Dániel Vali igazi nő, de még milyen… – Takarásban 16. rész

2017 január 31. kedd, 12:22

Dániel Valit Ágoston Péter kérdezi a Magyar Színház videósorozatában.

Dániel Vali

Ágoston Péter Dániel Valiról:

Takarásban következő két részében Dániel Valival beszélgetek. Édesapja tűzoltóparancsnok volt, így gyermekkora nagy részét egy tűzoltóállomáson töltötte.

Ha a “régi Nemzeti Színházat” említem neki, akkor ő nem a Hevesi Sándor, hanem a Blaha Lujza térre gondol. Pályája ugyanis akkor indult, amikor felrobbantották az ottani épületet.

Azóta is kérdezi: vajon miért volt erre szükség? 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Simon Zsuzsa es Gáti József osztályában.

Aztán a minisztérium behívta és az elvtársak közölték Vele, hogy “az a megtiszteltetés éri, hogy a Nemzeti Színház szerződteti”. Erre azt válaszolta, hogy ezt meg kell beszélnie az édesapjával. Arany diplomáját nem rég vette át – 52 éve van a pályán. 35 évig a Nemzeti, 17 éve a Magyar Színház tagja.

Évtizedeken át közel harminc előadást játszott havonta. Mégsem élvez országos ismertséget, vajon miért? Ma egyedül éldegél alsógödi házában. Divatosan öltözködik, mindig finom a parfümje, mindig jó a humora. Dániel Vali igazi nő, de még milyen…