„Elismerni csak akkor tudnak valamit, ha látják” – Villáminterjú Czajlik Józseffel

2018 április 09. hétfő, 10:14

A Kassai Thália Színház igazgatójával a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjére érkező előadás kapcsán készült interjú. Myka Myllyaho Káosz című darabja április 22-én látható a budapesti Thália Színházban.

Czajlik József / Fotó: felvidek.ma

Czajlik József / Fotó: felvidek.ma

Miért esett a választás az itthon kevésbé játszott finn szerzőre?

Myka Myllyaho a Finn Nemzeti Színház igazgatója és főrendezője, egyúttal több kortárs mű szerzője. A finneknél nagy hagyománya van annak, hogy egy-egy alkotógárda a rendezővel együtt önerőből hozzon létre darabokat, így már-már elvárás, hogy a rendező egyszersmind szerző is legyen. A Káosz is ilyen körülmények között született, a rendező és a színésznők a próbafolyamat során, tapasztalataik alapján alkották meg a szöveget. Azért tartottuk érdekesnek és bemutatásra érdemesnek, mert ez egy kortárs színmű, amely három erős női szerepet mutat fel, és bár férfi írta, teljes mértékben átélhető és átérezhető a női látásmód, a mi társulatunkban pedig nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne csak a megszokott klisédarabokat vigyük színre, de lehetőséget biztosítsunk számos nagyszerű színésznőnknek.

Miről szól a darab?

A három főszereplő életének káoszos szakaszáról. A darab cselekménye pillanatában mindhárom nő egy mély válság után van, ebből kikerülve mesélik el történetüket, hogy miként élték meg a hullámvölgyeket és hogy jutottak ki belőle. Ilyen szempontból ez egy megoldásdráma, amely egy trilógia része. Az első részt csak férfiak játszották Pánik címmel, a második rész a mi előadásunk, és a harmadik rész a Harmónia című mű. Az a gondolkodásmód és problémamegoldás, melyet a szereplők felmutatnak akár példaértékű is lehet a néző számára. Az előadás hangvétele pedig sokszor humoros, helyenként tragikomikus.

Kassai Thália Színház: Káosz

Kassai Thália Színház: Káosz

Milyen fogadtatásban részesült az előadás?

Nézőink és színésznőink is nagyon szeretik. Színésznőink számára nagyon izgalmas feladat, hogy a krízishelyzetben lévő karaktereken kívül el kell játszaniuk az életükben felbukkanó más figurákat is, akikről történeteikben szó van, folyamatosan ki-kikacsintva, kommentálva a szerepeket, ezzel nagyon izgalmas, már-már filmszerű helyzetbe hozva a nézőket. Talán mondanom sem kell, hogy női történetekről lévén szó, a hölgyek körében aratott igazán sikert az előadás.

Hogyan illeszkedik a mű a színház művészeti koncepciójába?

Mostani évadunk, mely során bemutattuk az előadást, a párhuzamos valóságok évada, melybe olyan bemutatókat igyekeztünk összeválogatni, amik témafelvetése a Káoszhoz hasonló. Ezek a nők bemutatnak egy-egy olyan élethelyzetet, mikor nem voltak teljesen önmaguk, mikor elbizonytalanodtak önmagukban, a céljaikban, majd megszületik a megoldás: visszatérnek önmagukhoz.

Most vendégszerepel először Budapesten az előadás?

Igen, most megyünk először ezzel az előadással Budapestre. Lantos Anikó fesztiváligazgató remek műsorpolitikát folytat és szinte kínosan ügyel arra, hogy frissen bemutatott előadásokat hívjon meg a szemlére.

Kassai Thália Színház: Káosz

Kassai Thália Színház: Káosz

Ugyanaz az előadás mondanivalója Kassán és Budapesten? Mitől lesz ez egy csemege a Thália Színház és kicsit tágabban a főváros közönségének?

Úgy gondolom, hogy ez alapvetően egy városi darab. Problémafelvetései inkább ebben a közegben ismertek, de nem is egy elitista urbánus színmű, úgyhogy teljesen átélhető a vidéki közönség számára is. Azon helyzetek, melyekkel a szereplők szembetalálják magukat, elsősorban egy intellektuálisabb, városiasabb környezetben jelentkeznek, már a szereplők foglalkozásából adódóan is, hiszen egy tanárnő, egy pszichoterapeuta és egy oknyomozó újságíró történeteivel találkozunk. Bízom benne, hogy a budapesti nézők is megtalálhatják az újdonságot, az értéket és az izgalmat az előadásban, ezért mindenkit arra biztatok, hogy jöjjenek el és nézzék meg!

Miért érzi fontosnak, hogy időről időre Budapestre látogassanak az előadásaikkal?

A színházunk alapító okiratában is felvállaltan utazó színház vagyunk. Előadásaink 60–70%-át tájelőadásokon játsszuk. Budapest az egyik kiemelt célpontunk, hiszen ha a magyar színházművészetről beszélünk, Budapest az a hely, ami igazán meg tudja mérni, hogy milyen minőségű munkát végzünk Kassán. Ezek a visszaigazolások nagyon fontosak a további építkezéshez, elismerni viszont csak akkor tudnak valamit, ha látják.

Thália Színház