Színész lesz belőle! – Ismerjék meg Koller Krisztiánt

2016 december 11. vasárnap, 7:30

Hirtelen ötlettől vezérelve a gimnázium utolsó évében döntötte el, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemre jelentkezik színésznek. Második felvételijén Zsótér Sándor és Börcsök Enikő az osztályába választotta.

Október 21-én lépett először nagyközönség elé Zsótér Sándor és Börcsök Enikő III. éves színművész osztálya. Marieluise Fleisser színdarabját, Az ingolstadti invázió címmel adták elő az Ódry Színpadon, melyet a végzős bábrendező szakos Szilágyi Bálint állított színpadra. A premier alkalmából bemutatjuk a hallgatókat, ötödikként Koller Krisztiánt.

Koller Krisztián – 1993 Sopron
(Őrmester; Fényképész)

Az egyetemről:
„Sokk volt. De nem negatív értelemben. Az ember hall dolgokat arról, hogy itt milyen kemény munka folyik hétfőtől vasárnapig, reggeltől késő estig, de belülről átélni mindezt teljesen más. Nehéz. Új emberek, új közösség, új kollégiumi szoba. Bele kell szokni. Nekem egy év kellett hozzá. Az első félévben nem is nagyon tudtam feloldódni, ettől az egésztől kicsit bezárkóztam, féltem megmutatni magam. Aztán a második félévben volt egy elég komoly betegségem, otthon töltöttem Sopronban majdnem két hónapot. Ott döntöttem el, ezt így nem lehet tovább csinálni, ott és akkor változott bennem valami. Elkezdtem komolyabban foglalkozni mindennel, sokkal többet dolgozni, mint addig.”

A legjobb és legrosszabb pillanatokról:
„Minden félév végén az osztályfőnökeink egyénileg is értékelnek bennünket. Az első félév végén az volt a véleményük, hogy össze kell kapnom magam, különben búcsút intünk egymásnak. Ez volt a legrosszabb pillanat. Viszont már tudom, hogy jó, ha tisztában vagyok a negatív tulajdonságaimmal: elég link tudok lenni. Amikor visszatértem a betegségből, Brecht Don Juanjából kaptunk egy közös jelenetet Szalay Bencével. Az volt az első dolog, amit nagyon jó volt próbálni, csinálni. Ez volt a legjobb pillanat. Ott pörögtem először igazán, jöttek folyamatosan az ötletek. Már abszolút nem félek.”

Az egyetemi kapcsolatokról:
„Van, akivel jóban vagyok, de a közös munka nem annyira működik, mással meg nem vagyunk igazán barátok, mégis hatékonyan tudunk együtt dolgozni. A két dolog nem függ össze. De komoly barátságok alakultak ki az osztályon belül, a közösségünk mostanra beérett. Nem nyomjuk el egymást, nem akarunk a másik fölé kerülni.

A színészetről:
„Nem tudnék elképzelni semmi mást, A színészi technikák,módszerek érdekelnek, kutatom, kinek mi vált be, keresem, ki milyen rendszerben dolgozott, azt miként írta meg. Sokszor azt érzem a színpadon, hogy hazudok. Kívülről lehet, jónak látszik, amit csinálok, de belülről nem vagyok elégedett. Valami hiányzik. Keresem a színészet igazságát. Színpadon is látok jó színészeket, de sokszor csak jók maradnak. Jó nézni őket, nekem valami mégis hiányzik. Talán, hogy színészt látok a színpadon, aki jól játszik és nem egy embert. Magamból ezt igyekszem eltüntetni. Tavaly Vincent D’ Onofrio tartott egy kurzust nekünk, megismertetett velünk egy amerikai játéktechnikát, a Method Acting módszert. Ekkor kezdtem el beleásni magam mélyebben a különféle technikák tanulmányozásába. Próbálok kutatni, közelebb jutni. Abszolút igazság nincs valószínűleg.

A próbáról:
„Dolgoztam már Szilágyi Bálinttal az Élektrában, és a mostani próbafolyamatot is szeretem. Zsótér Sándorral és Börcsök Enikővel mindig mindent szóról szóra kielemeztünk, megtanították, hogyan kell elkezdeni gondolkodni egy szerepről,. Most rajtunk a sor, hogy ezt hasznosítsuk.”

A szerepéről:
„Az egyik szerepem Az ingolstadti invázióban az Őrmester, aki a bosszúk csatájából végül rosszul jön ki, a másik a Fényképész, aki csak az előadás végén bukkan fel. Úgy tűnik, hogy inkább a negatív karakterek állnak hozzám közel, általában ilyeneket is osztanak rám. Az egyik vizsgában a III. Richárdból kellett jelenetet csinálnom. Azt a szerepet például eljátszanám egyszer.

 

A sorozat első részét Bajor Lilivel itt olvashatják.
A sorozat második részét Fehér Andrással itt olvashatják.
A sorozat harmadik részét Hajdu Tiborral itt olvashatják.
A sorozat negyedik részét Hevesi Lászlóval itt olvashatják.