Újra Szatmárnémetiben rendez Bocsárdi László

2018 szeptember 14. péntek, 16:23

Soha nem volt ennyi választható előadás, a jegyek és a bérletek ára tavaly óta nem változott – hangzott el a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának évadnyitóján.

A társulat prózai tagozata alapításának 65., a Brighella Bábtagozat pedig 15. évfordulóját ünnepli. Az évad kapcsán kedden tartott sajtótájékoztatót Bessenyei Gedő István társulatigazgató, Nagy Orbán, az Északi Színház főigazgatója és Bandura Emese bábtagozat-vezető. Bessenyei röviden összefoglalta az évad eddigi tevékenységeit: társszervezőként vettek részt a KaravanAct vándorszínházi fesztivál szatmárnémeti lebonyolításában, a Partiumi Magyar Napok részeként pedig öt színházi előadást láttak vendégül a Partiumi Színházi Esték keretében. Hamarosan Székelyudvarhelyen, a DráMA kortárs drámafesztiválon szerepel a társulat Tizenöt próbálkozás a színészetre és Vasvonó című produkciója, valamint a Havi Dráma SzatmárON program legújabb felolvasószínházi előadása.

Az első bemutató egy nagyszínpadi gyermekelőadás lesz: a Mátyás Király juhásza című produkciót a Mátyás-emlékév jegyében tűzi műsorra a Harag György Társulat Tóth-Páll Miklós rendezésében. A bemutatók követi a színház román tagozatával közösen szervezett TranzitFeszt multikulturális színházi fesztivál, melynek tíz napja alatt 27 előadás lesz látható. Ezt követően turnéra indulnak: a Bocsárdi László kétszeres UNITER- és Jászai-díjas rendező által színpadra vitt Tévedések vígjátéka egy hét alatt két fesztivál műsorán is szerepel: játszani fogják Bukarestben, a Nottara Színház FESTin pe Bulevard Fesztiválja keretében, az Odeon Színház nagytermében, illetve az idei IFESZT-nek otthont adó székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A turné keretében egy további előadást játszanak Csíkszeredában is, a Csíki Játékszín meghívására válaszolva.

Szatmárnémetiben vendégeskedik bérletcsere keretében két előadásával a Szigligeti Színház, a Kakuk Marci és Mizantróp vendégjátékait követően pedig a társulat szilveszteri bemutatója, a Bessenyei István által rendezett Hippolyt, a lakáj című előadás premierje követi. 2019 tavaszán láthatja a közönség Lendvai Zoltán rendezésében Székely Csaba Semmit sem bánok című tragikomédiáját, ősbemutatóként. Az előadás emlékeztet arra, hogy a kommunizmus áldozatia és bűnösei ma is köztünk élnek. “Örömteli, hogy ebben az évadban is folytatódik a hagyomány és ősbemutató helyszíne a szatmári színpad” – fűzte hozzá Bessenyei ismertetőjéhez Nagy Orbán főigazgató.

Ebben az évadban újra Szatmárnémetiben rendez Bocsárdi László, az alkotó a Scapin, a szemfényvesztő című Moliére-darabot viszi színre Rideg Zsófia, a budapesti Nemzeti Színház dramaturgjának fordítása alapján. Kiderült az is, hogy idén a négy “kötelező” előadás mellett egy választott előadás is szerepel a bérletben. A választék pedig soha nem volt ennyire bőséges, hiszen ezúttal már a Tranzit Fesztivál előadásait is bérletbe lehet választani, számos más előadás – például a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a budapesti József Attila Színház vagy a nagyváradi Szigligeti Színház egy-egy produkciója – mellett. Ugyancsak a választható bérletkínálatot színesítik a társulat korábbi évadokból műsoron maradó előadásai. Az évad folyamán Sardar Tagirovsky is Szatmárnémetiben dolgozik majd egy ősbemutató létrehozásán, amelyet az idei évad végén mutatnak be ugyan, de bérletbe csak a következő évadban kerül. A társulat alapításának 65. évfordulója alkalmából november 23-25 között gálával és számos egyéb programponttal ünnepel a társulat. A hétvége során díszvendégként Szatmárnémetibe látogat a budapesti Nemzeti Színház is, Vidnyánszky Attila Körhinta-rendezésével.

