“Afelé kell menni, ami inspirál” – Tenki Réka Veiszer Alinda vendége volt

2017 január 20. péntek, 15:16

Tenki Réka Veiszer Alinda műsorának vendége volt. A beszélgetés során pályájáról, döntéseiről és arról is beszélt, hogy miért vállalta az Egyasszony című előadást, amivel óriási sikere lett.

 

Tenki Réka az egyetem elvégzése után a Katona József Színház, majd Alföldi Róbert hívására a Nemzeti Színház művésze lett. Kislánya születése után azonban az Örkény Színházba szerződött.

A kérdésre, miért, hogy ilyen fiatalon már többször is váltott színházat úgy felelt: “Az ember folyamatosan fejlődik, különböző hatások érik és eltelik pár év, dolgozol valahogy és érzed, hogy nem tudsz úgy működni, mint kezdetben, az a fajta munkaszeretet és lendület, ami inspirál eltűnik, és keresed, hogy mivel tudod magad újra helyzetbe hozni. Nem feltétlenül a színházváltás a legmegfelelőbb döntés, de esetemben pont úgy hozta a sors, hogy ezt meg kellett lépni kétszer.”

Tenki Réka arról is szót ejtett, Mácsai Pál igazgató hívására nem tudott volna nemet mondani, mert mindig felnézett az Örkény társulatának tagjaira. “Vannak rendezők és igazgatók, akikről kiderül, hogy szeretnek, értékelik azt, ami vagy és nem csak ígéreteket tesznek neked, hanem valóban építenek rád. Ha ezt az ember megérzi, mindenképpen utánuk megy. (…) Mert afelé kell menni, ami inspirál” – tette hozzá a színésznő.

Tenki Réka / Fotó: Takács Attila / Orlai Produkció

Annak kapcsán, hogy szerepel a Variety tíz figyelemre méltó tehetséges európai filmest bemutató idei listáján, elmondta: váratlanul érte a hír, egy barátjától, majd a hírekből értesült róla.  Rékát elsősorban Enyedi Ildikó új filmjében nyújtott alakításáért választotta a neves magazin. A moziról szólva úgy fogalmazott: “Éppen otthon voltam a 7 hónapos kisbabámmal, amikor Ildikó felhívott, hogy lenne egy három napos forgatás. Nagyon örültem a lehetőségnek”. Arról számolt be, hogy hosszútávon nem tudja elképzelni az életét más nyelvterületen, de szívesen kipróbálná magát külföldi produkciókban.

A sikerekről szólva kifejtette, muszáj örülni a pillanatoknak, de ez gyakran nehezére esik. “Félek, nehogy elbízzam magam” – vallotta Tenki Réka.

A színésznő az Egyasszony című monodrámáról is nyilatkozott, amellyel gyermeke születése után visszatért a színpadra és amelyért elnyerte a kritikusoktól A legjobb női főszereplő díját. A darab Pétefy-Novák Éva nagysikerű, megrázó őszinteségű blogjának és könyvének szövegeiből készült, amelyben megörökíti kislánya történetét, aki a születés során súlyosan mentálisan sérültté vált, majd hét év után meghalt. “Többen említették, nem vagyok normális, hogy kisgyerekes anyaként ennek a történetnek adom át magam. Azért vállaltam, hogy eljátszom, mert nem a tragédiát hallottam ki belőle. (…) Évának most két egészséges, felnőtt gyermeke van, boldog házasságban él és sikeres a munkájában. Ő egy olyan természetű nő, akivel mindenki szeretne együtt lenni, mert olyan habitussal és életörömmel rendelkezik. Az ő üzenete: hogy a legszörnyűbb helyzetből is van kiút” – összegzett Tenki Réka.

Színház.org