Három színésznő, egy színházi sorozat – Indul a Kortalan kortárs

2016 december 13. kedd, 7:01

Havonta új előadást hoz létre kortárs szerzők mai szövegeiből három színésznő, Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa Kortalan Kortárs címmel a Mozsár Műhelyben decembertől. Az estekhez vendégművészeket is hívnak, az első, december 14-ei bemutatóban Bercsényi Péter és Keresztes Anna lesz a játszótársuk. A második felvonásban Szily Nóra beszélget a témaadó botrányról Hajós Andrással.  A sorozatról Fodor Annamáriát kérdeztük.

Járó Zsuzsa, Herczeg Adrienn, Fodor Annamária

Honnan jött a sorozat ötlete?

Fodor Annamária: Sokszor találkozom színésznőkkel, játszótársakkal, akikkel az első pillanattól egy nyelvet beszélünk. Elkezdtünk tervezni, álmodozni. Akartunk valamit nagyon erősen Magunkról. A problémáinkról, a világ problémáiról, bután, okosan, viccesen. Annyira szerettük volna, mintha ezzel meg tudnánk megmenteni a földkerekséget, mint Charlie angyalai. Mintha egy titkos, láthatatlan erőnek az irányítása alatt munkálkodnánk. A mi Charlie-nk végül a kortárs szerzők lettek – akik ezeket a szövegeket hónapról-hónapra súgják nekünk.

Hogyan választjátok ki a témákat?

A témák örök szavak, amik hatással vannak ránk: botrány, ikon, nyersanyag – hogy csak néhányat említsünk közülük. Felkértünk írókat, hogy adjanak nekünk szövegeket, írásokat. Megkérdeztük, hogy ihletődnek-e ezekre a hívószavakra. Úgy tűnik igen. Minket pedig az ő munkáik inspirálnak. Fotókkal, dalokkal, szavakkal saját magunkra formálva az ő gondolataikat: szétcincálva, kiforgatva, újraértelmezve vagy éppen tökéletesen érintetlenül hagyva az eredeti anyagot.

Herczeg Adrienn

Hogyan alakult ki az alkotói csapat?

Fodor Annamária: Herczeg Adriennel párhuzamos osztályba jártunk a Főiskolán. Járó Zsuzsa felettünk járt. Az ismeretség régi. Kíváncsiak vagyunk egymásra, ezért is mertünk egyszer csak belevágni egy ismeretlen, izgalmas összművészeti csemege megvalósításába. Mi hárman lettünk az alkotói csapat magja, és minden alkalommal hívunk vendégeket. Decemberben Bercsényi Péter, aki közbeénekel, zenél, segít, együtt gondolkodik velünk. Csodálatos színész, illik a palettánkra. Fellép ezen az esten velünk Keresztes Anna, a Baltazár Színház színésznője, és Buzsoo kísér minket zongorán. A Mozsár Műhely nyitott ezekre a kezdeményezésekre, ami vagány és menő hellyé emelheti itt a pesti Broadway közepén ezt a kis színpadot. Szily Nóra a második felvonásra csatlakozik hozzánk, különleges energiáival, gondolataival, kérdéseivel egészíti ki a kortársakat. Segítőnk még Gáspár Anna, a Manna vezetője, aki tini korom óta valahogy mindig ott van a legfontosabb pár ember között, akik kísérnek az utamon. Jó felé terel minket, összetartja az álmainkat.

Hogyan készültök erre az estre?

Fodor Annamária: Megkerestünk kortárs szerzőket, hogy a hívószavakra írjanak nekünk szövegeket, jeleneteket vagy ajánljanak a már meglévő darabjaik közül. Volt olyan is, amikor olvasgatva a felkért szerzőket nekünk akadt a kezünkbe valami inspiráló, akkor azt szerkesztettük bele az est szövetébe. Folyamatos kölcsönhatásban vagyunk azokkal az írókkal, akikre felnézünk, akik ihletőek. Nem titkolt vágyunk, hogy rájuk irányítsuk kicsit a reflektorfényt és olyan írásokat vigyünk színpadra, amelyek valószínűleg sosem kerülnének ilyen formában nézők elé. Olvasunk, húzunk, írunk, alakítunk, boncolgatunk. Így készülünk.

Járó Zsuzsa

Mi a legizgalmasabb számodra ebben a feladatban?

Fodor Annamária: A legizgalmasabb, hogy a Kortalan Kortárs mindig egyszeri. A próbaidőszak rövid, sűrű, esszenciális, és nincs második esély. Azon az estén kell megmutatni mindent, amit addig összeálmodtunk.

Lesz színház, kiállítás, talkshow, forgattatok kisfilmeket. Miért akarjátok összekapcsolni a műfajokat?

Fodor Annamária: Szeretem, hogy a foglalkozásom sokszínű, és kíváncsi vagyok minden pillanatára, oldalára. Ezért fotók és filmek is készültek rólunk. Mindent sorozatosan csinálunk. A kisfilmeinkben az eltitkolt vágyainkat éreztetjük. Tóth Gergely rendező különleges látványvilágba foglalta őket, fekete-fehérben, nagytotálban. A fotóink olyan világhírű képek átfogalmazásai, amelyek rímelnek ránk, lehetséges átváltozásainkra. Kállai-Tóth Anett képeiből egy kiállítást formálunk az előadás köré. A második felvonást Szily Nóra vezeti, aki elképesztő érzékenységgel építi majd tovább az estét egy meghívott vendéggel és velünk. Közel kerülve az irodalomhoz, a képekhez, hozzánk és a megfejtendő vagy esetleg kimondhatatlan problémákhoz, témákhoz. Bárki lehet téma. Rám azt mondta a beszédtanárom anno, hogy Annamária, maga így, ahogy van egy téma! Ennek a tizennégy éve kimondott mondatnak az önbizalmával állok bele ebbe az uniqum estbe, ami itt elindul a Mozsár Műhelyben, december 14-én Kortalan Kortárs címmel.

Fodor Annamária

BOTRÁNY
Egy est. Két felvonás. Sorozatosan.

Felütésként a kortárs szerzők egy témára válogatott szövegeivel játszik három színésznő.
Akik játsszák: Fodor Annamária, Herczeg Adrienn, Járó Zsuzsa
Akiket játsszanak: Szabó T. Anna, Szentesi Éva, Kormos Anett, Dragomán György, Péterfy-Novák Éva.

A második részben Szily Nóra és a színésznők beszélgetnek Hajós Andrással, a botrányról – és persze sok minden másról. Vendég: Bercsényi Péter, Keresztes Anna. A zongoránál: Buzsoo.

Videó: Tóth Gergely
Fotók: Kállai-Tóth Anett 
Produkciós vezető: Gáspár Anna