A Harag György Társulat több hazai és külföldi meghívásnak is eleget tesz az évad során: ott lesz a Nagyváradon megrendezett MAFESZT-en, az Én, Károli Gáspár a Duna Palotában vendégszerepel, a Magyarság Háza meghívására, Miskolcon pedig egy teljes miniévadban öt előadást játszik a társulat a Nemzeti Színházban, amelyek mellett további kísérőrendezvényeket is szerveznek. Az előadásokon túlmenően ugyanis Szatmárnémeti és Szatmár megye irodalmi, képzőművészeti és zenei értékeit is bemutatják a miskolci közönségnek és az ez alkalomból oda látogató szakmabelieknek. A József Attila Színházban két előadással szerepel majd a társulat: a Charley nénjével és a Hipplolyt, a lakájjal.

Az Ady Endre Társasággal társszervezésben az idei évadban is megrendezik az immár hagyománnyá vált Magyar Kultúra Hetét, a bérletes előadásokon túlmenően pedig további színpadi nézőteres és stúdióelőadások sorozatával és havonta jelentkező felolvasószínházi programmal kedveskednek a közönségnek az ünnepi évadban is. A bérleten kívüli előadások közül az igazgató a szintén 65 éves Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal közös Burundanga-előadást, a Györfi Csaba által megrendezendő kamaraelőadást, A tavasz ébredését és a Beczási Áron által rendezett kocsmaszínházi előadást, a Színésznőket emelte ki külön is a sajtótájékoztató során.

A Brighella Bábtagozat táborszervezéssel kezdte az évadot – derült ki Bandura Emese tagozatvezető beszámolójából. A gyerekek ebben a gyerekek megismerhették a bábszínházi alkotómunka alapjait, annak valamennyi fázisát, a tervezéstől a bábkészítésen át az előadó-művészet alapjaiig. A tábor pedig a tervek szerint drámajátékos-bábos foglalkozásokként folytatódik. A Partiumi Magyar Napok során számos bábelőadásból álló sorozatot szervezett a bábtagozat és segédjezett a KaravanAct fesztivál lebonbolításában is. A Brighella hamarosan Veszprémben lép fel, a Mesefesztiválon, ahol egy workshopon is részt vesznek a szatmári bábosok. A vendégszereplések sora pedig a Kolozsvári Puck Báb- és Marionett Fesztiválon való részvétellel folytatódik. Veszprémben Cókmók, a morgolódó szekrénymanó meséjével lépnek fel, Kolozsvárra A bőgős fia meg az ördögök című előadás kapott meghívást. Veszprémben és Zalaegerszegen bérletben is játsszák majd a Mese a tálról és a kanálról című, többszörösen díjazott előadásukat.

Az alapítás 15. évfordulója ünnepi hétvégével indul, melynek keretében a Nagy Regina által rendezett A kiskakas gyémánt félkrajcára című bábelőadás bemutatóját követően magyarországi bábtársulatok is fellépnek majd október 26-28. között. Az ünnep egyébként egy fél éven keresztül folytatódik: minden hónapban más-más bábtársulat vendégeskedik majd egy-egy előadással Szatmárnémetiben. Az évadban bérletes vendégelőadásai között szerepel a felvidéki Árgyélus Színház Angyalbárányok című előadása, a szatmári bábosok színpadra viszik a Gimesi Dóra által írt Szélszabadító című bábdarabot Bartal Kiss Rita rendezésében, Nagy Regina pedig saját darabját, a Tündérpereputtyot is megrendezi, az évad utolsó bábelőadásaként.