Férfiak, nők és férfiak – Interjú Bodoky Márkkal és Gyöngyösi Zoltánnal

2016 december 08. csütörtök, 7:46

Bemutatóra készülnek Máté Gábor végzős színész hallgatói.

Férfiak, nők és férfiak a címe annak a darabnak, amit az osztály egyik tagja, Olasz Renátó és alkotótársa a IV. éves filmdramaturg szakos Horváth János Antal írt a növendékek számára.

Mit gondolnak a mai fiatalok a szerelemről, hogyan élik meg a szexualitást, hogy látják a férfiak és a nők viszonyát? Az előadás kellő humorral, öniróniával ezekre a kérdésekre keresi a választ. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Padlás színpadán műsorra kerülő produkciót Keszég László rendezi. A december 10-i premier kapcsán beszélgettünk a mű két szereplőjével, Bodoky Márkkal és Gyöngyösi Zoltánnal.

Hogyan született a darab?

Bodoky Márk: Az alapötlet az volt, hogy Arthur Schnitzler Körtánc és Kornis Mihály Körmagyar című drámáját alapul véve hozzunk létre egy saját előadást. Aztán kiderült, hogy más színházi munkáik miatt többen nem tudnak részt venni a próbafolyamatban. Tizennégyünk közül csak hatan értünk rá, a lányok közül egyedül Waskovics Andi. Akik ismerik ezeket a darabokat, tudják, hogy mindkettőnek olyan a struktúrája, hogy egyetlen lánnyal lehetetlen megcsinálni. Ezért úgy döntöttünk, hogy eldobjuk ezt az ötletet és megbeszéltük, hogy az osztálytársunk, Olasz Renátó és Horváth János Antal filmdramaturg hallgató írja meg az anyagot.

A Renátóék által írt jelenetek a ti ötleteik alapján születtek, vagy valami impro előzte meg a szövegírást?

Bodoky Márk: Először átbeszéltük, miről szóljon az egész. Mi az, ami az adott témakörben, mint a szerelem, a szexualitás, férfi és nő viszonya minket érdekel. Megegyeztünk abban is, hogy az egyes jelenetekben milyen szereplők legyenek. Tehát a szituációk gerincét közösen találtuk ki, de magát a szöveget, a párbeszédeket ők írták meg.

Gyöngyösi Zoltán: Mindketten ismernek minket annyira, hogy ránk tudták írni a figurákat vagy épp olyan karaktereket írtak, amiről tudták, hogy jól áll nekünk.

_mg_8519

Bodoky Márk

Mi az, ami ebben a témában érdekel titeket?

Bodoky Márk: Az egyik leglényegesebb szempont az volt, hogy valamiféle iróniával beszéljünk férfiakról és nőkről, viszonyukról, a világban elfoglalt helyzetükről, szerepükről. Eleve megpróbáltuk kihasználni azt az ironikus helyzetet, hogy az darabot fiúk írják és rendezik és öt fiú és egy lány játszik benne. Tehát a férfiak erős dominenciája van jelen az előadásban épp úgy, mint az életben.

Milyen monológokat írtatok?

Gyöngyösi Zoltán: Az adott a témában szerintem mindenki egészen őszinte szöveget írt. Nekem valahogy nem ment a monológírás. Egyszerűen nem tudtam hogyan hozzáfogni. Aztán elkezdtem versformában írni. Így sokkal könnyebben kijöttek belőlem a gondolatok. Kicsit olyan slam poetry beütésű vers lett. Ennyiben tehát eltér a többiekétől az én szövegem.

Bodoky Márk: Keszég László arra bíztatott minket, hogy próbáljunk meg olyan dolgot leírni, ami kikívánkozik belőlünk. Valahogy megpróbáltam az élményeimet, a gondolataimat, a véleményemet erről a nagyon tág témáról, mint a szerelem és a szexualitás két oldalban megfogalmazni.

Hányféle karaktert formáltok meg?

Bodoky Márk: Mindenkinek van két olyan jelenete, amiben ketten vagy hárman szerepelnek. És vannak olyan jelenetek, amikben mindenki benne van. Egymástól teljesen eltérő figurákat alakítunk.

Gyöngyösi Zoltán: Játszunk férfiakat és nőket egyaránt. Nekem most főleg nők jutottak… Alakítok egy anyát illetve egy lányt. Ezen kívül még játszom egy rendező szakos hallgatót, a jelenet itt játszódik az egyetemen. Egyébként azok a jelenetek, amikben nők vagyunk, nagyon erősen férfi szemmel íródtak.

Bodoky Márk: Az egyik jelenetben egy bulizni igyekvő fiatalt játszom, akit az édesanyja ilyen-olyan okok miatt nem akar elengedni. Ebből egy elég nagy vita lesz. Az édesanyámat amúgy Figeczky Bence játssza, csak hogy könnyebb legyen a helyzet. (nevet) A másik egy hármas jelenet, amiben Andreával és Renátóval vagyunk. Két fiatal fiúról szól, az ő lakásukon játszódik a történet, ahova magukkal cipeltek egy lányt, akit egy buliban ismertek meg. Természetesen ő önszántából jött, de aztán úgy alakul az este, hogy elkezdhetünk aggódni a lány testi és lelki épségéért egyaránt.

Az ilyen típusú darabok állnak közelebb hozzátok, amik egy az egyben rátok íródtak, rólatok szólnak, a ti nyelveteken beszélnek, vagy inkább a klasszikus művekből születő produkciókat kedvelitek?

