A kötelező unalmon túl – Interjú Szilágyi Bálinttal

2016 december 02. péntek, 9:02

Csokonai Karnyóné című darabját rendezi Szilágyi Bálint a Mozsár Műhelyben. A fő- és mellékszerepeket három fiatal színészre bízta a végzős rendezőhallgató. A veretes szöveget játszi könnyedséggel, lenge öltözetben mutatja be a triumvirátus: Barna Zsombor, Feczesin Kristóf és Szántó Balázs.

szilagy

Szilágyi Bálint, az előadás rendezője idén szerez diplomát a Színművészeti Egyetemen. A tavalyi évadban rendezett előadásait – Hanke: Az aranjuezi szép napok, és Kehlmann: Rosalie elmegy meghalni – a Thealter Fesztiválon Junior díjjal jutalmazták, melyet megosztva kapott mesterével, Zsótér Sándorral. A megvalósításban, ahogy korábbi előadásainál, most is a Manna segíti a munkáját. A tavalyi produkciókkal ellenétben azonban Szilágyi most egy magyar klasszikust rendez.

9f3a4532

Fotó: Kállai-Tóth Anett

– Az elmúlt időszakban rendre német szerzők műveit vitted színpadra, most miért nyúltál magyar szerzőhöz, és miért Csokonait választottad?

Másfél éve, nyáron, az osztályfőnököm, Csató Kata felkért, hogy Szentendrére készítsek egy felolvasó színházat klasszikus magyar vígjátékból. Kapásból a Karnyóné jutott eszembe. Talán azért, mert az apám írt egy vastag könyvet Csokonairól. Talán azért, mert már több Karnyónét is láttam, és egyik se tetszett. Szerettem volna megérteni, hogy mi ez a darab. Azon a nyáron öt napot töltöttünk a Balatonon, utána bemutattuk a darabot Szentendrén. Annyira jó volt a munka, hogy úgy döntöttünk megcsináljuk „rendes” előadásként is. A Mozsár pályázatának köszönhetően most újabb két hetet próbáltunk, több mint másfél év szünet után. Nem éppen a színházi rutin szerint jött létre az előadás. Talán ezért is volt benne annyi öröm.

9f3a4551

Fotó: Kállai-Tóth Anett

– A Karnyóné szerepeit három fiatal színészre osztottad. Hogy választottad ki őket, miért pont őket találtad alkalmasnak erre a különleges feladatra?

Az nem volt kérdés, hogy a Karnyónét csakis fiúk játszhatják. Csokonai eredetileg is fiúkra írta. Több színész visszamondta a munkát, míg eljutottam Kristófhoz és Balázshoz. Őket a Karnyóné kapcsán ismertem meg. Azóta más előadásban is dolgoztunk. Zsombor pedig osztálytársam, együtt tanultunk.

9f3a4594

Fotó: Kállai-Tóth Anett

– Mi a legizgalmasabb mozzanat számodra Karnyóné történetében?

A reménytelen küzdelem az idővel. Karnyóné teste megöregszik. De belül fiatal marad. Ezért képes még szerelembe esni. Egy olyan szerelembe, amelyikről pontosan tudja, hogy tönkreteszi őt. De nem tud ellene mit tenni. Karnyóné szeret élni. Pontosabban szeretne. De az idő eljárt felette. Ahogyan majd mindenki felett. Tulajdonképpen ez (is) az ember tragédiája.

9f3a4600

Fotó: Kállai-Tóth Anett

– A Mozsár Műhelyben rendezel, ami nemrég nyitotta meg kapuit, mit gondolsz erről az új színházi helyszínről?

A kisebb méretű, családias hangulatú, nem annyira színházszerű terekben jobban érzem magam. A Mozsár is ilyen. A belváros legszebb részén van. Jó itt rendezni. Sok lehetőség van benne.

9f3a4540

Fotó: Kállai-Tóth Anett

– Kiknek ajánlanád ezt az előadást?

Elsősorban fiataloknak. Gimnazistáknak. Hátha felfedeznek benne valamit a kötelező unalmon kívül. De még inkább azoknak, akik fiatalok akarnak maradni. Fiatalnak lenni a legnagyobb boldogság. Erre tanít Karnyóné.

Színház.org