küzdelme az emberiség hajtómotorja, és a jövőbe vetett tántoríthatatlan hitet biztosítja.”

01_interferences_bi-4114

Szintén a fesztivál nyitónapján került sor az írországi Brokentalkers társulat This Beach című előadására a stúdióban.

01_interferences_bi-4400

Fotók: Biró István

A fesztivál második napján már számos járulékos programon is részt vehetnek az érdeklődők: a TIFF Házban beszélgetések zajlanak az előző napi előadások alkotóival, ezt követően Cristina Modreanu kritikus könyvbemutatójára kerül sor ugyanott. Declan Donnellan, a Cheek by Jowl társulat rendezője délután fiatal színészek számára tart színészmesterség workshopot. Este pedig ismét két előadást, a Hajdu Szabolcs által rendezett Ernelláék Farkaséknál, valamint a szebeni Radu Stanca Színház és a Schauspiel Stuttgart koprodukciójában készült Bölcs Náthán című produkciót láthatja majd a közönség.

Színház.org