“Nagyon fontos számomra a Kurázsi mama” – Interjú Börcsök Enikővel

2018 március 11. vasárnap, 7:00

Februárban mutatta be a Veszprémi Petőfi Színház Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című darabját Funtek Frigyes rendezésében. A főszerepet Börcsök Enikő, a Vígszínház művésze alakítja, aki több tanítványával együtt lép színpadra az előadásban.

Kurázsi mama és gyermekei / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Kurázsi mama és gyermekei / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Ajánló a darab elé:

Brecht a háború képtelenségét állítja elénk Kurázsi mama és gyermekei című művében, mely a vallásháborúnak mondott 30 éves háború idején játszódik ugyan, de a háttérben mint mindig gazdasági érdekek állnak. Kurázsi mama, Fierling Anna, a markotányos nő számára, ha kicsiben is, a háború ugyancsak üzlet, megélhetés, ahonnan élve kell kikerülni. Ez egy embertelen, mégis – sajnos – nagyon is emberi világ, mely elpusztítja a kulturális értékeket és magukat az embereket is.

A főhősnőt elvakítja a nyerészkedés, a túlélésért való küzdelem, eszelős makacssággal űzi mesterségét egy olyan világban, ahol minden felborult. Ahol a békére vágyó ember nem kap bizalmat mondván, békében „nincs becsületszó, nincs hűség, nincs hit, nincs egy szemernyi tisztesség… hiszen rég nem volt háború. Honnan is volna erkölcs… A béke disznóól, rend csak a háborúban van. Békében a nép elvadul… nevük sincs az embereknek, magukat se ismerik. Csak háborúban vannak tisztességes lajstromok.., mert rend nélkül nincsen háború!…Mint minden jónak, a háborúnak is nehéz a kezdete. Ha aztán nekilendül… az emberek már a békétől ijednek meg, mert össze kell számlálni a veszteséget. Mégis előbb a háborútól riadoznak. Új még nekik.” Rémisztő kép. Ijesztő parabola…

Kurázsi mama és gyermekei / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Kurázsi mama és gyermekei / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Interjú Börcsök Enikővel:

– Mit ad önnek Kurázsi mama szerepe?

– Közel húsz éve játszottam már ezt a színdarabot, akkor a néma lányt, Kattrint formáltam meg a Vígszínházban Szász János rendezésében. Már akkor nagyon szerettem ezt a darabot, most pedig – úgy tűnik – beleöregedtem a Kurázsi mama szerepébe. Egyébként nem ez az első eset, hogy egy darabban korábban egy fiatalabb szereplőt alakítottam, később pedig egy idősebbet. A kitartásról, a túlélésről, az életigenlésről szól a mű. Ez gyakran olyan áldozatokat is megkövetel, amire előre nem is gondolunk, például a felmenőink lesznek ennek az elszenvedői. Nagyon fontos számomra ez a darab, ugyanis rengeteg olyan dolog fellelhető benne, ami összekapcsolható a saját életemmel. Nagy szerencsém, hogy elhívtak erre a szerepre Veszprémbe.

– Funtek Frigyes rendező többször is hangot adott örömének, hogy ön kapta a főszerepet.

– Nagyon jó érzés, örülök, hogy eszébe jutottam. Nem gondoltam, hogy 50 éves koromban eljátszhatom ezt, azt hittem később jön el ez a pillanat, de próba közben rájöttem, hogy nem feltétlenül öregasszony Kurázsi mama, hiszen 30 év telik el a mű eleje és vége között.

Kurázsi mama és gyermekei / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Kurázsi mama és gyermekei / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

– Több tanítványa is elkísérte ebbe a darabba. Mennyire könnyű ilyenkor háttérbe szorítani a tanárt?

– Nem szorítom a háttérbe. Jól ismerem őket, nagyon mély kapcsolat van köztünk, egy mély szeretet. Elfogadják, amit három év alatt nyújtottam nekik, értékrendemet, világképemet. Tanításnak fogom fel ezt a lehetőséget, pont, mint a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Nagyon jó partnerként játszani velük, az meg különösen jó érzés, hogy a gyermekeimet alakítják. Ez nekik egy kötelező iskolai gyakorlat, nekem pedig hatalmas élmény.

– Milyen érzés úgy részt venni ebben a műben, hogy a korábban eljátszott szerepét most az egyik tanítványa, Bajor Lili alakítja?

