“Annyit tehetek, hogy figyelek és nyitott vagyok” – Villáminterjú Hód Adriennel

2018 május 09. szerda, 7:00

Hód Adrienn a koreográfusa Székely Kriszta legújabb rendezésének, az Ithakának. A táncpróbákról és a készülő előadás mozgásvilágáról kérdezte az alkotót Csikós Kornélia.

Rujder Vivien / Katona József Színház: Ithaka - próba / Fotó: Horváth Judit

Rujder Vivien / Katona József Színház: Ithaka – próba / Fotó: Horváth Judit

Ajánló a darab elé:

„Hol is kezdjem? Odüsszeusz vagyok. Odüsszeusz vagyok, a leleményes. Odüsszeusz vagyok, Láertész fia. Otthonom Ithaka. Régóta haza vágyom. Hét évig tartott vissza Kalüpszó barlangja tágas ölén, de szívem három evezősoros hadigálya: önálló műveletekre képes! Nem tudták már tatkötelekkel kötni a parthoz. Hiába étel, ital, nő: a haza az első!”

Odüsszeusz a héroszok hérosza, férfiideál, apa, férj, politikus, felfedező, filozófus, womanizer. Húsz éven keresztül vágyik Ithakába, de a legrövidebb útnál mindig jobban érdekli, hogy mi várja a szomszédos szigeten. Lehet-e a bolyongás életforma, vagy előbb-utóbb muszáj hazamenni?

Homérosz Odüsszeia alapján a szövegkönyvet Závada Péter és Szabó-Székely Ármin írta. Szereplők: Bodnár Erika, Fullajtár Andrea, Jordán Adél, Kiss Eszter, Mészáros Blanka, Nagy Ervin, Ónodi Eszter, Rezes Judit, Rujder Vivien. Díszlet: Balázs Juli. Jelmez: Pattantyus Dóra. Koreográfus: Hód Adrienn. Dramaturg: Szabó-Székely Ármin. Zene: Matisz Flóra Lili. Rendező: Székely Kriszta. A bemutatót május 19-én tartják a Katona József Színház nagyszínpadán.

Hód Adrienn, Rujder Vivien / Katona József Színház: Ithaka - próba / Fotó: Horváth Judit

Hód Adrienn, Rujder Vivien / Katona József Színház: Ithaka – próba / Fotó: Horváth Judit

Villáminterjú Hód Adriennel:

Ez az első közös munkátok Székely Krisztával? Milyen ez a próbafolyamat?

Igen ez az első, hogy Krisztával együtt dolgozom. Viszont a darab dramaturgjával, Szabó-Székely Árminnal (aki évek óta meghatározó alkotótársa Krisztának) már 8 éve ismerjük egymást, és minden Hodworks előadásban együtt gondolkodunk. Nem sok tapasztalatom van prózai színházi munkákban, de amiben részt vettem, az nagyon máshogyan működik, mint a mi “táncos” próbafolyamataink. Itt sokkal több minden fejben dől el, és az van kipróbálva, és ha nem működik, akkor újragondolva. A mi folyamatainkban a táncos teljes jelenléte, reakciója, megoldásai alakítják az anyagot, és ez van idővel rendezve. Ebben a munkában sokkal rövidebbek a próbák és maga a próbafolyamat is. Egyszerűen más tempó, más rendszer, nagyobb apparátus, nagyobb költségvetés. Érdekes, sokat tanulok belőle. Csak, hogy egy példát mondjak: itt a próbafolyamat elején el van fogadtatva a jelmez, díszlet. Nálunk nincs díszlet és sokszor az utolsó hetekben is drasztikus változás történik, ha a darab folyamata azt megkívánja. Itt azt érzem, hogy ha elindulsz egy úton, onnan már nehéz visszatáncolni.

Nagy Ervin / Katona József Színház: Ithaka - próba / Fotó: Horváth Judit

Nagy Ervin / Katona József Színház: Ithaka – próba / Fotó: Horváth Judit

Milyen koncepció alapján építetted fel, találtad ki a táncokat az előadáshoz?

Kriszta rendezéséhez igazodnak a táncjelenetek. Voltak egyértelmű elképzelései, volt, amit rám bízott, és született olyan jelenet, amit a színésznők ajánlottak a próba közben, és nagyon jól működtek. Nagy Ervinnel nem sok “dolgom” volt, mert remek mozgó, és azonnali javaslatokat ad, amit hitelesen meg is csinál, jó táncos. Bodnár Erika elképesztő ízületeit és vertikális mozgóképességet csodálom, és kislányosan mozgó testét egy jelenetben meg is járatjuk.

Milyen mozgásvilágú táncok lesznek láthatók az előadásban?

Végül nem lett egységes irány, minden helyzet mást hozott magával. Van, amikor revüszerű, van, ahol kortárstánc (na mi is az a kortárstánc?), van, ahol közelebb esik a hétköznapi mozgáshoz, inkább akciómozgás, vannak görög antik ihletettségű mozgásfoszlányok, expresszív drámai pózfolyamok, szabad táncpillanatok, kizomba töredékek…

Dolgoztál korábban Odüsszeia előadáson?

Nem. És nem sok tapasztalatom van színészekkel sem.

Mészáros Blanka / Katona József Színház: Ithaka - próba / Fotó: Horváth Judit

Mészáros Blanka / Katona József Színház: Ithaka – próba / Fotó: Horváth Judit

Milyen plusz felkészülést, koncentrációt igényel ez tőled, hogy most nem táncosokkal dolgozol? Mennyire kell másképp kommunikálnod próba közben a színészekkel, mint a táncosokkal?

Annyit tehetek, hogy figyelek és nyitott vagyok. A rendező elképzelését figyelem és keresem a lehetséges eszközöket a megvalósításhoz. Olyan eszközöket, amiket a színészek szívesen használnak és meg is tudjak valósítani. Vannak improvizációra épülő mozgás részek is. A táncosokat, akikkel dolgozom, igen jól ismerem, sokakkal már több kreáción mentünk át. Van olyan kollégám, akit 14 éves kora óta ismerek, azóta eltelt 20 év. Tudom, hogy nekik mi fontos, hogy hogyan működnek, hogyan tudom őket helyzetbe hozni, inspirálni. Sokukkal barátok vagyunk. Itt most nagyobb ez a távolság, de ez természetes.

Mennyire hatottak a görög tánc elemei az Ithaka koreográfiára?

Vázákat tanulmányoztam, szobrokat. És van mindenkinek egy elképzelése erről a korról. Két mozgásjelenet erejéig, ezek erős átiratban megjelennek.

Kérdezett: Csikós Kornélia 

katona.blog.hu