“Olyan érzés próbálni, mintha osztálykiránduláson lennék” – Villáminterjú Kocsis Gergellyel a Mesterhármasról

2017 január 30. hétfő, 8:33

Interjú Kocsis Gergellyel, Eric Assous: Mesterhármas című darab szereplőjével.

Mi a Mesterhármas alaphelyzete?

Jeanne és Maxime nyolc éve házasok. Egyik reggel a feleségnek az az ötlete támad, hogy tartsanak kárfelmérést, terítsék ki őszintén a lapjaikat egymásnak. Azt kéri a férjétől, mondja meg, hányszor csalta meg eddig. A férfi nagy nehezen mond egy számot, ami mondjuk úgy, öt és húsz között van, majd kiszedi a feleségéből, hogy neki egy férfivel volt dolga. A férj azzal érvel, hogy a 12 felszínes félrelépés smafu ahhoz képest, hogy a feleségének egyetlen, több hónapig tartó viszonya volt. Ezen hosszan vitatkoznak. Gyanúba keveredik egy barát, akit a férj gyorsan meghív magukhoz ebédelni. Innentől hárman folytatják ezt a vitafolyamot. Többet nem mondhatok, mert nem szeretném lelőni a poént.

Szerinted egy komoly kapcsolatban járható út a teljes őszinteség?

Tapasztalataim szerint nagyon nehéz dolog maradéktalanul betartani, mert buktatói is vannak, de ahogy Anyukám annak idején mondta az iskolai stiklijeimmel kapcsolatban: sajnos, előbb-utóbb minden kiderül. Ami a darabból is kiderül, nagy különbségek vannak a félrenézések, félrelépések vagy félreérzések között. Széles a spektrum, statisztikailag nem szoktak különbséget tenni, de a darabban szereplő férfiak álláspontja az, hogy tényleg vannak különbségek.

A darab vígjáték, dráma, esetleg tragikomédia?

Inkább egy könnyed vígjátéknak aposztrofálnám, a tartalmasabb fajtából. Lehetne sokkal hatásvadászabb és gatyeletolósabb, de ez a darab számos kérdést felvet és joggal számol azzal, hogy ezek a problémák minden, valaha párkapcsolatban élő embert érintenek.

Hogy fért bele az életedbe ez a feladat?

Nagyon ritkán adódik a lehetőség, ez egyszerre áldás és átok. Örülök, hogy sok dolgom van a Katona József Színházban, de néha fellélegzés, valami mást csinálni. Olyan érzés, mintha eljöttem volna otthonról, és osztálykiránduláson lennék, ahol mást lehet csinálni, nem annyira szigorú a helyzet.

Milyen a kapcsolatod a Rózsavölgyivel?

Fiatal. Most játszom itt először. Átlagos budapesti színházi élet figyelőként tudom, hogy ez egy nagyon jó hírű, rangos hely, csupa jót hallottam róla. Amikor végignézek az itt fellépők listáján, semmi kétség nincs bennem afelől, hogy itt minőségi produkciók történnek. Ritka a szabad estém, de arról álmodom, hogy egyszer a nyári szünet ne nyáron, hanem ősszel legyen, de csak nekem, és heti ötször elmehessek színházba és bepótoljam a sok tartozást. Nagyon szeretek színházba járni. Felmegy a függöny, és kamaszkori rajongással élvezem.