“A legnehezebb feladat a folyamatos önuralom” – Interjú Hajnal Jánossal

2017 augusztus 22. kedd, 7:11

Hajnal János színészt A pincér című előadás címszerepében láthatjuk a Zsámbéki Színházi Bázison augusztus 25-én és szeptember 3-án. Az előzményekről, a próbafolyamatról és a következő évadról mesélt.

Újra látható lesz Forgách András darabja A pincér a Zsámbéki Színházi Bázison. A rendező szerint te találtad meg anno a darabot. Hogy bukkantál rá, és miért volt fontos neked, hogy előadás szülessen belőle?

Akkoriban nagyon sok kétszereplős darabot böngésztem, olyasmit kerestem, ami könnyebben kivitelezhető. Így bukkantam rá A pincérre az interneten. Több ajánlatom is volt Telihay Péter rendező számára, de végül ezt választottuk közösen, talán ez illett hozzánk a leginkább. Már az első olvasás is különleges izgalommal töltött el, mindenképpen katartikus műnek tartom.

Milyen volt a próbafolyamat?

Kicsit komplikált, mert mindketten forgatunk is közben Gubík Ágival, aki a darabban a színésznőt játssza. Ráadásul nem is egyszerre. Emiatt nehéz volt egyeztetni, de egyébként én rettenetesen élvezem a munkát. 5 év telt el az előző próbálkozásunk óta, de nem adtuk fel. Mindhárman azt érezzük, hogy közünk van ehhez a darabhoz és ez nagyon erős motorja a dolognak. Ágival annyira szerettük volna megcsinálni, hogy más rendezőkkel is leültünk beszélni róla. Gondolom nem nehéz elképzelni mennyire ki voltunk már éhezve, hogy csinálhassuk végre. De ennek így kellett lennie. Most vagyunk készen a feladatra.

Van-e, ami most az újdonság erejével hat számodra?

Ahogy haladunk előre a próbákkal sok ismerős érzés jön elő. A legnehezebb feladat a folyamatos önuralom. Rengeteg feszültség termelődik bennem szinte az első pillanattól, amit folyamatosan vissza kell fognom. Ez nagyon intenzív, állandó koncentrációt igényel. Erre például nem emlékeztem. Meg arra sem, hogy azért ebben a darabban milyen sok humor van…

Mikor mutatjátok be?

Zsámbékon lesz az előbemutató augusztus 25.-én és aztán a Y.EAST fesztiválnak köszönhetően szeptember 3.-án még egyszer eljátsszuk a Bázison. Ez a két előadás eléggé különlegesnek ígérkezik, mert egészen más közegben játsszuk, mint ahol fogjuk egyébként, ugyanis a hivatalos bemutató szeptember 21-én lesz Budapesten a B32 Kultúrtér és Galériában. Ez utóbbit Farkas Robinak, a B32 művészeti vezetőjének köszönhetjük, aki már az előző körben, 5 éve is velünk volt. Akkor a Komod Színház színeiben mutattuk be az előadást, most meg ennél kicsit bonyolultabb a dolog, mert egy koprodukcióról van szó. Mégpedig a Komod Színház, a Manna Produkció és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójáról. Ezúton is köszönjük a lehetőséget mindenkinek és a kitartást Robinak.

Hol láthatunk még a következő évadban?

Van két előadásom, ami műsoron marad a következő évadra is. Az egyik a Bánk az esküdtszék előtt, amit a PartVonal Műhellyel csináltunk és a legtöbbet a József Attila Színházban játsszuk és szintén Telihay Péter rendezte. Ez egy ifjúsági, beavatószínházi előadás. A nézők az esküdtszék, előadás végén el kell dönteniük Bánk bűnös-e. Persze ezen kívül is van szerepük, én például minden előadáson táncolok valakivel a közönség soraiból. Szeretem, hogy meg tudjuk fertőzni a fiatalokat a színház élményével. A balek, avagy a hülyéje a másik előadás, amiben játszom. Ez egy Feydeau komédia. A Pesti Művész Színház előadása.  Már a fél országot beutaztuk vele. Jó volt magam kipróbálni valami egészen másban, mint amit előtte csináltam. Hatalmas sikerünk van vele – folyton rádöbbenek, hogy nevettetni milyen hálás feladat.

A Barátok közt szereplőjeként is ismer téged a közönség…

Szerintem óriási ajándék egy fiatal színésznek egy ilyen lehetőség ebben az országban. Mert egyébként nem igazán van lehetőség megmutatkozni. Az utóbbi években azért megmozdult a magyar filmgyártás, de attól még nagyon kevesen mennek moziba. Sajnos. Ráadásul a castingról sose hallani semmit, csak mindig azt veszem észre, hogy van egy új magyar film. Ez a sorozat az egyik legnézettebb műsor az országban. Népszerűség szempontjából szinte lehetetlen überelni, emiatt kicsit tartok is attól, mi lesz utána, de egyelőre ezen még nem kell gondolkodnom.

A színpadon nem ismersz tabukat állítólag. Az életben igen?

Próbálok vigyázni a magánéletemre. Egyébként ki mondta, hogy nem ismerek tabukat a színpadon?

Szerző: P. P.