“Ebben az előadásban nem kíméljük a politikusokat” – Villáminterjú Bánki Gergellyel

2018 január 14. vasárnap, 7:00

Ki tudja, hogy milyen a politikusok lelke? A DEKK Színház legújabb szkeccs előadásában megmutatja, hogy milyen. A rendezőt, Bánki Gergelyt kérdezte Trencsényi Zoltán.

Bánki Gergely / A politikusok lelki világa

Bánki Gergely / A politikusok lelki világa

Röviden az előadásról:

Februárban A politikusok lelki világa címmel közéleti kabarét mutat be a DEKK Színház, a Füge és a Jurányi Bánki Gergely rendezésében. A darab arra keresi a választ, hogy mi zajlik a politika által befolyásolt emberekben, a közélet szereplőiben, pláne a politikusokban legbelül. Mi van a látszat mögött? Ki van a látszat mögött? Az előadás megmutatja a politikusok emberi oldalát, valamint azt, hogy milyen hatással van a lelkükre a hazugság, a hatalommal való visszaélés.

Mindez hogyan csapódik le a magánéletükben, és hogyan csapja őket falhoz. A hazai közélet és politika amilyen ijesztő, annyira meghökkentő és mulatságos is. Kabarékban való továbbtenyésztésre kimondottan alkalmas. A DEKK Színház mai, közéletre reflektáló műsora megmutatja a politikusok emberi oldalát, hogy képesek legyünk szeretni őket.

A politikusok lelki világa - olvasópróba

A politikusok lelki világa – olvasópróba

Villáminterjú Bánki Gergellyel:

Milyen ember a politikus?

A saját belső gondolatai, meg amit hangosan kimond, az túlnyomórészt nem egyezik. Hogy ez mennyire van így, az kultúránként és politikusokként különböző, de nem érdemes túlzásba vinni, mert az komoly hatással tud lenni a politikus lelki világára, a szellemére, az agyára. Elfajul. Eltorzul.

Egy politikus képes lenne színészként működni? Vagy a politikai színjátszás másfajta tevékenység?

Ez két teljesen különböző dolog. Ezeket nem lehet összehasonlítani.

Pedig egy politikus is sokféle szerepet játszik. Hol a rettenthetetlen hőst alakítja, aki megvédi a népet, hol a kedves embert, aki kutyát dögönyöz, hol a nép egyszerű fiát, aki vidéki atyafiakkal pálinkázik…

Igen, csakhogy a színész megélt érzései, és amit kifelé mutat, a játék során többnyire azonos. Míg a politikusnál ez a két dolog általában szöges ellentétben van egymással.

A politikusok lelki világa - olvasópróba

A politikusok lelki világa – olvasópróba

Szóval a politikus máshogyan színész.

A színésznek az a dolga, hogy létrehozzon és felerősítsen magában érzéseket, és azt minél erőteljesebben tudja kimutatni. Ezzel szemben a politikusnak éppen ellenkező a dolga. Ott a pókerarc a lényeg. Neki állandóan tagadnia, takargatnia és felülviselkednie kell.

Úgy tűnik, az emberek mégis nehezen leplezik le.

Pedig marha könnyű leleplezni. Ha ez mégsem történik meg, akkor az inkább az emberek hiszékenységét mutatja. Vagy korlátoltságát. Vagy felelőtlenségét.

Lehet egy politikus néha mégiscsak önmaga?

Ha egy politikus csak a szavazatokért, vagy egyéb haszonért áll ki bizonyos értékek mellett, akkor a képlet egyszerű: hazudik, mint a vízfolyás. Nem önmaga. De különben is: a politika a taktikázásról szól. Az a politikus, aki körömszakadtáig ragaszkodik az elveihez, előbb-utóbb elvérzik. Bedarálják a ravaszabbak. A kérdés az, hogy a politikusunk meddig merészkedik el az elvtelenségben. Mert valamennyire muszáj. Ilyen a politika.

A politikusok lelki világa - olvasópróba

A politikusok lelki világa – olvasópróba

Akkor tehát a politikus olyan, mint a Balaton felett repkedő duplaszárnyú repülőgép, amelyik mindig húz maga mögött egy feliratos szalagot.

Pontosan így van.

A színésznek nagy feladat eljátszania a politikust?

Inkább érdekes és mulattató. Izgalmas ügy.

Végül tehát: milyen ember a politikus?

Hát… súlyos. Mindenesetre a Politikusok lelki világa című előadásunkban nem fogjuk kímélni őket. Vicces lesz!

Kérdezett: Trencsényi Zoltán/Jurányi Ház