Szentivánéji álom tánccá szőve – Villáminterjú Kulcsár Noémivel

2017 június 24. szombat, 9:01

A XIII. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál első bemutatója W. Shakespeare-Felix Mendelssohn: Szentivánéji álom című táncjátéka Kulcsár Noémi koreográfiájával és rendezésében.

Az előadásban a Tellabor táncművészeit láthatjuk majd.

Kulcsár Noémi

Ajánló:

Shakespeare egyik legismertebb vígjátéka egyben keserédes dráma a szerelem természetéről. Különböző párok vesznek el egy elvarázsolt erdőben, egyik szerelem adja át helyét a másiknak, miközben a kavarodásban a szerelem nem más, mint függőség, a magány ellenszere. A sötét erdőben párjukat kereső fiatalok egymásban keresik önmagukat – ez a keresés pedig boldogsághoz és boldogtalansághoz is vezethet. Kulcsár Noémi koreográfiájában a Szentivánéji álom összes figurája megjelenik a színpadon, így a szerelmespárok, Theseus és Hippolyta, a tündérkirály Oberon és a tündérkirálynő Titánia, és persze a mesteremberek és a pajkos Puck is. A koreográfusnő kortárs, modern értelmezésében mai táncszínházi nyelven elevenednek meg Shakespeare alakjai, miközben Felix Mendelssohn azonos című remekművére hajszolják egymást árkon-bokron, álmon-rémálmon át. Egyetlen varázslatos éjszaka, a nyár közepén… ez lesz a Szentivánéji álom a Gyulai Várszínház színpadán.

Stohl Luca a Szentivánékji álom próbáján

Stohl Luca a Szentivánékji álom próbáján

Villáminterjú:

A bemutató július 7-én lesz a Várszínpadon. Kulcsár Noémit kérdeztük a készülő produkcióról.

Hogyan jön létre az előadás?

A Gyulai Várszínház felkérésének teszünk örömmel eleget. Cseh Dávid dramaturggal már egy ideje kutatjuk az általunk megfogalmazott kérdésekkel kapcsolatos momentumokat, amiket ebbe a feldolgozásunkban szeretnénk megmutatni a közönségnek.

Darabont Áron a Szentivánékji álom próbáján

Darabont Áron a Szentivánékji álom próbáján

Már több Shakespeare színművet is színpadra állított, melyeket a gyulai közönségnek is volt lehetősége megismerni. Miben lesz más ez az előadás?

Minden Shakespeare-adaptációmra jellemző, hogy keresem a köztem és a mű közti belső kommunikációt – akár formailag akár tartalmilag. A Rómeó és Júliában például klasszikus táncnyelvvel indítottam, egy fordulóponton pedig kortárs nyelvezetre váltottam. Ez a váltás a zene és általában a darab tartalmára nézve is sokat adott az előadáshoz. A Macbethben pedig a báb és a tánc fúziójára koncentráltam. A Szentivánéji álomban a valóság és képzelet határát keresem. Mi az, amit valóságnak tartunk, és mitől érezzük, hogy néha kiesünk belőle. A valóság és a képzelet között gyakran éles ellentét feszül. Ez az ellentét érdekel a darab kapcsán is. Mendelssohn romantikus zenéjét használjuk, amely találkozik a kortárs tánc nyelvezetével. Ez is újabb izgalmas ellentmondásokhoz vezet.

Tokai Rita a Szentivánékji álom próbáján

Hogyan inspirálja a bemutató helyszíne, a Gyulai Vár?

Sok kellemes emlék fűz Gyulához. A Várszínpadot különösen szeretem. Szép és rendkívül jó atmoszférájú tér. Már nagyon várom, hogy belakhassuk.

/Interjú: Gyulai Várszínház/

Koreográfus-rendező: KULCSÁR NOÉMI
Theseus, Athén ura CSIZMADIA TAMÁS
Hippolyta, Theseus menyasszonya STOHL LUCA
Vackor, ács CSERE ZOLTÁN
Gyalu, asztalos GRECSÓ ZOLTÁN
Zuboly, takács KALMÁR ATTILA
Dudás, fúvó-foldozó SZABÓ LEVENTE
Lysander, szerelmes Hermiába DARABONT ÁRON
Demetrius, szerelmes Hermiába SCHELL MARTIN
Hermia, szerelmes Lysanderbe TÓTH BRIGITTA
Heléna, szerelmes Demetriusba TOKAI RITA
Oberon, tündérkirály HALÁSZ GÁBOR
Titánia, tündérkirálynő WÉNINGER DALMA
Puck HAJSZÁN KITTI

Látvány KULCSÁR NOÉMI
Dramaturg CSEH DÁVID
Rendezőasszisztens WÉNINGER DALMA