Élvezni a pillanatot – Interjú Baki Dániellel

2017 június 22. csütörtök, 7:00

Folytatódik a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóit bemutató sorozat.

Fehér holló teaház. Baki Dani ajánlotta, hogy ide üljünk be, de nem törzshelye, kétszer volt itt eddig. Nincsenek kedvenc helyei Budapesten. Furcsa hangulatú meditációs zene szól. Le kell venni a cipőt. Babzsák puffokon ülünk. Dani gyömbérteát iszik mézzel. Kicsit meg van fázva.

Pécsett voltál gyakorlaton. Milyen?

Októberben volt az első bemutatóm (Szücs Zoltán: Addictus), Anger Zsolt rendezte. Nagyon élveztem azt a próbafolyamatot. Egyéves gyakorlat volt, most már csak játszani járok le. Örülök, hogy Pécsett dolgozhattam, nagyon megszerettem az ottani társulatot.

Baki Dániel / Fotó: Éder Vera

Baki Dániel / Fotó: Éder Vera

Melyik munka volt neked legutóbb kihívás?

Konkrétan a legutolsó munkám, a Kitagadottak (rendezte: Olasz Renátó). Szeptember óta próbáltuk, lopott időkben, Pécsről utazva. Elég nagy falat volt.

Szeretnél Pesten maradni az egyetem után?

Kimegyek Angliába, Erasmus szakmai gyakorlatra. Azóta nagyon sokszor megkaptam, hogy mekkora hülyeséget csináltam. De én tudom, ha most nem megyek, akkor bánni fogom, hogy nem próbáltam ki.

Akár ott is maradnál?

Nem. Nekem annyi a célom, hogy fél évet külföldön tanuljak. Szeretnék megismerni más színházi kultúrákat is.

Sirály / Baki Dániel

Sirály / Baki Dániel

És utána?

Utána visszajövök.

Más vagy, mint az osztálytársaid? Kevésbé exhibicionista?

Dehogy. Én is az vagyok.

Mikor eleged van, mit csinálsz? Van valami módszered arra, hogy kiszakadj?

Nincs, nem nagyon van erre időm. Sokat csellózom valamelyik üres teremben, de nem azért, hogy levezessek bármit. Mégis van! Imádok sétálni. Amikor éppen nem próbálok, akkor óriásikat sétálok. Mindig másfelé. Gellérthegy, nyolcadik, kilencedik kerület. Volt, hogy a repülőtérre mentem. De oda busszal. Nagyon szeretem a reptereket. Ha utazom, akkor utálom őket. Ha nem kell utaznom, csak nézhetem, akkor jó.

Válogatás / Baki Dániel, Rujder Vivien

Hova repültél legutóbb?

Grúziába. Hegyet másztunk. Mennek oda fapados járatok. Ott a Kaukázus, 5000 méteres csúcsok. Ha elmész Ausztriába, akkor 2000 méter fölött hóval borított hideg tájak vannak, de itt meg sem érzed, mert meleg van, mediterrán idő.

Nem Budapesten születtél, ugye?

Egyébként nem. Londonban születtem. Apám ott dolgozott akkor.

Elváltak a szüleid?

Igen, de később. Tizenegy-tizenkettő voltam.

Kitagadottak / Baki Dániel

Kitagadottak / Baki Dániel

Emlékszel valami veszekedésre?

Nálunk nem voltak nagy veszekedések, az egész csendesen zajlott.

Mi a legelső emléked?

Nagyon jól dokumentált a gyerekkorom, rengeteg album van, és annyit nézegettem, hogy beleivódtak az agyamba. Világos emlékeim vannak olyan dolgokról, amikről nem lehetnek. Például Londonról. De arra emlékszem, amikor már itt laktunk a belvárosban, valami gyógyszereket megettem. Tudtam, hogy nem szabad, de izgatott. Egy még nálam maradt, amikor anya észrevette, én elbújtam és még azt is megettem.

Szeretsz most is olyan dolgokat csinálni, amik meg vannak tiltva?

Nagyon szabálykövető ember vagyok. Fura, hogy ez az első emlék. Jó gyerek voltam, jó tanuló is. Csak a végére elvesztettem a motivációmat.

Az Olaszliszkai/ Baki Dániel

Az Olaszliszkai/ Baki Dániel

Történt valami?

Nem, ez egy leépülés volt. Mindig kerestem valakit, akinek meg tudok felelni. Sok tanáromban csalódtam, és onnantól kezdve, hogy őket elengedtem, nem volt motivációm. Tanultam, tanultam, és egy idő után azt kérdeztem magamtól, hogy miért, és azt láttam, hogy a tanárokat sem igazán érdekli, és feladtam.

Máté Gábor és a Színművészetis tanáraid motiválnak?

Igen, abszolút. Szenvedélyes és elhivatott tanáraim voltak, és ez nagyon inspirált.

Mit élvezel a legjobban az életben?

Szerencsére sokszor nem gondolok arra, hogy mi lesz, csak szeretem az adott pillanatot élvezni. A legunalmasabb dolgok a legnagyobb örömet tudják okozni.

Volt képzeletbeli barátod kiskorodban?

Volt egy srác. Idősebb volt akkor nálam, huszonéves, most is annyi. Nagyon magas, 250-260 cm lehet. Rettentő gyors. És akrobatikus képességei vannak.

Baki Dániel és Vlasits Barbara a Pécsi Nemzeti Színház Addikt c. előadásában

Mit szokott csinálni?

Futni. A testével bármit meg tud csinálni. Szuperhajlékony, szupererős, szupergyors.

Te hajlékony vagy?

Nem.

Gyors vagy?

Nem.

Erős vagy?

Nem, hozzá képest semmi nem vagyok. Ő nagyon jó fej és pozitív. Csíkos pulcsija van. Hosszú, vékony csávó, hosszú kezekkel. De nem a barátom. Csak úgy van.

Szerző: Sényi Fanni dramaturghallgató