Vékonyjégrevü: újra színpadon a meghökkentő darab! – Interjú Janklovics Péterrel

2018 január 10. szerda, 7:18

3 évvel ezelőtt mutatta be a Gólem Színház a DEKK Színházzal közösen a ZS-kategória című zenés, táncos revübetétekkel tarkított kabaréját, amely nagyszerű kortárs magyar írók jelenetiben veszi elő a zsidósággal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

„10 éve beszélek, mesélek a zsidókról, de ilyen jól még sosem nevettem ki magam. Garantálhatom, hogy az előadás után mindenki egy kicsit zsidó akar majd lenni, még akkor is, ha már az!“ – mondta akkor a rendező, Borgula András. ,,A darab nemcsak a zsidókról szól, hanem mindannyiunkról, akik itt Magyarországon lenézzük, kibeszéljük, kiközösítjük, körbeutáljuk egymást, hátha ettől jobbnak érezzük magunkat. ” Ezt pedig Szabó Borbála, az egyik szerző tette hozzá. A Zs-kategória – önfeledt zsidózás revüvel című előadás most ismét színre kerül, ezúttal január 12-én, a Hatszín Teátrumban. Janklovics Péterrel, a darab egyik szereplőjével beszélgettünk.

Janklovics Péter

Mi ez a darab? Provokáció? Terápiás kibeszélés? Lelki gyakorlat?

Messze nem provokáció az biztos. Hogy terápiás jellege lenne? Szerintem nincs, ez csak könnyed szórakoztatás, bár tény, hogy a sok nevetés után, azért lesz min elgondolkodniuk a nézőknek.

A ZS-kategória súlyos kérdésekről szól – igaz, viccesen. Lehet így felszabadultan játszani?

Szerintem lehet. Sőt, csak így érdemes. Az egyes jelenetek különböző, egyébként nagyszerű szerzőktől származnak, és Dragomán Györgytől, Litkai Gergelytől, Szabó Borbálától, Szálinger Balázstól, Székely Csabától, valamint Vinnai Andrástól azt kérte a rendező, Borgula András, hogy a zsidókérdésben ne legyenek kíméletesek.

Merész kérés.

Az. Volt, akinek a kezdet kezdetén még vissza is adott egy-két jelenetet, mondván: lehetne ennél sokkal durvábban is… Szóval a darab eléggé belemenős.

Egyáltalán: a zsidókkal kapcsolatos kérdésekben illik viccelni?

A Zs-kategória úgy van felépítve, és úgy vannak összefésülve a jelenetek, hogy ez ne legyen kérdés. A korábbi szériában nem volt olyan, hogy valaki mást látott volna bele, mint ami. Nem fulladt még egyetlen előadás sem botrányba.

Akkor sem lenne botrány, ha a nézőtéren az elmúlt évtizedekben alakult szabadcsapatok egyenruhás vitézei ülnének?

Azt nem tudom, de ők valószínűleg nem csak ezt az egyetlen előadást nem néznék jó szemmel.

Miért pont revü? Érzékeny témáról könnyed formában beszélni, inkább vékonyjégrevü…

Nagyon jó ötlet két ilyen ellentétes dolgot összeházasítani: azaz egy súlyos és érzékeny témáról habkönnyű műfajban szólni. Ráadásul fantasztikus zenék vannak benne, régi számok jelennek meg érdekes átdolgozásban, ezeket Juhász Attilának és a szövegíró Lombos El Marcinak köszönhetjük.

Aktuálpolitika is lesz benne?

Amikor három évvel ezelőtt bemutattuk, akkor volt benne, most is lesz. Belefér.

A ZS-kategória első szériája sikeres volt. Ha ugyanezt, ugyanígy egy másik színház játszaná, a megítélése ugyanez lenne?

Ha egy másik színház nyúlna ehhez a témához, akkor valószínűleg másképpen nyúlna hozzá. Úgy, ahogyan annak a színháznak következik. Biztosan nagyobb vitákat váltana ki, és biztosan több lenne az értetlenkedés. De ez most a Gólem Színház előadása. Lehet nevetni.

ZS-KATEGÓRIA – ÖNFELEDT ZSIDÓZÁS REVÜVEL

Írók: Dragomán György, Litkai Gergely, Lombos El Marci, Szabó Borbála, Szálinger Balázs, Székely Csaba, Vinnai András

Szereplők: Janklovics Péter, Kálid Artúr, Bán Bálint, Gergely Katalin, Hay Anna, Kerekes Viktória

Rendező: Borgula András

Időpont: 2018.01.12., 19 óra és február 17. 20 óra

Helyszín: Hatszín Teátrum (1066 Budapest, Jókai utca 6.)