Hatalom kontra zseni – Az Amadeus a Városmajorban

2017 június 23. péntek, 7:00

Miért a rossz diadalmaskodik legtöbbször a világban és bennünk? …..

– veti fel a kérdést a Szabadkai Népszínház Amadeus-előadása, amely továbbgondolja Mozart és Salieri élettörténetét. A Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában szereplő előadás rendezőjét Mátraházi Zsuzsa kérdezte.

Szabadkai Népszínház : Amadeus / Fotó: Kovács Attila

Szabadkai Népszínház : Amadeus / Fotó: Kovács Attila

Ajánló a darab elé:

Peter Shaffer Amadeusának egyes momentumait hiába keresnénk Mozart vagy Salieri életrajzában. Shaffert nem annyira a történelmi hűség érdekelte, hanem egy sokkal általánosabb és korok felett álló kérdés: miben áll az isteni tehetség, és miért pusztítjuk el azt, akinek ez a tehetség megadatott? Az Amadeusban Salieri sikeres udvari zeneszerző, Mozart kortársa és riválisa. Befolyásos, gazdag, intelligens, de Mozarthoz képest középszerű. Ez a középszerű ember mégis az egyetlen, aki annyira érzékeny, hogy megértse Mozart zsenialitását. Érti, de nem tudja elviselni, mert hiányzik belőle az emberi nagyság, ami ahhoz szükséges, hogy saját korlátait elfogadja. Az Amadeus a művészi tehetség ördögi és isteni vonásait helyezi ellenpólusba, és ezáltal valami nagyon fontosat fogalmaz meg a mindannyiunkban meglévő belső küzdelemről. Kicsinyesség és nagyvonalúság, félelem és bátorság, középszer és kiválóság feszül egybe a szabadkai társulat előadásában, mely a Városmajor Színházi Szemle versenyprogramjában azt a kérdést feszegeti, hogy legtöbbször miért a rossz diadalmaskodik bennünk és a világban.

Szabadkai Népszínház : Amadeus / Fotó: Kovács Attila

Szabadkai Népszínház : Amadeus / Fotó: Kovács Attila

Villáminterjú Béres Attilával:

– Mi miatt fontos az Ön számára az Amadeus, amely mostanában egyáltalán nem számít ritkán műsorra tűzött darabnak? Hogy érzi, mi újat tud mondani a rendezésével?

– Nem feltétlenül mindig az újkeresés kényszere miatt kell valamit bemutatni. Valóban több helyen elővették a darabot, de én egyikükkel sem akartam versenyezni, pláne nem a filmmel. Örök témának tartom Mozart és Salieri egymással folytatott küzdelmét. A zseniét és a középszerét. De lehet, hogy két zseniét. Emellett számunkra fontos olvasata a darabnak a két embernek a hatalomhoz való viszonya, illetve az, hogy a hatalom hogyan áll hozzájuk. Kinek hisz, és kinek nem II. József, mert ebben a konkrét esetben ő a hatalom. A szemüvegünk egyik lencséje mindenképpen a művészet és az uralkodó elit általánosabb kapcsolatát mutatja.

Szabadkai Népszínház : Amadeus / Fotó: Kovács Attila

Szabadkai Népszínház : Amadeus / Fotó: Kovács Attila

– Az előbb Mozart és Salieri tehetségét illetően bizonytalankodott a meghatározásban. Magában hogyan rendezte el kettejük „rangsorát?

– A történeti hűséget nézve vitathatatlan, hogy Mozart zseniális zeneszerző volt. Van egy adott pont a darabban, amit én az aranymetszésének érzek, amikor Salieri rádöbben a saját kicsinységére Mozarthoz képest. Azt hiszem, én is így értelmeztem. Ő a sikertelenségében megkeseredett alkotó, és arra vetemedik, hogy eltegye láb alól a másikat, aki a magánéletében sikertelen, de a művészet terén csodát tesz.

Szabadkai Népszínház : Amadeus / Fotó: Kovács Attila

Szabadkai Népszínház : Amadeus / Fotó: Kovács Attila

– Miért döntött úgy, hogy Shaffer pompás, korhű rendezésre csalogató színművét lecsupaszított színpadtérben jeleníti meg?

– Úgy mondanám, hogy minimalizáltuk a teret, egyszerű fekete dobogón játsszuk a darabot. Ettől még látványos, de azt gondoltam, hogy különösebb díszletre nincs szükség a két művész harcában. Elsődleges célom ezzel az volt, hogy az időtlenségét hangsúlyozzuk ennek a küzdelemnek, illetve a hatalom meg a művészet viszonyának. Érezzék a nézők, hogy ez bármikor bárhol megtörténhet. A színészek játékára irányítottam a figyelmet, és a szabadkai közönség jól rezonált az előadásra.

– Ön választotta a színészeket?

– Közösen döntöttünk a Szabadkai Népszínház magyar társulatának vezetőjével, hogy ki milyen feladatot kapjon a csodálatos társulatból. Egyetlen saját kérésem volt, az, hogy Balázs Áron játssza Salierit. Találkoztam vele Újvidéken, amikor a Hegedűs a háztetőn című előadás főszerepét játszotta, és őt tudtam elképzelni a „Riválisnak”. Nem is csalódtam.

Szabadkai Népszínház : Amadeus / Fotó: Kovács Attila

Szabadkai Népszínház : Amadeus / Fotó: Kovács Attila

– Másként kell műsorpolitikát alakítani egy határon túli magyar színházban, mint egy anyaországbeliben?

– Felkérésre rendeztem meg az Amadeust, de nem hiszem, hogy másmilyen műsorpolitikára lenne szükség ott vagy itt. A színház nyelve egyetemesebb és jobban érthető bármely más nyelvnél. A hatalom mechanizmusa, a politika milyensége pedig csak részleteiben különbözik országonként, de lényegét tekintve éppúgy konstans, mint a művészek egymás közötti küzdelme.

Kérdezett: Mátraházi Zsuzsa

Az Amadeus 2017. június 24-én, szombaton 20:00 órától látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon.