Pályakezdő alkotók mutatják be a III. Richárdot Marosvásárhelyen

2018 június 29. péntek, 17:19

Pályakezdő színházi alkotók bemutatkozására kínál helyszínt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház az Underground Teremben. Shakespeare királydrámáját Bélai Marcel rendezi.

Fotó: Hodgyai István

Fotó: Hodgyai István

Richárd felismerte, hogy minden és mindenki az akarat és az önzés céljából létezik a világon. Tehát minden megszerezhető. Mindent akart, mindent megszerzett. Hogyan tovább? Sehogy. Nincsen tovább. Abban a pillanatban, hogy Richárd fejére került a korona, újra célt, és ezáltal, értelmet vesztett. Ugyanoda jutott, ahonnan elindult.

Richárd korunk tökéletes mintapéldánya, a ‘self-made man’. “Hát futni! Magamtól? Van okom erre: Különben bosszút állok. Magamon?” – mondja Richárd, miután mindent megszerzett. Újra a magány dimenziójában. Érthetetlen. Aki mindent megszerez, az szabad. A szabadságra vágyunk. Amire vágyunk azzal szeretettel viseltetünk. És mivel a királyi trón a „szabadságok legnagyobbika” – a királyt szeretni szokás. Mindazonáltal, a király körül már nincsen senki – fogalmaz rendezői expozéjában Bélai Marcel.

Szereplők: Kiliti Krisztián, Beczásy Áron, Fosztó András, Pál Zoltán, Kozma Gábor Viktor, Kovács Botond, Lajter Márkó Ernesztó, Pál Zoltán, Korodi Janka, Benő Kinga, Sebestyén Erika; látványtervező: Szőke Zsuzsi; látványtervező asszisztens: Papp Gyopár, Mihály Katalin; zeneszerző: Pásztor Márk; koreográfus: Szabó Franciska; produkciós vezető: Medve Zsuzsa; rendezőasszisztensek: Bilibók Anita, Renczés Viktória, Dobrovszki Dóra, Ősz Emese; súgó, ügyelő: Bilibók Anita; rendező: Bélai Marcel.

A 16 éven felülieknek ajánlott előadásban stroboszkópot használnak (A villózó fényhatások epilepsziás és szívritmus-szabályozóval rendelkező személyekre veszélyesek). Az előadás létrejöttét az Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A III. RICHÁRD bemutatójára 2018. június 29-én, pénteken este 7 órától kerül sor az Underground Teremben. Következő előadások: Június 30., szombat 17.00 óra és 21.00 óra.

Jegyek válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) és online, a www.biletmaster.ro honlapon.