Gyöngyösi Zoltán: Nem ódzkodom egyiktől sem. Sok mindentől függ egyébként, hogy milyen lesz egy előadás. Azt gondolom, fontosak azok a művek, amik nagyon aktuálisak és rólunk szólnak, mert úgy érzem, lényeges arról beszélni, mi érdekli azt a generációt, akik mi vagyunk.

Bodoky Márk: Szerintem az, hogy valami mennyire szól rólunk, nem függ attól, mikor írták. Nagyon szeretem a klasszikus szövegeket. Elég nagy kihívást jelentenek, de épp úgy kedvelem a mai anyagokat is. Egy igazán a mi nyelvünkön íródott szöveget egészen máshogy kell próbálni, mint egy Shakespeare-t, de mindkettő tud rólunk szólni és ugyanúgy tud mindkettő semmiről se szólni. És mindkettő ugyanakkora örömet tud okozni.

mateg_osztaly

Máté Gábor osztálya Gyulán, a Shakespeare Fesztiválon.

Ez az utolsó közös munkátok az egyetemen. Milyen érzés?

Gyöngyösi Zoltán: Még az is lehet, hogy nem az utolsó…

Bodoky Márk: Furcsa. Izgalmas, de közben nagyon nehéz. Főleg azért, mert csak hatan veszünk részt benne.

Gyöngyösi Zoltán: Eljutottunk idáig… Az előző vizsgánkban, a Válogatásban épp Márk nem tudott velünk lenni, mert Miskolcon próbált. Rossz érzés, hogy egyre fogy a társaság, egyre kevesebben érünk rá. De az meg nagyon jó, hogy szerencsére mindenkinek sok külsős feladata van.

Mi a legfontosabb, amit magatokkal visztek útravalónak? Amit magatokról, a szakmáról tanultatok itt az egyetemen?

Gyöngyösi Zoltán: A legfontosabb, amit megtanultam az önismeret, a saját magam kritikus vizsgálata kívülről és belülről egyaránt, a munkához való hozzáállás, a kitartás, a jó és rossz kritika kezelése. Az erőt kaptam meg itt, hogy tovább mehessek.

Bodoky Márk: Borzasztóan sűrű négy és fél év volt, rengeteg mindent tanultam, sokat kaptam az egyetemtől, nem tudnék egy dolgot kiemelni. Fontos, hogy az osztályfőnökünktől, Máté Gábortól kaptunk egy bizonyos gondolkodást, nem csak a színházról, hanem az életről is.

Merre felé dolgoztok? Mi vár még rátok az idei évadban?

Bodoky Márk: Ezt az évet Miskolcon töltöm. Októberben rögtön két bemutatóm is volt. Szőcs Artur rendezte Euripidész Bakkhánsnőkjét, amiben Dionüszoszt játszom, pár nappal később pedig a Kivilágos kivirradtig című előadásban léptem színpadra Pogány Imreként, amit Rusznyák Gábor rendezett. December 6-án kezdtem próbálni Béres Attilával A mi osztályunk című darabban Jakob Kac szerepét. Január végén lesz a premier.

_mg_8340

Gyöngyösi Zoltán

 

Több előadásban is játszol Miskolcon. Jól érzed ott magad? Elképzelhető, hogy oda is szerződsz?

Bodoky Márk: Nagyon jó ott nekem. Jobbnál jobb szerepeket kaptam, kiváló rendezőkkel dolgozhatok, szeretem az ottani művészeket, a légkört, ami körülvesz a próbák során. Még nem voltak szerződtetési tárgyalások, nem tudom szerződöm-e. Tőlük is függ, tőlem is. Meglátjuk.

Zoli, te merre dolgozol?

Gyöngyösi Zoltán: Úgy tűnik, hogy az idei évadom ifj. Vidnyánszky Attila köré szerveződik. (nevet) A Radnóti Színházban október közepén volt bemutatóm Attilával az Iván, a rettenetben. Januárban újítjuk fel és mutatjuk be a Nemzeti Színházban a III. Richárdot, aminek nyáron, Gyulán volt a premierje. Ezt követően Debrecenben fogunk együtt dolgozni. A szalontai Hamlet-kör című darabot rendezi Attila. Amit állandó alkotótársa, Vecsei Miklós írt Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából. Az elmúlt két évem inkább a szabadúszáshoz hasonlított. Nem voltam fixen egy társulatnál gyakorlaton, hanem sok helyen megfordultam. Így aztán nem tudom, számíthatok-e valamelyik színház megkeresésére.

Inkább a szabadúszás vonz titeket, vagy arra vágytok, hogy egy színházhoz szerződjetek?

Gyöngyösi Zoltán: Egyiktől sem zárkódom el, de azt gondolom, hogy pályakezdőként talán jobb egy társulathoz tartozni és nem beleesni a mélyvízbe, hogy nincs biztos helyed. Örülnénk neki, ha hívna valamelyik színház.

Bodoky Márk: Az a fontos, hogy minél többet tudjon dolgozni az ember, hogy jó feladatai legyenek, és hogy sokféle munkában ki tudja próbálni magát. Hogy ezt szabadúszóként vagy szerződtetett tagként teszi, az már nem fontos. Persze, ahogy Zoli is mondja, jó ha van egy biztonság.

Szerző: Spilák Klára

Színház.org