– Nagyon sok élményt felhoz bennem a korábbi előadásból, ezzel együtt nem szeretném olyan tanácsokkal ellátni, ami visszautal arra, magának kell kialakítania a szerepét. Nagyon nehéz megformálni a néma lányt, hiszen minden történést, érzést szavak nélkül kell megmutatnia, a nézőknek pedig látniuk kell a szenvedéseit, vagy azt, hogy milyen átalakulásokon megy keresztül. Ha esetleg valaminek nem találja a kifejezésmódját, abban tudok segíteni, de az érzéseit, gondolatait nem irányíthatom.

Kurázsi mama és gyermekei / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Kurázsi mama és gyermekei / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

– Egy drámáról van szó, amitől talán tarthatnak a nézők.

– Sokan ismerik a művet, mindenkinek van valami emlékképe a Kurázsi mamával kapcsolatban. Jobban ismerik ezt a Brecht alkotást, mint akármelyik másikat. Rendkívül aktuális ez a háborúról szóló darab, hiszen bármelyik pillanatban elérhet minket is. Rengeteg olyan család élhet jelenleg, mint amilyen Kurázsi mamáé, vándorolnak háborúkon keresztül és megpróbálnak valami jobb életet találni. Egyik országról a másikra haladnak és fogalmuk sincs például arról, hogy mit esznek másnap, miből élnek meg, vagy jutnak tovább. Az ezzel kapcsolatban bennünk lévő félelem is aktuális. A legjobbkor vette elő ezt a darabot Funtek Frigyes.

– Rengeteg műben szerepel a Vígszínházban, mégis sikerült időt szakítani erre a darabra.

– Az egykori színművészeti osztálytársam, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Oberfrank Pál egy éve kért fel erre a szerepre. Szerencsére sikerült úgy alakítani az évadot, hogy ebben az időszakban ne próbáljak a fővárosban, a Vígszínház is örömmel támogatott ebben. Budapesten előfordul, hogy fellépek egy-egy másik színházban, de jó pár éve nem játszottam vidéken.

– Gyakran szerepel filmekben, televízióban. Jót tesz ez egy színésznek?

– Attól függ, hogy milyen minőségű, amiben szerepel. Az ismertségnek egyértelműen jót tesz, több nézőt hoz be a színházba, de nem feltétlenül jelent hozzáadott értéket. A film és a színház áll hozzám közelebb.

Kurázsi mama és gyermekei / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Kurázsi mama és gyermekei / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

– Számos díj, elismerés tulajdonosa. Melyikre a legbüszkébb?

– A Prima-díjnak örültem a legjobban. Teljesen meglepett. Fontos, hogy nem egy állami kitüntetés, hanem egy kuratórium döntötte el, hogy érdemes vagyok rá, nincs köze a politikához. Ilyen a Halhatatlanok társulatának örökös tagsága is. Az ember elhiszi, hogy kedvelik, értékelik a munkáját a nézők. Természetesen örülök az Érdemes művésznek, vagy éppen a Jászai-díjnak, de a már említettek nagyon közel állnak a szívemhez.

– Hogy érzi magát Veszprémben?

– Nagyon jó itt lenni. Teljesen más világ. Kellemes kiszabadulni abból a társulatból, ahol 25 éve játszom, új embereket ismerhetek meg, új impulzusokat kapok, vagy éppen találkozhatok régi amatőr színjátszótársammal. Fokozatosan felfedeztem a várost, sok helyet megismertem, kedvesek az emberek. Jó érzés, hogy megismernek, hallották, hogy a Kurázsi mamában szerepelek. Másképp szólítanak meg, mint Budapesten, sokkal bensőségesebb, barátságosabb. Összességében nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb vagyok itt.

Kurázsi mama és gyermekei / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Kurázsi mama és gyermekei / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

– A Veszprémi Petőfi Színház tagjaival is ilyen jó a kapcsolata?

– Nagyon kedvesek, nyitottak velem a kollégák, elfogadtak. Nem gondolják azt, hogy miért kellett Budapestről idehozni valakit a főszerepre, hanem rendkívül segítőkészek, mindent beleadnak, azt szeretnék, hogy jó legyen az előadás. Szívvel-lélekkel dolgozik benne mindenki.

Veszprémi Petőfi Színház