“Engem is felkavar” – Réczei Tamás az Így szerettek ők sorozatról

2017 január 07. szombat, 7:34

Pillanatok alatt kapkodják el a jegyeket a REÖK felolvasószínházi előadásaira, melyeknek rendezője és “forgatókönyvírója” Réczei Tamás. A Nyáry Krisztián történetein alapuló Így szerettek ők sorozatról kérdeztük.

– Mi az, ami téged első olvasásra megragadott Krisztián Így szerettek ők c. könyvében? Van-e kedvenc történeted?

Én is a facebookon olvastam először ezeket a történeteket. Hamar,- mint oly sokan – rajongóvá váltam, vártam a következő epizódokat. Akár egy sorozatnál. Volt, amelyeket ismertem a Nőnyugat c. színházi előadásból. Az én egyik kedvencem, Cziffra György lett. Az ő élete, akár egy film, annyira fordulatos.

Réczei Tamás

– Mikor fogalmazódott meg benned a sorozat ötlete?

Sok évvel ezelőtt. Akkor is Herczeg Tamás igazgató urat kerestem meg vele – a Thália Színházban dolgozott, azt gondoltam, a Mikroszkóp Színpad jó helyszín lehetne. Ott nem valósult meg.

– Hogy alakult ki a koncepció?

Az elkeseredésemből, hogy az egyetemisták, az egyetemi városokban nagyon ritkán, kevesen és rendszertelenül járnak színházba vidéken. Vagyis, be kellene őket hozni, vagy valamiképpen bevonni, különben évek múlva nem lesznek nézők, kivéve a musicaleken.

– Az estek a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak közreműködésével születnek. Miként dolgoztok együtt, mi az ő feladatuk és mi az, amiben segíteni tudjátok egymás munkáját?

Nagyon sokat tudnak a kutatószeminárium hallgatói segíteni, hiszen az előadások szövege kizárólag dokumentum, amelyeket ők maguk kutatnak ki és fel.

– Alkotóként nem először foglalkozol megtörtént eseményekkel. Mi jelent számodra kihívást az estek előkészítésében és rendezőként milyen feladatok elé állít ez a projekt?

Az egyik legnagyobb kötöttségem, hogy egyfelvonásos a sorozat időhatára. Felolvasószínház nem is bírna többet nézői figyelemmel. Az anyagok ennél sokkal hosszabb bemutatóra adhatnának alkalmat, vagyis gondosan és szigorúan szelektálnom kell. Ugyanakkor nem ugorhatunk rögtön a történetek közepébe, hiszen senkitől sem elvárható, hogy ismerje az előzményeket. Tehát exponálni ugyanúgy szükséges, mint bármely színmű esetében. Rendezőként csak örömöm marad már, ha forgatókönyvíróként jól végzem a feladatomat. A felkért művészek odaadással bújnak be legnagyobb íróink, költőink “bőrébe”, és elmondhatom, maguk is élvezik ezeket a titoknak minősülő részleteket. A személyességet és annak lehetőségét.

– Hogy választod ki a színészeket?

Vagy fizikai, vagy lelki hasonlóságok alapján. Például, ha valaki megnézi Kosztolányi Dezső fotográfiáját Gyabronka József képei mellett, meglepődne a hasonlatosságukon.

– Eddig feldolgoztátok már Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső történetét illetve József Attila, Kozmutza Flóra és Illyés Gyula szerelmi vívódásait. Hogy látod, mennyire érezhetjük közel magunkhoz az estek során a szóbanforgó embereket?

Éppen ez lehet Nyáry Krisztián írásainak egyik lényegi pontja, hogy láttatja a művészeti teljesítmények mögött, a gyarló embert.

– Volt-e olyan momentum az estek vagy akár a munka során, ami igazán megérintett?

Minden esetben. Szabó Lőrinc szinte halálba kergeti szeretőjét. Kosztolányi ámokfutásba kezd a rák elleni küzdelmével párhuzamosan egy férjes asszonyért. József Attila lelki tusája pedig olyan megrázó, hogy szerkesztés közben is meg kellett vele állnom, annyira felkavaró volt, ezt bizonyítja, hogy az előadás során az első sorban egy hölgy néző sírt.

– Számítottál-e arra, hogy dupla előadásokra lesz szükség és azonnal elkapkodják a jegyeket? Szerinted miben rejlik a sorozat sikere, és hogy alakulhat a jövője?

Nem számított erre senki, hogy egy felolvasószínházi előadásra nem lehet majd jegyet kapni, sőt, az egyetemi könyvtárban egy pillanatra felügyelet nélkül hagyott belépőt, ellopják! Ahogyan ez megtörtént. A sikernek biztosan része Nyáry Krisztián és művei ismertsége, hiszen ő alakította az első részben Szabó Lőrincet, és felkértem Cziffra György szerepére is a záró epizódban. A jövője? Most ígéretesen alakul, Herczeg Tamás igazgató úr színművet tervez Kosztolányi történetéből a nyárra, amelyben úgy tűnik, ugyancsak közreműködne Nyáry Krisztián, mint színész. Remek folytatás lehet!

A sorozat egy kis időre szünetel, január 12-én, 19 órától a népszerű írót, Nyári Krisztiánt látják vendégül a REÖK palotában, aki irodalmi kötetei mellett a nemrég megjelent, “Festői szerelmek” című könyvéről is beszél.

Színház.org