Színész lesz belőle! – Ismerjék meg Kurely Lászlót

2017 január 05. csütörtök, 7:00

Október 21-én lépett először nagyközönség elé Zsótér Sándor és Börcsök Enikő III. éves színművész osztálya. A premier apropóján bemutatjuk a hallgatókat, ezúttal Kurely Lászlót.

Vers- és prózamondó versenyekre járt már általános iskolás korában. 12 évesen a debreceni színház Légy jó mindhalálig előadásában játszott, egy évvel később szerepet kapott a Pál utcai fiúkban. Innen egyenes út vezetett az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos osztályába, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemre.

Fotó: Éder Vera

Kurely László – 1994 Debrecen

(Münsterer, Rendőr)

Példakép:

„A Légy jó mindhaláligban Trill Zsolt játszotta Török Jánost. Nagy idol volt és lett, mert a színészet játékos oldalát láttam rajta keresztül. Jó érzés volt vele együtt lenni a színpadon. Azt akartam csinálni, amit ő. Akkor fogalmam sem volt, hogy ez munka. Azóta arra is rájöttem, hogy ugyanazt nem lehet és nem is szabad. Egy színész legyen önmaga.”

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A tétekről:

„Nem tudtam, hogy színész akarok-e lenni, csak az volt bennem, hogy azt a játékot szeretném folytatni, amelybe belekóstoltam. Gyermeki játszás volt, tét nélkül, és talán ettől volt olyan felszabadító. Ezért is volt nagy váltás, amikor bekerültem az egyetemre, mert itt elkezdett tétje lenni a dolgoknak, amit hirtelen nehéz volt felfogni.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A színészetről:

„Kalandor akartam lenni vagy felfedező. Azt hiszem, a színészet egy nagy felfedező út. Tévedésekkel, eltévedésekkel, rögösebb és még rögösebb szakaszokkal. A debreceni színházban, tinédzserként azt élveztem leginkább, hogy teret kaptam a játékhoz. Nagyon izgató volt. Jól éreztem magam a színpadon. Büszke voltam arra, hogy picit más vagyok, mint a többiek. Az egyetem alatt persze rájöttem, hogy a színészi pálya nem könnyű út. Harcolni kell azért, hogy rajta tudj maradni. Mindeközben pedig nem szabad elveszíteni az őszinteség okozta védtelenséget.”

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A nehéz időszakokról:

„Különösen nehéz volt a tavalyi tanév második fele, a folyamatos sikertelenség. Kell valami, ami ezen túllendíti az embert. Ez általában a színház iránti alázat, vagy a szerelem, az odaadás. Ha tudatosabb az ember, akkor tisztában van azzal, hogy vannak ilyen időszakok; hullámvölgyek és kezelni tudja. Úgy jöttem, ide, hogy megváltom a világot, aztán az elmúlt két év alatt önmagamat sem tudtam volna megváltani. Most megint azt érzem, van értelme ennek az egésznek és tudom is, mit akarok csinálni. Újra visszatért belém az a játékkedv, az a kíváncsiság, amit útközben valahol elvesztettem, és ami nélkül nem lehet ezt a pályát csinálni.”

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Azt tanultuk:

„… hogy ne elégedjünk meg az első megoldással, és soha ne a könnyebb utat válasszuk. Az embert mutassuk; a sebeit, az örömeit. A hibáit, miközben óvjuk is. Az a jó tanítvány, aki a legtöbbet megtanulja a mesterétől. Erre vágyom most: tanulni. Zsótértól, Börcsöktől, a tanáraimtól. Mindenkitől el lehet lesni valamit, amit később tudok hasznosítani. Ehhez természetesen nyitottnak kell lennem, ami nem mindig egyszerű. Tanulom, hogy kell tanulni.

A szerepéről:

„Az egyik szerepem a főrendőr, aki az ellopott fát keresve átkutatja az úszókat. Egyetlen, nagyon hálás, szerethető jelenet, mert tudja, hogy tudják, hogy ő tudja, de közben megegyeznek fű alatt, mert annyit nem ér az igazság, hogy lemerüljenek a vízbe. A másik szerepem Münstereré, a pioníré, akire nyomás nehezedik, de amint tudja, továbbadja. Szilágyi Bálint, a rendező ezt a „körbejáró” nyomást hangsúlyozta. Katonák vagyunk, egy csapat, mindenféle konfliktussal. Egy harcos nevelde, ahol visz a közös erő.”

A jövőről:

„Jó lenne olyan előadásokat csinálni, amelyekről úgy megy ki a néző, hogy történt vele valami. Átadni gondolatokat, érzéseket. Dolgozni, minél többet. Tanulni akarok és nem a meglévő tudásom ismételni. Van és lesz egy állandó nézőm: önmagam. Őt nem tudom becsapni és nem hagyhatom, hogy unatkozzon.

Szerző: Spilák Klára

Színház.org

A sorozat 1. részét Bajor Lilivel itt olvashatják.
A sorozat 2. részét Fehér Andrással itt olvashatják.
A sorozat 3. részét Hajdu Tiborral itt olvashatják.
A sorozat 4. részét Hevesi Lászlóval itt olvashatják.
A sorozat 5. részét Koller Krisztiánnal itt olvashatják.
A sorozat 6. részét Konfár Erikkel itt olvashatják.
A sorozat 7. részét Koroknai Sándorral itt olvashatják.