“Talán ez a legzenésebb osztály mind közül” – Interjú Novák Eszterrel

2017 július 21. péntek, 7:00

A Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves zenés-színművész osztályának George & Cole című előadása kapcsán készült interjú Novák Eszter osztályfőnökkel.

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

– A növendékek kimagasló tehetségében, vagy az oktatási módszerükben rejlik a csoda?

– Ez a harmadik, ilyen tematika szerint tanuló osztályunk, és én az első kettőnek a tagjaira ugyanúgy büszke vagyok, mint a jelenlegiekre. Kétségtelenül szerencsés összetételű a mostani csapat, akár a nemek majdnem fele-fele arányát illetően is. A nyolc lány és a kilenc fiú hangi adottságai kiegyensúlyozottak. Talán ez a legzenésebb osztály mind közül. Nyilván a metódusunk is megerősödött. A mostaniaknál eldöntöttük Selmeczi Györggyel, hogy olyan magasra tesszük a mércét, ami szerintünk is szinte teljesíthetetlen. De a gyerekek a legmagasabb kívánalmaknak is eleget tettek. Az alapoknál kezdtük velük is, ám gyorsítottuk a tempót a zenés és a prózai mesterségben egyaránt. Az első évben az Ahogy tetszik Shakespeare-darabot kapták, zenében pedig Schubert-vizsgájuk volt: onnan rugaszkodtunk el, ahová máskor megérkezni szeretnénk.

Novák Eszter

Novák Eszter

– Kettejük ötlete volt a zenés színész osztály létrehozása?

Ez az operett-musical szak jogfolytonos utódja. Rektorsága idején Székely Gábor vetette fel az ötletet, hogy próbáljunk olyan módszert kidolgozni, amivel zenés szakirányú színészeket képzünk, és jó volna, ha a prózai osztályok is kapnának ilyesfajta útravalót. Amikor az addigi hároméves musicales képzés ötévesre bővült, azt tűztük ki célul, hogy ezen a szakon több pilléren álló színészek végezzenek, akik kiválóan teljesítenek a zenei műfajokban, de prózában ugyanígy. Hosszútávú pályára szeretnénk felkészíteni őket.

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

– Hogyan született – a Budapesti Nyári Fesztivál sajtótájékoztatóján látottak alapján fergetegesnek ígérkező – George & Cole című előadás?

– George Gershwin és Cole Porter volt a vizsgaanyaguk ének tantárgyból a második évben. Nagyon tetszett nekik, mindenkinek lett egy 10-15 számból álló repertoárja. Selmeczi Györggyel úgy gondoltuk, ha már megvan a fejükben a tudás ezeknek a színpadi zeneszerzőknek a műveiből, akiknek még azok a dalai is dramatikusak, amelyek nem musicalekből, zenés darabokból valók, adódik a lehetőség, hogy valamiféle revüszínházat szerkesszünk belőle. Az első része Gershwin-számokból áll, a második pedig még a talán nála is nagyobb kaliberű Cole Porter műveiből. Sok örökzöld szerepel az összeállításban, de gyakran csak rácsodálkozik az ember, hogy ez vagy az a népszerű dallam is Gershwin vagy Porter tehetségét dicséri. Nagyszerű zenekarral dolgozunk, Selmeczi György és Kemény Gábor zongoráznak, ez bőgővel, dobbal és egy fúvóssal egészül ki.

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

– Felélesztik tetszhalott állapotából a revü műfaját?

– Az egyetem anyagi és egyéb lehetőségeihez képest, bár a több száz ruha láttán mindenki azt fogja gondolni, rengeteg pénzből gazdálkodtunk. Valójában a színművészeti raktárából és különféle turkálókból dolgoztak a remek munkát végző egyetemista tervezők, Herman Anett és Pajor Patrícia. A mi tanítványaink fantáziája is benne van az előadásban. Nem úgy dolgozom, hogy mindent kitalálok, hanem ajánlatokat teszek. Minden hallgató két számmal szerepel, és sokszor ők gondolták ki, hogy milyen világot képzelnek a dal mögé. Mi ennek a miliőnek a megteremtésében segítettük őket Bóbis László koreográfussal.

– Igaz a hír, hogy Amerikában is bemutatkoznak a „gyerekeik”?

– Valóban utazik az osztály, már próbálnak Fischer Iván és a Fesztiválzenekar Don Giovanni-produkciójában. Az előadás első percétől az utolsóig élő díszletként ott lesznek a színen. A szoborparkot, a menyegzőn mulatókat, az elcsábított lányokat, mindent-mindent ők testesítenek meg. Öt évvel ezelőtt az akkori osztályomnak már volt szerencséje részt venni ebben az előadásban, amelyet most újragondolt Fischer Iván. Először az Edinburghi Fesztiválra mennek, majd pedig New Yorkban lesz tíz előadás. Csodálatos lehetőség a hallgatók számára, hogy világsztár énekesekkel, a Fesztiválzenekarral és vezetőjével napi kétszer négy órában közvetlen közelről Don Giovannit hallanak, és nem utolsósorban eljutnak New Yorkba. Az osztály nyolcvan százaléka nem budapesti, és az egyáltalán nem jómódú szülők rettenetes erőfeszítéseket tesznek, hogy a gyereküket öt évig az egyetemen taníttassák.

Kérdezett: Mátraházi Zsuzsa

A George & Cole című előadás 2017. július 22-én látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Bővebb információ és online jegyvásárlás ITT.