“Új nézőpontokat szeretnénk megmutatni” – Interjú Vinnai Andrással

2018 január 24. szerda, 7:00

Vinnai Andrást – többek között – a DEKK SZÍNHÁZ és a Füge Produkció első közös Humorpályázatáról és DEKK januári bemutatójáról faggatta Dorogmann Hédi.

Januárban mutatjátok be a legújabb darabotokat a Jurányiban. Mit lehet tudni róla?

A politikusok lelki világában a politikusokat mutatjuk meg egy újfajta nézőpontból. Kíváncsiak vagyunk arra, hogyan számol el magával egy politikus, milyen lehet a magánélete; hogyan csapódik le a családjában mindaz, amit választópolgárokként naponta látunk a médiában. Hogy néz ki egy politikus lelke? Mi történik vele, ha lélekátültetésre lesz szüksége, mert a sajátja túlságosan elhasználódott vagy éppen nincs neki, de szeretne egyet. A privátszférájukba nyújtunk betekintést, persze csak úgy, ahogy azt mi elképzeljük. Az előadásba nem emelünk be konkrét közéleti szereplőket, inkább csak típusokat mutatunk meg. Mivel 2018 tavaszán választások lesznek Magyarországon, ezért különös aktualitást is kap a darab. Ha nem lesznek, akkor is.

Vinnai András / Fotó: Gulyás Dóra

Kiket láthatunk ebben az előadásban?

Bánki Gergely rendezi, aki játszik is a darabban. Rajta kívül Hay Anna, Szabó Zoltán és Egger Géza lesznek az előadás szereplői.

Lényeges szempont számotokra a határok feszegetése egy-egy produkciótokban?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy új nézőpontokat szeretnénk megmutatni, de a határfeszegetés sem áll tőlünk távol. Időnként kényelmetlen témákat is előveszünk. A Kaputt című előadás például a halállal foglalkozott, amire mondhatjuk, hogy tabudöntögető, de ez nagyban függ a befogadó személyétől is. Volt olyan néző, akinek meg se kottyant, mikor Janklovics Péter több ízben stroke-ot kapott a színpadon, mások pedig befeszülnek az ilyesmitől. Említhetném A férfiak szexuális világát is, de azt hiszem, ez leginkább egyéni tűréshatár kérdése. A kérdés inkább az, hogy van-e olyan téma, amit nem szabad humor által homályosan feldolgozni. Szerintem nincs.

Mennyire sikerült megújítanotok a kabaré műfaját?

Ezen munkálkodunk, bár ez sem egy olyan cél, amit minden találkozón felírunk a falra a vérünkkel. A darabjaink jelenetekből, dalokból, monológokból, hangjátékokból, filmbejátszásokból, táncokból, olykor improvizációkból és idétlenségekből állnak. A szkeccs egy szabad műfaj, ami igazából nem is műfaj, mert bármikor történhet bármi. Mindig a témához rendeljük a formát, és nem kell sokat küzdeni a dramaturgiával. Dehogynem. Azzal mindig kell.

Dekk Színház név alatt láthatóak a Jurányiban az előadásaitok. Mit takar a nevetekben a DEKK szó?

A DEKK név jelentésének végleges definíciója éppen szavazás alatt áll. Jelenleg többek között ezek vannak versenyben: Dögunalom Elleni Komédia Kombinát, Döbbenetesen Elképesztő Kulturális Kontingens. Most ez áll nyerésben: Dehát Engem Kotlani Küldtek. Időnként összeülünk, hogy teljesen új nevet találjunk ki. A legutóbbi ötletelésen felmerült megoldások: Dudu Mama Színháza, Szórakoztató Ruhatár és Színház, valamint a Pufi és a Zombivulkán.

Vinnai András / Fotó: Gulyás Dóra

Egy-egy új előadásotok mindig közös ötletelések során születik meg?

Az a bizonyos szikra jöhet úgy is, ahogyan például a Garázsbanda is készült. Mivel ismerjük egymást (Jankovics Péter, Szabó Zoltán, Vinnai András), és már zenéltünk is együtt, kézenfekvő volt, hogy létrehozzunk egy koncertszínházi produkciót, ami a rockzenészekről szól. Az új darabunk, A politikusok lelki világánál is többen jártuk körül az adott témát, majd közös ötletelés után mindenki írt egy-két jelenetet. Ebben Egger Gézával, Znajkay Zsófival, Mózsik Imrével és Litkai Gergellyel dolgozunk együtt. Az így születő írások a próbákon nyerik el a végső formájukat. A szerelem zsoldosait Bata Évával egyszerűen azért hoztuk létre, mert remekül el tudjuk szórakoztatni egymást, és úgy gondoltuk, hogy ez esetleg külső nézőpontból is érdekes lehet. A párkapcsolat pedig mindig a leghálásabb téma, hiszen ivaros lények vagyunk.

Dolgoztok azon, hogy folyamatosan bővüljön az alkotói gárdátok?

Nemrég ért véget a DEKK és a Füge első közös humorpályázata, amelynek az az egyik nem titkolt célja, hogy új alkotókat találjunk, akik egy kicsit felpezsdítik a palettánkat. Amennyiben egy paletta képes a felpezsdülésre.

Több előadásotokban fontos szerep jut a zenének. Ez mennyire tudatos döntés a részetekről?

Sok olyan színész van a DEKKben, akik tudnak zenélni. Van dobos, gitáros, billentyűs, tudunk énekelni. A prózai szkeccselőadás és ugyanennek a zenés változata között zongorázni lehet a különbséget.

Szerző: Dorogman Hédi

Fotó: Gulyás Dóra

Jurányi