“A katarzis a színházi terápia eszköze” – Villáminterjú Gyabronka Józseffel

2018 március 12. hétfő, 7:00

Hihetetlen megpróbáltatások övezik Honoshország kulturális miniszterének kalandos útját A Krakken műveletben. A Rables nevű politikust megformáló Gyabronka József két szputnyikos előadás, a Bérháztörténetek és a Kockavető okán jól ismeri és beszéli Bodó Viktor színházi nyelvét.

Átrium Film-Színház: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

Átrium Film-Színház: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

Ajánló a darab elé:

Honoshország kulturális minisztere a sarntröll fővárosba utazik, mert a világkiállításon az országnak egy gigantikus méretű Holdat kell bemutatnia. Mivel a projektvezető eltűnt, neki kell beugrania, hogy minden simán menjen a kiállításon, ahol tekintélyes nemzetközi delegáció előtt kell helytállni. Ám érkezésekor azt tapasztalja, hogy minden tele van homokkal és sárral, akadozik az áramellátás, a munkások valami egészen elképesztő és érthetetlen nyelven kommunikálnak, tolmács nincs sehol, térerő, net nuku. Mint kiderül, a városra lecsapott a Krakken nevű jelenség, ami egy homokvihar, de a helyi kultúrában ez egy mítikus jelentőségű homokszörny, homokpolip, ami bizonyos tisztátalan cselekedetek büntetéseként zúdul az érintettekre.

Bálint András, Gyabronka József, Fehér Balázs Benő / Átrium Film-Színház: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

Bálint András, Gyabronka József, Fehér Balázs Benő / Átrium: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

A „pszicho-thriller-krimi-komédia” műfajú előadás főbb szerepeiben Gyabronka József, Bálint András, Molnár Piroska, Lázár Kati, Fehér Balázs Benő, Némedi Árpád, Lugosi György, Kurta Niké, Dékány Barnabás és Rainer-Micsinyei Nóra láthatók, a díszletet Schnábel Zita, a jelmezeket Tihanyi Ildi tervezte.

Bálint András, Fehér Balázs Benő, Lugosi György, Gyabronka József / Átrium Film-Színház: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

Bálint András, Fehér Balázs Benő, Lugosi György, Gyabronka József / Átrium: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

Villáminterjú Gyabronka Józseffel:

– Értelmes, provokatív munkákat szerető színészként miben látod Bodó színházának a vonzerejét?

– Bodó, mint minden jó rendező, mindig akar valamit közölni a kortársaival, fontos témákról kíván beszélni. Másfelől hajlama van arra, hogy ne csináljon unalmas színházat. Ez a kettő együtt nagyon vonzóvá teszi az előadásait. Korábban kétszer dolgoztunk együtt. Halálra röhögtük magunkat a próbák alatt, szerencsére a közönség is élvezte a végeredményt.

Gyabronka József, Bálint András / Átrium Film-Színház: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

Gyabronka József, Bálint András / Átrium: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

– A Krakken műveletben fizikailag is kemény igénybevételt követelő szereped van. Rables minisztert mindenféle testi-lelki atrocitások érik a képzeletbeli Sarntröll fővárosában.

– Rables miniszter abba a helyzetbe kerül, hogy a beosztottjai közül eltűnik egy nagyon fontos ember, aki a kulturális világkiállításon az országa pavilonjának a felépítését intézi. Ezért arra kényszerül, hogy beugorjon a kiállításszervező szerepébe. Tizenkét órás repülőút után megérkezik a kabinetfőnökével egy isten háta mögötti helyre, ahol egyik kellemetlenség éri őket a másik után. Értetlenség és szenvedés a sorsuk. Lelkileg és fizikailag is megpróbáltam felkészülni, jól hozzáállni Rables szenvedéstörténetéhez. A nézők egyrészt drukkolnak majd neki, másrészt kinevetik, amikor kiderül róla, hogy nem túl becsületes. Mint ahogy mondjuk Döbrögin is nagyot mulattunk gyerekkorunkban, amikor Ludas Matyi háromszor visszaverte rajta az ütéseket. A Krakken műveletben is valami ilyesmiről van szó, de csak a végén derül ki, hogy mire megy ki a játék.

Dékány Barnabás, Fehér Balázs Benő, Kurta Niké, Gyabronka József, Bálint András / Átrium Film-Színház: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

Dékány Barnabás, Fehér Balázs Benő, Kurta Niké, Gyabronka József, Bálint András / Átrium: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

– Honoshország politikusában nem lesz nehéz felismerni a mi kis honunk egyes vezetőinek korlátoltságát, ostobaságát.

– A merészebb szerzők évszázadok óta megpróbálnak úgy fogalmazni, hogy mindenki önmagára ismerjen, gondoljuk csak Molière-re. Az Átrium nézői feltehetően fel fogják ismerni, hogy miről és kikről beszélünk. Nap mint nap hasba rúgnak minket, fenékbe billentenek, megaláznak, hülyének néznek. A Krakken műveletben jól esik, hogy mindezen röhöghetünk. Tehát nehogy azt higgyék a politikusok, hogy teljesen átverhetnek minket, pontosan látjuk, milyen játszmák folynak, és ehhez képest egy ilyen előadás segíthet elviselni a helyzetet. A katarzis a színházi terápia eszköze, magunkra ismerhetünk, elkeseredhetünk vagy mulathatunk.

Gyabronka József, Rainer-Micsinyei Nóra / Átrium Film-Színház: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

Gyabronka József, Rainer-Micsinyei Nóra / Átrium: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

– Bodónál képlékeny anyag a szöveg. Milyen plusz megterhelést jelent, hogy próbáról próbára változnak a mondatok, a jelenetek?

– Viktornak rendkívül gyorsan jár az agya, egyszerre rengeteg megoldást kínál egy-egy helyzetre. Ha a színésznek nem áll jól egy gesztus, hanghordozás vagy magatartás, átállítja, hogy a lehető legjobb stílust, eszköztárat mozgósítsa bennünk. A próbán kívül is rengeteget foglalkozom a szöveggel. Kicsit úgy érzem magam, mint egy zongoraművész, akinek muszáj hat-hét órát gyakorolnia naponta, hogy azt tudja produkálni, amit a komponista leírt, amilyen zenének meg kell szólalnia. Bennem is vannak már bizonyos zenei kezdemények, ehhez képest úgy kell megtanulnom a szöveget, mint egy mantrát vagy a Boci, boci tarkát, anélkül, hogy gondolkodnék rajta. Folyamatosan kikerül belőle pár oldal innen-onnan, és bekerül helyette más. Közben rengeteg gesztust, cselekvést rögzítünk úgy, hogy az automatikus legyen, ugyanakkor rugalmas lélekkel bármilyen azonnali változtatásra is készen kell állnunk. A természetesség látszata iszonyatos melóval jár.

Kérdezett: Szentgyörgyi Rita / Átrium 

Gyabronka József / Átrium Film-Színház: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

Gyabronka József / Átrium Film-Színház: A Krakken művelet / Fotó: Mészáros Csaba

Mózsik Imre–Bodó Viktor: A Krakken művelet
rendező: Bodó Viktor
további előadások: március 15., 16., április 22.
Online jegyvásárlás: atrium.jegy.hu