“A jó színház mindig a ma emberéről szól” – Interjú Béres Attilával

2017 június 08. csütörtök, 7:00

Június 9-én A chicagói hercegnő című operettel érkezik a POSZT-ra a Budapesti Operettszínház. A teátrum először szerepel a versenyprogramban. A darab rendezőjével, Béres Attilával beszélgettünk egy rég elfeledett Kálmán-mű feldolgozásáról, ízlésbeli kérdésekről és az operett megújításáról.

– Zenés produkciót ritkán válogatnak a szelektorok a POSZT-ra, de idén először egy Kálmán operett is bemutatkozhat a fesztiválon. Szerinted minek köszönhető a meghívás?

– Nem tudom, nem látok bele a válogatók fejébe, de gondolom tetszhetett nekik A chicagói hercegnő és nem azt nézték, hogy milyen műfajban született, hanem azt, hogy milyen maga az előadás. Nem előítélettel tekintettek a műfajra, hanem pozitív ítélettel az előadásra. 14 évvel ezelőtt, amikor az egri Valahol Európában című musical bekerült a POSZT versenyprogramjába épp úgy meglepődtem, mint most, de nagyon örülök, hogy tágulnak a fesztivál megszokott műfaji határai és egy operett előadás is részt vehet a versenyprogramban. Tulajdonképpen, kis túlzással azt mondhatjuk, hogy egy új magyar operett született, és Lőrinczy Attilával (író, dramaturg – a szerk.) nagyon komolyan vettük ezt a feladatot. Pár napja olvastam, hogy a válogatók kiemelték azt a professzionális munkát, ami az előadás szereplőit jellemzi, ennek nagyon örültem, mert tényleg emberfeletti munkát végeznek a szereplők, de ez a profizmus jellemzi az Operettszínház teljes csapatát.

Béres Attila

– A chicagói hercegnő egy elképesztő közös gondolkodás eredménye, Lőrinczy Attilával gyakorlatilag a nulláról indultatok…

– Valóban, majdnem a nulláról indultunk. Tudomásom szerint, valamikor 90 évvel ezelőtt mutatták be magyarul ezt a Kálmán Imre művet, de azóta sem játszották Magyarországon. Volt egy kibogozhatatlan történet foszlány a kezünkben, egy jó alapszituációval. És volt mellette Kálmán Imre csodálatos zenéje, amely legalább három különböző stílust ölelt át, a klasszikus operettől a charleston-on és jazz-en keresztül az autentikus cigányzenéig. Ez volt a kiindulópont, amikor először leültünk Lupa szigetén Lőrinczy Attilával egy laptoppal, hogy történetet és karaktereket hozzunk létre egy tulajdonképpen nem létező szüzséből. Emlékeim szerint, hamar túllendültünk az első reménytelenségen. Később, lépésről lépésre kezdett összeállni a kép, a történet, a karakterek, kis ötletekből dolgoztunk, és ha kellett a próbán született meg egy-egy mondat vagy akár egy egész jelenet szövege. Nagyon termékeny munka volt. Attilával hamar közös hullámhosszra kerültünk, csodálatosan ír – egy-egy mondatán, ha eszembe jut, ma is sokáig tudok kacagni.

– A szimfonikus zenekar mellett a színpadon cigány zenészek és egy jazz banda is játszik – valahogy így képzelte el Kálmán A chicagói hercegnőt?

– Szerintem valahogy így képzelhette Kálmán Imre is, és ez erősen kódolva van a zenei szövetben. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor Lőrinczy György főigazgató megkeresett, hogy A chicagói hercegnőből előadást kellene csinálni, akkor az ő ötlete volt, hogy három zenekar szerepeljen a darabban, hogy így jellemezzük a különböző világokat. Így az Operettszínház zenekara mellett, Bársony Bálint és zenekara, valamint egy cigánybanda is játszik az előadásban.

A chicagói hercegnő – jelenetfotó

– Sokszor elhangzott, hogy egy igazán jó operett szemtelen, korszerű és a zene, valamint a szórakozás mellett mindig a jelenkor egyfajta tükre.

– Nem kérdés, hogy így kell lennie. A jó színház mindig a ma emberének, a ma emberéről szól és ez nem lehet másként egy operett esetében sem.

– Kérlek mesélj kicsit arról, hogy kerül egy Kálmán operettbe Mickey Mouse és flipperasztal?

– Ez a történet abszurditásából következett. Az amerikai milliomos lány, a chicagói hercegnő, azt követően, hogy kikosarazza őt a kiszemelt herceg, felvásárolja a herceg egész országát, Sylváriát. Ennek örömére rendeznek egy álarcos ünnepséget, ahol mindenki túlzottan meg akar felelni ennek az új trendnek. Így történhet meg, hogy a teljes Sylvár kormány, a hét törpének öltözik, az anyahercegnő, Hófehérkének, de megjelenik a színen Lugossy Béla és Mickey Mouse is. Alapvetően ebben a gesztusban nem csak az volt fontos számomra, hogy milyen „jelmezben” jelennek meg a különböző szereplők, hanem a megfelelni akarás abszurdig fokozása érdekelt.

A chicagói hercegnő – jelenetfotó

– Izgulsz, hogy a POSZT-on milyen lesz a fogadtatás?

– Hogyne izgulnék, nyilván különböző elvárásokkal kell szembenéznünk, a fanyalgóktól a rajongókig mindenki kíváncsi lesz erre az előadásra, ki ezért, ki azért… De úgy vélem semmi mást nem kell tennünk, mint eljátszani úgy, ahogy eddig az Operettszínházban is tettük. Akkor nem lehet baj. Sőt.

– A POSZT után igazgatóként a Miskolci Nemzeti Színházban évadot is zársz.

– Szerintem rendkívül jó évadot zártunk. 16 új bemutatónk volt, 474 előadást játszottunk, több mint 138.000 nézőnek. Ezek az adatok önmagukért is beszélnek. Az évad nagyon jól indult a – POSZT versenyprogramjában is szereplő – Kivilágos Kivirradtig című előadással, majd a Bakkhánsnők premierjével. És ezt a magas lécet, amelyet az évad indulása jelentett, év közben sem vertük le, hanem az elmélyült szakmai munkának köszönhetően folyamatosan átugrottuk. Igazán jólesett, amikor egy kritikában a következő mondat jelent meg rólunk: „amióta ismerem soha nem volt még ennyire színvonalas és érdekes a színház Miskolcon.”

A chicagói hercegnő – jelenetfotó

-Hogy látod, bevált amit két éve mondtál, hogy szeretnéd, ha egy egységes, szakmailag igen erős társulat jönne létre Miskolcon?

– Ez most itt van, ez a jelen – koherens, egységes a társulat. Az országban talán nálunk van a legtöbb friss diplomás, vagy diploma előtt álló színész, akik nagyon erős csapattá kovácsolódtak a fiatalokkal, valamint a középgenerációhoz és az idősebb korosztályhoz tartozó művészekkel. Erős, egységes társulat ez, amire igazán büszke vagyok.

-Van olyan előadás, amit nem láttál az évadban, és a POSZT-on szeretnéd pótolni?

– Sok előadást láttam a versenyprogramból, és azt tervezem, hogy amit még nem sikerült, azt itt fogom pótolni Pécsen. Végig lent leszek a fesztiválon, ahol A chicagói hercegnő már a második napon látható lesz.

V. K. / Színház.org