Keresztes Tamás és az Egy őrült naplója az Interferenciákon aratott sikert

2016 december 01. csütörtök, 12:55

Teltházas előadásokkal zajlik Kolozsváron az 5. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, melynek központi témája idén az idegenség.

Legnagyobb népszerűségnek a fesztiválközönség körében az első héten a moszkvai Puskin Színház és a londoni Cheek by Jowl társulat koprodukciójában létrejött Shakespeare-előadás, a Declan Donnellan által rendezett Szeget szeggel örvendett. A klasszikus történetet a kortárs orosz közegbe helyező előadás a hatalom és az egyén viszonyát boncolgatta.

06_interferences_bi-9509

Egyén és közösség szembenállása volt a témája a Luxemburgi Nemzeti Színház Ionesco-előadásának is. Bár a Rinocéroszok eredetileg nácizmus-ellenes darab, ma a tömeghisztériák, a ráció leple mögé rejtőző gondolati járványok ellen írt műként értelmezhető.

A Stúdióban az Egy őrült naplójában Keresztes Tamás, a budapesti Katona József Színház színésze játszotta el a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot. Az előadás másik fontos „szereplője”, a környezetet és atmoszférát megteremtő loop volt, amelynek segítségével élőben jöhetett létre az előadás zenéje.

05_interferences_bi-8230

Egy minden pillanatában izgalmas, lebilincselő előadás. Csak és kizárólag szuperlatívuszokban érdemes beszélni a színészi játékról, amely nagyszerűen fogja össze a zene és a hangok, a díszlet és a szöveg jól megkomponált egységét” – írta a Szabadsag.ro újságírója, Ferencz Zsolt a produkcióról.

A bemutató másnapján Tompa Gábor, a Kolozsvári Magyar Színház igazgatója és Visky András, az Interferenciák fesztivál művészeti tanácsadója Orlai Tibor producerrel és Keresztes Tamással beszélgetett az előadás produkciós hátteréről és az alkotás folyamatáról egy szakmai program keretében.

06_interferences_bi-9079

Az Egy őrült naplója továbbra is látható Budapesten a Jurányi Házban, ám a decemberi, januári és februári előadásaira már nem lehet jegyeket kapni, ezért érdemes a márciusi műsorkiírást figyelemmel kísérni.

Az előadásprogrammal párhuzamosan két workshop is zajlik a fesztiválon: a Színikritikusok Nemzetközi Szövetsége fiatal kritikusoknak szóló szemináriumán, valamint az Európai Színházi Unió által fiatal újságírók számára szervezett workshopon összesen harminc fiatal vesz részt Hong Kong-tól Törökországon át Csehországig a világ számos országából.

06_interferences_bi-9576

A fesztivál csütörtöki és pénteki programja macedón, bulgár és bukaresti előadások mellett két koncert is várja a fesztiválozókat. Az előadásokra jegyek a www.biletmaster.ro oldalon és a jegypénztárban válthatók (10-13 óra közt, valamint egy órával előadások előtt), a koncertekre a belépés ingyenes.