“A nylon mindig kockázatos” – Interjú Eke Angélával

2017 augusztus 31. csütörtök, 7:00

Augusztus 31-én mutatja be az Eke Angéla és Márkus Sándor neve által fémjelzett Nylon Group legújabb, Falanszter című előadását az Akváriumban. Ez az első alkalom, hogy kilépnek a rendezői szerepkörből és „csak” játsszák az előadást. Gergye Krisztián a modern Ádám és Évát, a határait kereső embert, és egy másik világgal való találkozást álmodott színpadra és nylonba. A zenét Puskás Dániel szerezte a különleges, egyszeri előadáshoz.

Márkus Sándor, Eke Angéla / Nylon Group

Márkus Sándor, Eke Angéla / Nylon Group

Miért döntöttetek úgy, hogy most először behívtok egy rendezőt az alkotói folyamatba?

Madách Imre Az ember tragédiájának Falanszter színe volt az inspiráció. Ez a kép történetileg és atmoszféráját tekintve érinti a mi feldolgozásunkat, de nem egy az egyben a madáchi történetet dolgoztuk fel, inkább a közeget hívtuk életre, és erre engedtük rá a mi formanyelvünket. Az, hogy magunk formáljuk és tesszük színpadra az előadásainkat azért is fontos, mert így „kísérleteztük” ki a műfajt. Viszont ez korlátoz is minket sok mindenben, ezért most, a Falanszter megvalósításához mindenképp szerettünk volna találni valakit, akire rábízhatjuk magunkat. Gergye Krisztián rendezései, koreográfiái, alkotói múltja és jelene inspiráló számunkra, úgy éreztük ez egy nagyon jó találkozás lehet. Megtiszteltetés, hogy vállalta a közös munkát. A zeneszerző Puskás Dániel, akivel ez már nem az első együttműködésünk, úgy gondoltuk, az ő atmoszférikus érzékenysége jól fog illeszkedni a témához. A 31-ei előadáshoz az Akvárium nagytermében Csornai Levente vállalta a fénytechnikai tervezést. Ezzel a csapattal a Falanszter igazán egyedi esemény lesz.

Eke Angéla / Nylon Group

Eke Angéla / Nylon Group

Minden előadásotokban központi szerepet kap a nylon, úgy tűnik ez egy végtelen lehetőségeket kínáló anyag. Mennyi és milyen munkátok van egy-egy produkció nylon bábjainak megalkotásával?

Miután a forma kialakul a terveinkben, onnantól a megvalósításig csak az anyagi korlát szabhat határt. A nylon, mint anyag a mi esetünkben úgy kerül feldolgozásra, mint egy textil. Csak mi nem a textil boltba megyünk, hanem az ipari műanyag üzletbe, ahol ipari felhasználású nylonokat, takarófóliákat lehet venni. A bábkivitelezésnél profi emberek segítségét kérjük, Korpusz Paula és Karalyos Gábor értő kezeit fémjelzi az eddigi legnagyobb bábunk, ami a Falanszterhez készült. Az évek során kitapasztaltuk, hogy melyik típusú anyag hogyan reagál a megdolgozás során. A kukás zsák például vastagabb, masszívabb anyag, mint a takarófólia, így ha egy bábon belül több féle anyagot párosítunk, akkor ezzel is számolni kell. Jelenleg a piacon lévő, Magyarországon kapható anyagtípusokat teszteljük, és próbáljuk ki, ezekben még van lehetőség. Szerencsére helytakarékos díszletek ezek a bábok, hiszen előadás után kieresztjük belőle a levegőt és egy táskában elférnek. Így egy bőrönddel utaztuk körbe tavaly a világot, amikor Amerikában, Németországban, Lengyelországban turnéztunk. A bábok még a fenntartható fejlődés gondolatának is megfelelnek, nem csupán egyszer használatosak. Az innovatív és időtálló művészet hívei vagyunk.

Nylon Group

Nylon Group

Mennyire kockázatos egy előadást egy nylonból készült hatalmas bábra alapozni? Mindenre van megoldásotok, ami az előadás közben előfordulhat a különleges műanyag “partneretekkel”?

Szeszélyes, érzékeny és egyben erős anyag a nylon, tökéletes összhangban kell lennünk vele, ki kell ismerni minden formának a gyengeségeit és tulajdonságait. Teljes értékű partner a színpadon, ugyanannyit kell vele próbálni, mint egy élő kollégával. Az előadások közbeni balesetekre nem lehet felkészülni, ha szakad, akkor ott helyben kell improvizálni, és megoldani a problémát. Sohasem kockázatmentes egy nylonos előadás.

Nem ritka, hogy az egyetemi évek után társulatok alakulnak a végzősökből, de kevesen maradnak több évig aktívak. A Nylon Group már öt éve töretlenül működik. Mi az ami összetart titeket Márkus Sándorral?

Emberileg és szakmailag is együtt kell működni. Ez még egy házasságon is túlmutat. A közös ügy, sikerek és kudarcok, de talán a küzdés maga, ami az összetartó erő.

Márkus Sándor, Eke Angéla / Nylon Group

Márkus Sándor, Eke Angéla / Nylon Group

Ennyire különleges és innovatív ötleten alapuló társulattal dolgozva, hogyan látod a független színházi terület lehetőségeit?

Sokszor erőn felül kell teljesíteni egy produkció létrejöttéért, mert egy független produkcióra elképesztően kevés pénz jut. Ha támogatás nélkül hozunk létre produkciót, akkor minden feladatkört nekünk kell elvégezni, ez kimerítő és nincs jó hatással a produkcióra sem. De ezzel együtt úgy érzem, hogy független alkotóként sokkal többet tapasztaltam és erősebb lettem, mintha minden megadatott volna. Vannak olyan szervezetek, szerencsére, akik éppen a független alkotók munkáit segítik, az ő létezésük életmentő. Most a Mannával és a Kunszt Alapítvánnyal együttműködve jöhet létre a Falanszter. Mi „csak” alkotók vagyunk, és ők biztosítják a színházi hátteret, ami a független szférában óriási segítség. De ezelőtt már a FÜGE gondozásában is hozhattunk létre produkciót. Ha ezek a szervezetek nem lennének, akkor mi sem.

Eke Angéla / Nylon Group

Eke Angéla / Nylon Group

A Falanszter idén egyetlen egyszer kerül színpadra az Akváriumban. Hol láthatja még a Nylon előadásait a közönség a közeljövőben?

A Falanszter másnapján, szeptember 1-én 22 órakor a Bálnában, a Dunapest fesztiválon lesz látható a Be U! című performanszunk. Szeptember 3-tól pedig Kazahsztán fővárosában, Asztanában lépünk fel a Világ Báb Karneválon. Ha valaki arra jár, semmikép ne hagyjon ki minket!

Szerző: G.A.

Színház.org