“Marie Curie előképe a modern nőknek” – Villáminterjú Kovács Dániel Ambrussal

2018 február 18. vasárnap, 7:00

A 150 éve született Marie Curie-ről készített monodrámát Kovács Dániel Ambrus Gyöngy Zsuzsa színésznővel. A Radioaktív című előadás bemutatóját február 17-én tartották a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. A rendezőt a Jurányi Latte kérdezte.

Kovács Dániel Ambrus / Fotó: Gulyás Dóra

Kovács Dániel Ambrus / Fotó: Gulyás Dóra

Ajánló a darab elé:

Marie Curie, a nő, az anya, a tudós, akit a tudomány történetében egyedülállóan kétszeres Nobel-díjjal tüntettek ki, egyszer a kémia, egyszer pedig a fizika területén. A Sorbonne első női professzora, aki férje halála után átvette katedráját és pontosan ugyanott folytatta az óráját, ahol a tragikus balesetben elhunyt Pierre Curie abbahagyta.

Milyen nő is lehetett ő? Hogyan volt minderre képes? Különleges érzékenységét hogyan leplezte zárkózottságával, munka iránti elkötelezettségével úgy, hogy közben olyan eredményeket ért el amelyek megváltoztatták a fizika és kémia addigi álláspontját az anyagokkal kapcsolatban?

Nő. Anya. Tudós. Marie Curie – akár a tudomány, akár a magánélet felől nézzük – úttörő személyiség volt, története pedig sok szempontból a századforduló és a 20. század története.

Gyöngy Zsuzsa

Gyöngy Zsuzsa

Villáminterjú Kovács Dániel Ambrussal:

Hogyan született meg a monodráma ötlete?

Gyöngy Zsuzsi fejéből pattant ki az ötlet. Ő keresett meg engem. Ahogy elkezdtünk utánanézni Madame Curie-nek, nagyon izgalmas életút bontakozott ki a szemünk előtt. Élete során sok olyan drámai helyzetbe került, amiről úgy gondoltam, lehet valamit kezdeni vele egy monodrámában. Mi ezekből egyet választottunk.

Melyiket?

A második Nobel-díja előtt megszellőztették, hogy szeretője van, emiatt nekiesett a bulvársajtó. Marie Curie-t hol istenítették, hol furcsán néztek rá. Párizs elitjének az a része, amelyik nem nézte jó szemmel az előmenetelét, ezen a ponton le tudott csapni rá. Ez a büszke nő tönkrement a meghurcoltatástól. Ma ezt úgy hívják, hogy karaktergyilkosság. A Youtube-on találtunk korabeli, 1911-es híradófelvételeket, amik rögzítették, ahogy a Curie-botrány kapcsán kardpárbajt vívnak.

Kovács Dániel Ambrus

Kovács Dániel Ambrus

Milyen forrásokból dolgoztatok?

Sok életrajzi könyv megjelent Curie-ről. Többek között a lánya is írt egyet. Azonban az újabb könyvek feltárják nemcsak az önfeláldozó, szent oldalát, hanem megtudhatjuk azt is, hogy ennek az ikonnak, amivé Curie merevedett még életében, milyen volt a mindennapi élete. Ez legalább annyira izgalmas. Például háztartási füzeteket vezetett minden kiadásáról, az egyik legújabb könyv ennek segítségével dolgozza fel az életét.

Mennyiben számíthatunk dokumentarista színházra?

Az ELTE Fizikai Intézetének tanára, Radnóti Katalin segített nekünk abban, hogy ha fizikáról-kémiáról van szó az előadásban, akkor ne legyünk pontatlanok. Nem szánjuk dokumentaristának, de próbálunk hitelesek lenni. A színház eszközeivel igyekszünk visszafejteni azt, milyen lehetett Marie Curie azokban a napokban, amikor azon a szörnyű vesszőfutáson kellett keresztülmennie. Elég érdekes dolgok történtek vele, nem szükséges kiszíneznünk.

Gyöngy Zsuzsa / Fotó: Gulyás Dóra

Gyöngy Zsuzsa / Fotó: Gulyás Dóra

Mi érdekelt téged a történetében, a személyiségében?

Fantasztikus agy, önjáró, autonóm, makacs személyiség. Olyan akadályokat győzött le, amiknél sokan feladták volna. Nem a hősiességét szeretném aláhúzni, hanem a szelíd elhivatottságot. Előképe a modern nőknek, akiknek nagyon sokfelé kell megfelelniük. Nem a harc története izgat, inkább az, mennyire járatlan út volt ez akkoriban. Tiszta személyiség volt, és nem hagyta, hogy a berögzült szokások eltérítsék attól, ami őt igazán érdekelte.

Kérdezett: Bordás Katinka/Jurányi latte