Radu Afrim rendezésében készül a Részegek Marosvásárhelyen

2018 január 18. csütörtök, 17:28

Ivan Viripajev darabjának próbái már intenzíven zajlanak. A bemutatót márciusban tartják a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

Negyedik alkalommal dolgozik a Tompa Miklós Társulat színészeivel Radu Afrim. Az előző három együttműködésből született Az ördög próbája (2014), A nyugalom (2015) és a Retromadár blokknak csapódik… (2016) című előadások után most Ivan Viripajev kortárs orosz író Részegek című drámáját Kozma András fordításában állítja színpadra.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház: Részegek - olvasópróba / Fotó: Bereczky Sándor

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház: Részegek – olvasópróba / Fotó: Bereczky Sándor

Fiatal lányok, modellek, friss házasok, középkorú házastársak, bankmenedzserek, fesztiváligazgatók, megcsalt férjek és feleségek, összesen tizennégy különböző rangú, életkorú férfi és nő vall a Részegekben a világról, elveszett értékeinkről. A mű szerzője az orosz új dráma mozgalom folytatójaként, valamint az Oxigén művészeti mozgalom elindítójaként egy teljesen új esztétikán alapuló színházi nyelvvel kísérletezik: bár a minket körülvevő nyers valóságról beszél, visszalopja a költészetet a színházba.

Radu Afrim valós élethelyzeteket teremtve mondatja ki a szereplőkkel a részegség különös állapotában bennük megfogalmazódó dilemmákat: Ki az, aki nem fél a haláltól? Mit jelent az istenhit, az emberi hűség és szeretet ma, amikor a mindennapi tapasztalat nem a transzcendencia megélése, hanem a megélés utáni sóvárgás? Hogyan kell hazugság nélkül élni? Hogy mit válaszolunk, az nyilván rajtunk áll.

Ivan Viripajev Részegek című drámájának próbái már intenzíven zajlanak. Az évad repertoárjában eredetileg Meglepetés előadás 4. címmel hirdetett produkció bemutatója márciusban lesz a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

A szereposztás tagjai: Kádár Noémi, Korpos András, Nagy Dorottya, Bokor Barna, Kovács Botond, B. Fülöp Erzsébet, Galló Ernő, Berekméri Katalin, László Csaba, Moldován Orsolya, P. Béres Ildikó, Kádár L. Gellért, Bartha László Zsolt, Varga Balázs. Rendező: Radu Afrim; díszlet: Bartha József; jelmez: Moldován Orsolya; zenei adaptáció: Boros Csaba; zenekar: Kásler Magdi – ének, Kostyák Márton – nagybőgő; rendezőasszisztens, dramaturg: Szabó Réka.