Viszontlátás – Egy vágyott család és egy váratlan találkozás története a Bethlenben

2018 január 17. szerda, 7:01

Január 17-én mutatják be a Találkozások tehetséggondozó sorozatban a Viszontlátás című előadást Márton Andrással és Barna Lillával a főszerepben. Vadász Krisztina, a program nyertes pályakezdő rendezője mutatkozik be ezzel az ősbemutatóval a Bethlen Téri Színházban. A rendező mentora Vajdai Vilmos.

AJÁNLÓ:

„-Szeretnélek megismerni.
-Én is szeretnélek megismerni téged. De ez nem fog varázsütésre kitörölni húsz évet, amíg te felnőttél, mert muszáj volt, én meg részegen fetrengtem.”

Mindketten felnőttek már, és húsz éve nem látták egymást. Közös emléktöredékek, kisiklott életek, a viszontlátás öröme és az újrakezdés esélytelensége. Egy vágyott család és egy váratlan találkozás története. A milliószor elképzelt, apró részletekig megálmodott viszontlátás. De lehet, hogy már csak az idők kezdete előtt, az indián mesék világában képes apa és lánya újra beszélgetni egymással?

A Viszontlátás című  előadás David Mamet Reunion és Dark Pony című drámáinak szövegéből jött létre.

Barna Lilla, Márton András / Manna – Bethlen Téri Színház / Viszontlátás / Fotó: Kállai-Tóth Anett

INTERJÚ:

Vadász Krisztina tavaly májusban jelentkezett darabötletével a Bethlen Téri Színház és a Manna közös pályázatán, melyet már három éve rendszeresen évad végén írnak ki, magukat kipróbálni vágyó kezdő rendezők számára. Az amerikai szerző, David Mamet, két művéből összegyúrt anyag Zsigó Anna átdolgozásában kerül színpadra. A darabról a rendezőt kérdeztük:

Itt egy apa és lánya történetről van szó. Az ő találkozásuk célja elsősorban azonban nem kettejük kapcsolatának helyrehozása. A lány szándéka, hogy rálásson a férfiakkal, főként a férjével való kapcsolatára, és a megromlott házasságára az apján keresztül. Ezzel szemben az apa a kapott helyzetet szeretné megoldani, és eleinte nem tud mit kezdeni a lányával. Az együtt töltött idő alatt alakul ki mindkettőben az igazi érdeklődés egymás felé és az elfogadás. Egyre fontosabb lesz számukra kettejük kapcsolata. Az érdekel a darabban, hogy két ember rá tud-e jönni és el tudja-e fogadni, hogy nem a köztük lévő távolságot kell utólag kitölteni, hanem a jelentől haladni tovább közös a jövő felé.

Barna Lilla / Manna – Bethlen Téri Színház / Viszontlátás / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Hogyan választottál színészeket?

Az anyagot megismerve egyértelmű volt, hogy számomra kivel izgalmas. Szerintem mindenki gondolkozik a saját osztálytársaiban, ha egyetemistaként szereposztást csinál, nekem így biztos volt, hogy a lány szereplőt Ténai Petra osztálytársammal képzelem el. Ezután kezdtem el hozzá apát keresni. Márton András eszembe jutott többször is miközben olvastam a Reuniont, aztán Vajdai Vilmos, a mentorom is őt ajánlotta, így felkértem. András egyből igent mondott, azt mondta, szívesen dolgozik velünk.

Sajnos a próbafolyamat közben azonban Ténai Petra egy szerencsétlen szalagszakadás miatt nem tudta folytatni a munkát. Nehéz volt helyette mást találni, azzal a gondolattal hamar le is álltam, hogy a helyette szót használjam ezzel kapcsolatban. Azon gondolkoztam, hogy kivel lenne más miatt izgalmas, és egyértelmű volt, hogy ez nem beugrás, hanem mindent elölről kezdünk. Abban, hogy Barna Lillát választottam, aki szintén osztálytársam az egyetemen, a másik alkotótársam, a jelmezekért felelős Pálya Pompónia véleménye is megerősített.

Barna Lilla, Márton András / Manna – Bethlen Téri Színház / Viszontlátás / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Ha nem lett volna a Találkozások pályázat adta lehetőség, akkor szerinted mi lett volna az ötleted sorsa?

Nem tudott volna elkészülni ilyen formában ez az előadás a pályázat adta lehetőségek nélkül. Sőt, lehet, hogy meg sem ismerem a drámát, ha nincs a pályázat. Általában vannak olyan anyagok, amik piszkálnak, és ha adódik rá lehetőség, szeretnék is foglalkozni majd velük, de a tavalyi rendezésemnél és most is inkább kutatás eredménye, hogy milyen anyagot választottam. Tavaly azt tudtam előbb, hogy Pálya Pompóniának szeretnék monodrámát rendezni, és hozzá kerestem drámát, most pedig a pályázat adta lehetőség fogott meg, és a kritériumok mentén kerestem olyan drámát, ami megfelelő, kétszereplős, nagy generációs különbséggel osztható szerepekkel. Aztán persze mindig a téma fogott meg igazán a végleges döntésben. Tavaly a szerelem, a szenvedély volt a fókuszban, idén pedig a család, amiről szívesen beszélek.

Mit gondolsz, meddig követed az előadást? Az a fajta rendező vagy, aki minden előadáson ott van, és utána megbeszél, egyeztet, vagy elengeded őket?

Szeretek ott lenni minden előadásnál, amit rendezek, sőt a technikai pultba is szívesen beülök hangosítani, és így részese lehetek minden este a folyamatnak. Örömmel figyelem, ahogyan előadásról előadásra alakul, érik, megváltozik valami egy produkcióban. Utána mindig megbeszéljük, hogy mi történt, és minden előadás előtt fontosnak tartom a próbát.

Barna Lilla, Márton András / Manna – Bethlen Téri Színház / Viszontlátás / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Kinek ajánlanád az előadást? 

Akit érdekel két egymástól eltávolodott ember találkozásának története. Akiket foglalkoztat, hogy hogyan határoz meg minket a szüleinkkel való viszonyunk a saját párkapcsolatainkban.