Pontban éjfélkor – Interjú Szilágyi Bálint rendezővel

2018 március 22. csütörtök, 7:00

A bécsi és müncheni bemutatók után Magyarországon látható elsőként Daniel Kehlmann feszült izgalmakkal teli Szenteste című darabja. Petrik Andrea egy állítólagos terroristát, Rába Roland szigorú nyomozót alakít az április 7-től látható előadásban. A történet harmadik szereplője pedig egy vészjóslón ketyegő óra…

Petrik Andrea / A Szenteste című darab olvasópróbája a Hatszín Teátrumban / Fotó: Draskovics Ádám

Ajánló:

Februárban tartották a Szenteste ősbemutatóját Bécsben, majd egy müncheni premier következett, ezután pedig rögtön Budapesten, a Hatszín Teátrumban debütál az ünnepelt német–osztrák szerző, Daniel Kehlmann zseniális darabja. A szöveg súlyos társadalmi kérdéseket boncolgat, vérbeli krimi-köntösben. Vajon mi a fontosabb: a biztonság vagy a szabadság? És ha van válasz, azt elfogadjuk-e?

A Szenteste című darab olvasópróbája a Hatszín Teátrumban / Fotó: Draskovics Ádám

A Hatszín Teátrum előadásában Petrik Andrea és Rába Roland játsszák az egymásnak feszülő karaktereket. A történet szerint egy professzornőt meggyanúsítanak, hogy valahol működésbe hozott egy időzített bombát, amely szenteste, pontban éjfélkor robban. A nyomozónak másfél órája marad, hogy kiderítse az igazságot, és hatástalanítsa a pokolgépet – ha ugyan létezik egyáltalán. A darab tehát egyszerre zaklatott szópárbaj, versenyfutás az idővel és szembesítés azzal, mi lesz az emberből, ha állandó rettegésben kell élnie?

A Hatszín idei első bemutatóját Szilágyi Bálint viszi színre, aki pályája során találkozott már Kehlmann-szöveggel, így nem ismeretlen számára a szerző. Most azonban nemcsak rendezi, hanem ő maga fordította is a darabot.

 Szilágyi Bálint / A Szenteste című darab olvasópróbája a Hatszín Teátrumban / Fotó: Draskovics Ádám

Villáminterjú:

– Április 7-én mutatja be a Hatszín Teátrum a legújabb rendezését, Daniel Kehlmann: Szenteste című darabját. Az előadás voltaképpen egy kihallgatás. Feszült párbeszéd egy nyomozó (Rába Roland) és egy terrorizmussal gyanúsított nő (Petrik Andrea) között. Kehlmann idáig nem foglalkozott aktuálpolitikával, most miért tette mégis?

– Kehlmann szívesen ír történelmi regényeket, az első hatalmas sikere, A világ fölmérése és a legutóbbi most megjelenő Tyll is ilyen. A Szentestét felkérésre írta, alig egy évvel ezelőtt. Az apropó a Snowden-ügy volt, pontosabban az, hogyan figyeli meg az állam a polgárait. Kehlmannnál azért mindennek több rétege van: ez a darab is – első ránézésre – tökéletesen megírt hollywoodi krimi. Aztán ott van az aktuális ügy, a terrorizmus, a megfigyelések és a nyugati demokráciák tehetetlensége. De a legfontosabb rétege az a filozófiai alapkérdés, hogy mi a fontosabb számunkra: a szabadság, vagy a biztonság? Az állam ma már szinte mindenhol korlátozza az egyén szabadságát, és cserébe biztonságot ígér. A nyugati demokráciákban ez szabad választásnak tűnik, pedig ma már egyre kevésbé az. A darabbeli nyomozó ki is mondja, hogy a hatóságok valójában tehetetlenek, ha a terrorról van szó. A kontroll csak látszat. Ha valaki gyilkolni akar, akkor gyilkolni is fog. De az államnak szüksége van a „mi megadjuk a biztonságot” című színjátékra, mert az megnyugtatja a polgárokat.

Rába Roland / A Szenteste című darab olvasópróbája a Hatszín Teátrumban / Fotó: Draskovics Ádám

– Az előadás központi eleme egy óra. Az idő ennyire fontos?

– Nagyon fontos. Voltaképpen az óra a harmadik szereplő. Az egész előadást valós időben kell játszani, ez a szerző határozott utasítása. A darab szerint 22.30-kor kezdődik a kihallgatás, és éjfélig eredményt kell produkálni. Ez nagyon nehéz, embert próbáló feladat a színészeknek. Ilyet még senki nem csinált. Van némi szabadságuk, időnként gyorsíthatnak, vagy lassíthatnak, de az idő könyörtelenül megy előre, és a végén, pontban éjfélkor minden eldől. A színészek, akik ahhoz szoktak hozzá, hogy a színpadi gépezet alkalmazkodik hozzájuk, kénytelenek minden pillanatban alkalmazkodni egy kellékhez. Mi ez, ha nem a szabadság korlátozása? Ez a versenyfutás az idővel ad egy megismételhetetlen belső feszültséget, és ebben a játékban a néző is benne van.

A rendező alkotótársai Árvai György (látvány, zene) és Szűcs Edit (jelmez). A feszült izgalmakkal teli előadást 2018. április 7-től láthatják a nézők a Jókai utcai színházban.